icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «ενισχύει τη δημιουργικότητα» στον κόσμο της μόδας λένε οι αισιόδοξοι στον The Guardian

Με αφορμή την επικείμενη εβδομάδα μόδας του Λονδίνου, ένα ρεπορτάζ στον The Guardian φέρνει την αισιοδοξία στο αφήγημα της δυστοπίας που καλλιεργείται γύρω από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης παντού. Όπως γράφει η Nyima Jobe στο άρθρο της, τα νέα εργαλεία μπορούν να κάνουν την ελιτίστικη και απροσπέλαστη βιομηχανία του στυλ περισσότερο συμπερηλιπτική και σίγουρα λιγότερο κοστοβόρα.

Αν και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στις δημιουργικές βιομηχανίες είναι ένα ζήτημα που έχει φέρει πολλαπλά εγκεφαλικά και άγχος για την απώλεια θέσεων εργασίας και τον θάνατο της φαντασίας, οι άνθρωποι της μόδας στη Βρετανία είναι αισιόδοξοι για όλα όσα αυτός ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος μπορεί να χαρίσει στο στυλ της επόμενης μέρας.

Στα πλαίσια της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου που φέτος γιορτάζει την 40η επέτειο της, μια πασαρέλα με ρούχα που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ρίχνει φως σε όσα έρχονται. Οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας έχουν εκφράσει μια αυξανόμενη αισιοδοξία για το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για τον κλάδο – από τη βελτίωση της διαφορετικότητας έως τη συντόμευση της διαδρομής από το σχεδιαστήριο στο κατάστημα.

Ο επικεφαλής του London College of Fashion’s Innovation Agency, Matthew Drinkwater, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί ένα «εξαιρετικά ευεργετικό εργαλείο» για δημιουργικές διαδικασίες και για τον κλάδο συνολικά.

«Έχει ανοίξει την πόρτα σε μη παραδοσιακά μονοπάτια στη βιομηχανία της μόδας και έχει δώσει ήδη πρόσβαση σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να μπουν στο ελιτίστικο αυτό κύκλο δημιουργών. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν σε ανθρώπους από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα να ενταχθούν στη βιομηχανία. Και για μένα, αυτό είναι πραγματικά κάτι νέο, είναι συναρπαστικό», είπε.

Επωνυμίες όπως η Heliot Emil, η Zara και η H&M χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για τον έλεγχο των αλυσίδων εφοδιασμού, η οποία, όπως λένε, προάγει τη βιωσιμότητα μειώνοντας το υπερβολικό απόθεμα και τα απόβλητα. Επιπλέον πολλά brands χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες σχεδιασμού, με εικόνες ρούχων που δημιουργούνται από πληκτρολογημένα prompts, οπτικοποιώντας διαφορετικά υλικά και μοτίβα. Αυτό επιτρέπει στους σχεδιαστές να έχουν μια πολύ καλή εικόνα πριν περάσουν στην αλυσίδα παραγωγής των δημιουργιών τους αναφέρει το άρθρο.

Γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε αγαπώ

Η εταιρεία συμβούλων McKinsey προέβλεψε πέρυσι ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη – ο όρος για την τεχνολογία που μπορεί να παράγει πειστικές εικόνες, κείμενο και ήχο μετά από απλές ανθρώπινες εντολές – θα μπορούσε να προσθέσει 150 έως 275 δισεκατομμύρια δολάρια στα λειτουργικά κέρδη της μόδας και τους κλάδους πολυτελείας μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Όλα αυτά με την πρόβλεψη μελλοντικών τάσεων της μόδας και τη δημιουργία εικονικών δοκιμών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης να είναι προ των πυλών.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το στούντιο τεχνητής νοημοσύνης του Cyril Foiret, Maison Meta, φιλοξένησε την πρώτη εβδομάδα μόδας με τεχνητή νοημοσύνη στη Νέα Υόρκη, η οποία περιλάμβανε έναν διαγωνισμό για επίδοξους σχεδιαστές που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν στυλ. Στη συνέχεια οι νικητές πέρασαν από την ιδέα στην παραγωγή και οι συλλογές ήταν διαθέσιμες προς πώληση μέσα από την ιστοσελίδα του online retailer Revolve.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει συνδεθεί με απολύσεις θέσεων εργασίας και οι πολέμιοι της υποστηρίζουν ότι με την επέλαση της οι δημιουργικές τέχνες κινδυνεύοουν να περάσουν από τον άνθρωπο στη μηχανή. Ο Foiret ωστόσο υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι φοβίες και υπερβολές.

«Το AI είναι ένα ισχυρό εργαλείο που ενισχύει τη δημιουργικότητα. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κάνουν λάθος. Απλά πρέπει να συνηθίσουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που μας δίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Μια μηχανή χωρίς έναν άνθρωπο πίσω από αυτή, δεν ωφελεί κανέναν», είπε.

Ο Terminator δεν είναι ακόμη εδώ

Ο Arti Zeighami, πρώην επικεφαλής δεδομένων και ανάλυσης στην H&M και πλέον ανώτερος σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης για τη συμβουλευτική εταιρεία BCG, συμφωνεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια κινητήριος δύναμη που βελτιώνει τη μόδα.

«Η διαφάνεια σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να μην φοβούνται και τους επιτρέπει να αισθάνονται άνετα και να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, είναι ο μετασχηματισμός της νοοτροπίας μας που είναι σημαντικός», είπε. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθεί ως τεχνολογία και πρέπει να εξελιχθούμε μαζί της, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα χρόνια του Τerminator» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης του TUC, Mary Towers, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για τους εργαζόμενους στον δημιουργικό τομέα, αλλά δεν θα πρέπει να της επιτραπεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.

«Χρειαζόμαστε νέους νόμους για να διασφαλίσουμε στους ανθρώπους που εργάζονται στις τέχνες τις συνθήκες που θα τους διασφαλίσουν. Χρειαζόμαστε επειγόντως νομοθεσία και ρυθμίσεις για την προστασία της δημιουργικότητας και των πνευματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε η Towers. Η Μπαρμπαρέλα νιώθει σίγουρα οργασμό.