icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η λάθος μυρωδιά σε λάθος περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει μία δυσάρεστη αισθητηριακή ασυμφωνία

Οι ενδυματολογικοί κώδικες δεν είναι ασυνήθιστοι σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Το εστιατόριο Sushi Kanesaka του Λονδίνου ωστόσο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Ζήτησε από τους πελάτες του να μη φορούν αρώματα, ώστε να μην παρεμβαίνουν στην αισθητηριακή εμπειρία των άλλων θαμώνων.

Οι βαριές μυρωδιές, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εστιατορίου, θα μπορούσαν να καλύψουν το αναζωογονητικό άρωμα του ξιδιού και του ψαριού. «Η όσφρηση είναι σημαντικό κομμάτι της γευσιγνωσίας», λέει στον Guardian ο καθηγητής Barry Smith από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Το μόνο που παίρνετε από τη γλώσσα είναι το γλυκό, το ξινό και το αλμυρό. Όλες οι άλλες γεύσεις προέρχονται από τη μύτη».

Οι μυρωδιές επηρεάζουν τη γεύση και τη διάθεση

«Οι μυρωδιές από το περιβάλλον μπορούν σίγουρα να επηρεάσουν τη γεύση του φαγητού και τη διάθεση», υποστηρίζει ο καθηγητής Charles Spence, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η λάθος μυρωδιά σε λάθος περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει μία δυσάρεστη αισθητηριακή ασυμφωνία.

Ατμοσφαιρικές μυρωδιές έχουν εισαχθεί σε εστιατόρια με σκοπό να προκαλούν συγκεκριμένη διάθεση ή νοσταλγία στο μυαλό των πελατών

Ο Smith περιγράφει μία πρόσφατη αρνητική εμπειρία από ένα μεσημεριανό γεύμα σε μία πλατεία του Λονδίνου όπου είχε γίνει χρήση κομπόστ από φύκια στα παρτέρια. «Η μυρωδιά των σάπιων φυκιών ήταν τόσο απωθητική […] Ήταν πολύ δυσάρεστο να τρώω σάντουιτς και να μυρίζω κάτι που σαπίζει».

Αρκετοί σεφ έχουν προσπαθήσει να εισάγουν διάφορες μυρωδιές στην ατμόσφαιρα για να ενισχύσουν τη γαστρονομική εμπειρία των επισκεπτών τους. Ο Spence μάλιστα εξέτασε αυτή τη δυνατότητα σε επιστημονική μελέτη του.

Σύμφωνα με αυτή, οι περιβαλλοντικές μυρωδιές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αφήγηση ιστοριών στο πλαίσιο ενός βιωματικού γεύματος. Ταυτόχρονα, ατμοσφαιρικές μυρωδιές έχουν εισαχθεί σε εστιατόρια με σκοπό να προκαλέσουν «μία συγκεκριμένη διάθεση ή/και νοσταλγία στο μυαλό των πελατών», αναφέρει η μελέτη.

Η σωστή επιλογή αρώματος

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να φορέσετε άρωμα, ο Spence υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε κάτι που θα εναρμονίζεται με το γαστρονομικό περιβάλλον. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να φορέσετε μαύρο πιπέρι ή φράουλα. Θα είναι λιγότερο ενοχλητικό από κάτι πολύ έντονο και λουλουδάτο.

Τα προσωπικά αρώματα επίσης δυσκολεύουν τους ανθρώπους να εντοπίζουν άλλες οσμές, σύμφωνα με τον Carl Philpott, καθηγητή Ρινολογίας και Οσφρητικής στην Ιατρική Σχολή του Norwich.

Σε πείραμα, ζητήθηκε από τους εθελοντές να φορέσουν μάσκες προσώπου εμποτισμένες με σπρέι σώματος λίγα λεπτά πριν κάνουν ένα τεστ όσφρησης, κάτ που τους έκανε λιγότερο ικανούς να ανιχνεύσουν άλλα αρώματα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι λεπτές περιβαλλοντικές οσμές μπορεί να διαταράσσονται πιο εύκολα από τα αρώματα.

«Η μυρωδιά του πραγματικά φρέσκου ψαριού σούσι είναι πολύ φίνα και πανέμορφη, αλλά διακριτική, οπότε θα μπορούσε εύκολα να εξουδετερωθεί», υποστηρίζει ο Smith. Τα πιο βαριά αρώματα μπορεί να είναι εντάξει σε ένα εστιατόριο που σερβίρει έντονες γεύσεις, όπως η ινδική ή η ταϊλανδέζικη κουζίνα.

Δεδομένου ωστόσο, ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο ελκυστικοί όταν φορούν αρώματα, ο Smith προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες εστιατορίων ότι η απαγόρευση χρήσης αρωμάτων είναι πιθανό να κάνει τους πελάτες να αγχώνονται και να νιώθουν άβολα.

Ένα-δύο ψεκάσματα με ελαφρύ άρωμα ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή.

Με πληροφορίες από The Guardian