icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η λίστα αναμονής για να γευτείς αυτές τις ιαπωνικές κροκέτες με μοσχαρίσιο κρέας Kobe, θα σου προκαλέσει… δυσπεψία. Αλλά μήπως αξίζει να περιμένεις για να τις δοκιμάσεις;

Αν παραγγείλεις ένα κουτί με κατεψυγμένες κροκέτες βοδινού κρέατος Kobe από την Asahiya, ένα οικογενειακό κρεοπωλείο στην πόλη Takasago, στο νομό Hyogo της δυτικής Ιαπωνίας, θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή 43 χρόνια μέχρι να παραλάβεις την παραγγελία σου.

Και όχι, αυτό δεν είναι τυπογραφικό λάθος.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Η Asahiya ιδρύθηκε το 1926 και για δεκαετίες πωλούσε προϊόντα κρέατος από το νομό Hyogo, συμπεριλαμβανομένου και του βοδινού Kobe. Οι κροκέτες μπήκαν στα ράφια της λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έκανε αίσθηση αυτό το προϊόν, που διατίθεται σε τέσσερις τύπους. Οι Extreme Croquettes που περιέχουν Kobe έγιναν viral στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα οι foodies ανά τον κόσμο να βρίσκονται αντιμέτωποι με αναμονή τόσο υπερβολική, που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας.

Μέχρι το 2022, η αναμονή για την παραλαβή των διάσημων κροκετών ήταν 30 χρόνια. Δύο χρόνια μετά, ο χρόνος έχει εκτοξευτεί στα 43 χρόνια.

Αν δεν μπορείς να περιμένεις κάτι παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες για τις Extreme Croquettes, τότε σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο να συμβιβαστείς με τις κροκέτες Premier Kobe, που διαθέτει το κατάστημα και η λίστα αναμονής για αυτές είναι πιο… εύπεπτη. Μόλις τέσσερα χρόνια!

Μια τρελή επιχειρηματική ιδέα

κροκέτα με μοσχάρι και πατάτα κομμένη στη μέση
Οι Extreme Croquettes που περιέχουν Kobe έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο και η αναμονή για την απόκτησή τους ξεπερνά κάθε φαντασία / Πηγή: asahiya-beef

Πώς μια ιδέα, που είναι ασύμφορη για τον επιχειρηματία, κατάφερε να γίνει talk of the world;

Ο ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς της Asahiya, Shigeru Nitta, διηγήθηκε στο CNN την ενδιαφέρουσα ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης.

«Ξεκινήσαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας μέσω διαδικτύου το 1999. Εκείνη την εποχή, προσφέραμε δοκιμαστικά τις Extreme Croquettes», λέει.

Σύντομα όμως συνειδητοποίησε, ότι οι υποψήφιοι πελάτες δίσταζαν να διαθέσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να αγοράσουν κορυφαίας ποιότητας βοδινό κρέας μέσω διαδικτύου.

Τότε ήταν που πήρε μια τολμηρή απόφαση.

«Πουλήσαμε τις Extreme Croquettes στην τιμή των 270 γιέν (1,80 δολάρια) ανά τεμάχιο. Μόνο το μοσχάρι που έχουν οι κροκέτες, κοστίζει περίπου 400 γιέν (2,70 δολάρια) ανά τεμάχιο», σημειώνει ο Nitta.

Σε μία στρατηγική κίνηση λοιπόν, έδωσαν τη δυνατότητα στους πελάτες να γευτούν ένα νόστιμο και προσιτό προϊόν, με την ελπίδα ότι μετά την πρώτη δοκιμή θα προχωρούσαν και στην αγορά κρέατος Kobe και κάπως έτσι θα έβγαζαν τα «σπασμένα» από την διάθεση ενός προϊόντος με ακριβά υλικά, σε χαμηλή τιμή.

Γιατί τόση αναμονή;

Για να περιορίσει τις οικονομικές απώλειες στην αρχή, η Asahiya παρήγαγε μόνο 200 κροκέτες την εβδομάδα σε μια μικρή κουζίνα δίπλα στο κρεοπωλείο.

Η φθηνή τιμή των Extreme Croquettes ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την ποιότητα των συστατικών. Οι κροκέτες φτιάχνονται καθημερινά, φρέσκες, χωρίς συντηρητικά. Περιλαμβάνουν κρέας από θηλυκό μοσχάρι Kobe, τριών ετών, κατηγορίας ποιότητας Α5, και πατάτες που προέρχονται από τοπική φάρμα.

Στην καλλιέργεια της πατάτας χρησιμοποιείται κοπριά αγελάδων, οι οποίες στη συνέχεια τρώνε τα κοτσάνια από τις πατάτες, δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο.

Η ιδέα αυτή του Nitta, τράβηξε τα βλέμματα των ντόπιων, αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έγινε ένα ρεπορτάζ για τις κροκέτες της Asahiya, η δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε στα ύψη.

«Σταματήσαμε να τις πουλάμε το 2016, επειδή ο χρόνος αναμονής ξεπέρασε τα 14 χρόνια. Σκεφτόμασταν να σταματήσουμε τις παραγγελίες, αλλά δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα που ζητούσαν να συνεχίσουμε να τις προσφέρουμε», λέει ο Nitt, σημειώνοντας πως άρχισαν να δέχονται ξανά παραγγελίες το 2017, αλλά τότε ήταν που αύξησαν την τιμή.

Αντίστοιχα μεγάλωσε και η παραγωγή κι από 200 την εβδομάδα, πλέον έφτιαχναν 200 την ημέρα.

Τότε πώς εξηγείται αυτή η μεγάλη αναμονή;

Ο Shigeru Nitta και μία κοπέλα κάνουν το σήμα της νίκης
Ο Shigeru Nitta είναι ο ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς της Asahiya, που είναι διάσημη για τις κροκέτες της / Πηγή: [email protected]

«Μας λένε ότι πρέπει να προσλάβουμε περισσότερους ανθρώπους και να φτιάχνουμε κροκέτες πιο γρήγορα, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδιοκτήτης καταστήματος που να προσλαμβάνει υπαλλήλους και να παράγει περισσότερο για να έχει μεγαλύτερο έλλειμμα… Λυπάμαι που τους αναγκάζω να περιμένουν. Θέλω όντως να φτιάχνω κροκέτες γρήγορα και να τις στέλνω το συντομότερο δυνατό, αλλά αν το κάνω, το μαγαζί θα χρεοκοπήσει».

Κάθε κουτί Extreme Croquettes, το οποίο περιλαμβάνει πέντε κομμάτια, πωλείται προς 2.700 γιέν (18,20 δολάρια).

Το κατάστημα στέλνει τακτικά ενημερωτικό δελτίο στους πελάτες που περιμένουν, ενημερώνοντάς τους για την τελευταία εκτίμηση του χρόνου αποστολής της παραγγελίας τους. Φυσικά, πολλοί απ’ αυτούς στα χρόνια που μεσολάβησαν, έχουν αλλάξει είτε email, είτε διεύθυνση κατοικίας. Η εταιρεία φροντίζει όμως, να τους ενημερώνει τηλεφωνικά.

Οι πελάτες που παραλαμβάνουν κροκέτες αυτές τις μέρες έκαναν τις παραγγελίες τους πριν από περίπου 10 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 63.000 άτομα στην ουρά.

Με πληροφορίες από CNN