icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τρία μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους και υπόσχονται να φέρουν την επανάσταση στην οδήγηση.

Το πρώτο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε πριν από σχεδόν 140 έτη. Έκτοτε μία τεράστια γκάμα μοντέλων από αμέτρητες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κατακλύσει τις ζωές και τους δρόμους μας.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι ρύποι που παράγονταν από τα αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με το καμπανάκι της κλιματικής κρίσης, έκαναν ξεκάθαρο πως κάτι έπρεπε να αλλάξει στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Στην αναζήτηση, έτσι, μίας βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον λύσης, άρχισε σταδιακά να στρέφεται προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Πλέον όλο και περισσότερα από αυτά εισβάλλουν στις ζωές μας, καθώς η παραγωγή αυξάνεται συνεχώς και η τεχνολογία τους εξελίσσεται. Υπάρχει όμως ένα επιπλέον ζήτημα, ιδιαίτερα όσον αφορά στα αυτοκίνητα πόλης. Και αυτό είναι το μέγεθός τους.

Η ηλεκτρική επανάσταση δεν έχει οδηγήσει ως τώρα στην αναβίωση των εξαιρετικά μικρών αυτοκινήτων. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει από την κατασκευή μεγάλων οχημάτων και ελπίζουν ότι η τεχνολογία και η τιμή των μπαταριών, θα επιτρέψουν την επιστροφή των πρακτικών μικρών αυτοκινήτων. Ωστόσο, ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με την ιδέα των μικρών ηλεκτρικών οχημάτων πόλης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο προέρχεται κυρίως από εξειδικευμένες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπου οι υποδομές και η μακρά παράδοση της προσωπικής οδήγησης, φέρνουν σταδιακά στους δρόμους τα compact ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ποια είναι όμως αυτά τα μικρά ηλεκτρικά θαύματα; Τα παρακάτω τρία σύγχρονα μικρά αυτοκίνητα υπόσχονται να διώξουν τα βάσανα των αστικών μεταφορών.

Microlino 2.0

Το Microlino ήταν το πρώτο project ηλεκτροκίνησης μεγάλης κλίμακας από τους ανθρώπους πίσω από το σκούτερ Micro. Το διθέσιο όχημα μπορεί να κάνει 228 χιλιόμετρα σε μία φόρτιση, αναπτύσσοντας ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα. Το Microlino παραπέμπει στην αισθητική των μεταπολεμικών αυτοκινήτων-φούσκες, με μία πόρτα που ανοίγει μπροστά, θυμίζοντας το Iso Isetta του 1953. Έχει τέσσερις τροχούς και βάρος περίπου 500 κιλά, ενώ ο compact σχεδιασμός του βοηθάει στην οδήγηση και τις επιδόσεις. Την ίδια ώρα, υπάρχει και άφθονος χώρος για τις αποσκευές.

Το Microlino κατασκευάζεται στο Τορίνο συνεχίζοντας την παράδοση του ευρωπαϊκού σχεδιασμού αυτοκινήτων πόλης. Βγαίνει σε τρεις μορφές, το λευκό Urban, μία διχρωμία ρετρό προσέγγισης Dolce και το μοντέρνο Competizione. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ηλιοροφή, φώτα LED, τρεις επιλογές μπαταριών και συνολικό μήκος μόλις 2,5 μέτρα. Μικρότερο κι από ένα Smart Car.

Φωτογραφία από τα Microlino
Το Microlino παραπέμπει στην αισθητική των μεταπολεμικών αυτοκινήτων-φούσκες, / Πηγή: Instagram/Microlino

Silence S04

Η ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Silence, ανακοίνωσε το λανσάρισμα του S04, ενός εξαιρετικά compact διθέσιου οχήματος, που είναι ακόμα πιο κοντό και από το Microlino. Ένα από τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του S04 είναι η δυνατότητα αφαιρούμενων μπαταριών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αφαιρέσετε την μπαταρία 5,6 kWh από το εσωτερικό του οχήματος, να τη βάλετε για φόρτιση και την ίδια στιγμή να τοποθετήσετε αμέσως μία άλλη φορτισμένη.

Η τελική ταχύτητα του S04 φτάνει περίπου τα 85 χιλιόμετρα την ώρα και με δύο πλήρως φορτισμένες μπαταρίες, διαθέτει αυτονομία μέχρι και σχεδόν 150 χιλιόμετρα. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 247 λίτρα, ενώ μπορεί να κάνει αναστροφή σε μόλις 3,5 μέτρα.

Φωτογραφία του Silence S04
Ένα από τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του S04 είναι η δυνατότητα αφαιρούμενων μπαταριών / Πηγή: Instagram/Silence UK

Citroën AMI Charleston Biancone

Το νέο Citroën AMI Charleston Biancone είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γαλλοϊταλικής συνεργασίας. Ξεκινώντας από το αναγνωρισμένο αλλά στιβαρά lo-fi Citroën AMI, ο Ιταλός σχεδιαστής Massimo Biancone αναβάθμισε τον σχεδιασμό με ένα χρωματικό σχέδιο εμπνευσμένο από το αγαπημένο 2CV Charleston της Citroën, που είχε κάνει ντεμπούτο το 1980.

Φωτογραφία του Citroën AMI Charleston Biancone
Το Citroën AMI Charleston Biancone είναι εμπνευσμένο από το αγαπημένο 2CV Charleston της Citroën, που είχε κάνει το ντεμπούτο της 1980 / Πηγή: AMI Charleston Biancone

Στο εσωτερικό υπάρχει ένα νέο τιμόνι με μονή ακτίνα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της Citroën. Διαθέτει αναβαθμισμένα καθίσματα και μία οροφή που αναδιπλώνεται προς τα πίσω. Σε σύγκριση με τα άλλα δύο μικρά αυτοκίνητα, η ενιαία μπαταρία 5,5kWh του AMI προσφέρει αυτονομία μόλις 74 χιλιομέτρων, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει μόλις τα 45 χιλιόμετρα την ώρα. Αργό, αλλά σταθερό και σίγουρα κομψό.

Με πληροφορίες από Wallpaper