icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Σε μία περιοχή όπου συχνά επικρατεί ένταση ο Bourdain επικεντρώνεται στην πλούσια ιστορία, το φαγητό και τον πολιτισμό.

Ένας από τους πιο επιδραστικούς και διάσημους σεφ παγκοσμίως, ο Anthony Bourdain, μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή «Parts Unknown» έριξε τους προβολείς του σε γνωστά, αλλά και σε λιγότερο γνωστά μέρη του πλανήτη και μας τα σύστησε μέσα από την κουλτούρα και την κουζίνα τους.

Ένα από αυτά είναι και η πολύπαθη Γάζα, στην οποία βρέθηκε για τα γυρίσματα ενός επεισοδίου με τίτλο «Ιερουσαλήμ», που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο παρουσιαστής και το συνεργείο του έκαναν το πρώτο τους ταξίδι στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, περιοχές όπου συχνά επικρατεί ένταση, με τον Bourdain να επικεντρώνεται στην πλούσια ιστορία τους, στο φαγητό και τον πολιτισμό.

Εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, όπου ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σε συνθήκες εγκλωβισμού, μια που το Ισραήλ αποφασίζει αν, ποιος, τι και πότε θα περάσει τα σύνορα προς αυτή τη μικρή λωρίδα γης.

Περνά χρόνο με Παλαιστίνιους, που τον υποδέχονται στα σπίτια τους, συζητά μαζί τους και μαθαίνει πώς η ιστορία τους επηρέασε τη μαγειρική τους.

Δοκιμάζει το παραδοσιακό παλαιστινιακό πιάτο μαχλούμπα, που φτιάχνεται με μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, καραμελωμένο κρεμμύδι και κοτόπουλο ή αρνί, αρωματίζεται με μοσχοκάρυδο, κανέλα, κάρδαμο και σερβίρεται με ρύζι, ενώ στη νότια Γάζα δοκιμάζει μια τοπική σπεσιαλιτέ με βασικό υλικό το ψητό καρπούζι.

Με ξεναγό την Λέιλα, μια Παλαιστίνια δημοσιογράφο, μαθαίνει πώς η ισραηλινή κατοχή επηρεάζει την αλιεία, αλλά και πώς η Γάζα, αν και μια μικρή περιοχή, έχει τρεις διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες.

Η μία, έχει τις ρίζες της στα χωριά που καταστράφηκαν το 1948 και από τα οποία προέρχεται το 75% του πληθυσμού της Γάζας.

Η κουζίνα της πόλης της Γάζας είναι πιο πικάντικη, ενώ η κουζίνα των παραλιακών περιοχών είναι πλούσια σε θαλασσινά.

Εξυμνεί τη φιλοξενία των Παλαιστινίων, οι οποίοι αν και δεν χάρηκαν ιδιαίτερα όταν άκουσαν πως είναι Αμερικανός, τον υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και δοτικότητα στα σπίτια τους.

Πολλοί απ’ αυτούς εξέφρασαν την ελπίδα κάποια μέρα να καταφέρουν να επισκεφθούν τα εδάφη στα οποία γεννήθηκαν οι πρόγονοί τους.

Όμως ο Bourdain δεν μένει μόνο εκεί. Περνάει τη συνοριακή γραμμή κι επισκέπτεται ένα ισραηλινό χωριό που βρίσκεται μόλις 7 μίλια από τη Γάζα.

Εκεί συναντά έναν Ισραηλινό που διατηρεί εστιατόριο, ο οποίος έχασε την κόρη του από επίθεση της Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Παρά τον πόνο της απώλειάς του, μιλά για το πόσο καλοί άνθρωποι είναι οι Παλαιστίνιοι. Χαρακτηρίζει άσχημο το τείχος που έχει υψωθεί και χωρίζει τους δύο λαούς κι εκτιμά πως η κόρη του σκοτώθηκε για «κανένα λόγο», όπως και άνθρωποι από την άλλη πλευρά.

Στον επίλογο του επεισοδίου ο Bourdain στέκεται στα κοινά που εντόπισε να έχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Και οι δύο λαοί, λέει, μαγειρεύουν με υπερηφάνεια, τρώνε με πάθος, αγαπούν τα παιδιά τους και τη γη στην οποία ζουν και τη γη στην οποία ονειρεύονται να επιστρέψουν. Δυο λαοί που ζουν τόσο κοντά, ίσως κάποια μέρα, με κάποιο τρόπο καταφέρουν να ζήσουν μαζί.

Με πληροφορίες από: Anthony Bourdain: Parts Unknown, Jerusalem