icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ένας νέος τερματικός σταθμός πρόκειται να ανοίξει στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας, με έναν αμπελώνα 19 στρεμμάτων στην οροφή του, όπου θα καλλιεργούνται σταφύλια, που θα μετατρέπονται σε κρασί μέσα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου

Όταν σκέφτεσαι Τοσκάνη, συνήθως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σου είναι οι κατάφυτοι από αμπέλια λόφοι του Chianti και όχι άδικα, αφού μιλάμε για την «καρδιά» της ιταλικής αμπελουργικής ζώνης.

Η περιοχή είναι διάσημη για το κρασί της και τι πιο ωραίο από το να σε υποδέχεται ένας αμπελώνας κατά την προσγείωσή σου στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας.

Αυτό θα σκέφτηκαν στο παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Rafael Viñoly Architects, όταν ανέλαβαν να σχεδιάσουν τον νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο Amerigo Vespucci της Φλωρεντίας -την πρωτεύουσα της ιταλικής περιφέρειας της Τοσκάνης, στην καρδιά της ιταλικής αμπελουργικής ζώνης- το οποίο πρόκειται να γίνει ένα κομβικό ορόσημο για την πόλη και ένα αρχιτεκτονικό σύμβολο για ολόκληρη την Ιταλία.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του περιλαμβάνει έναν αμπελώνα 19 στρεμμάτων στην οροφή του αεροδρομίου με ήπια κλίση προς τα πάνω, για να συμπληρώσει τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση των περισσότερων χαρακτηριστικών του το 2026, θα φιλοξενεί σχεδόν έξι εκατομμύρια διεθνείς επιβάτες ετησίως.

Σταθμίζοντας τις προκλήσεις ενός αμπελώνα στην οροφή

Το πράσινο στην ταράτσα δεν είναι μια νέα ιδέα. Το έργο του Rafael Viñoly Architects για το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, για παράδειγμα, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια οροφή που καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πράσινο.

Η καλλιέργεια των αμπελιών και η συγκομιδή των σταφυλιών θα γίνεται από έναν από τους κορυφαίους αμπελουργούς της περιοχής
Η καλλιέργεια των αμπελιών και η συγκομιδή των σταφυλιών θα γίνεται από έναν από τους κορυφαίους αμπελουργούς της περιοχής / Πηγή: Rafael Viñoly Architects

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις συμβατικές πράσινες στέγες, ο σχεδιασμός ενός κτιρίου με ευρύχωρους και άπλετους εσωτερικούς χώρους, και παραγωγικά φυτά στην οροφή του, περιλαμβάνει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων.

«Η κύρια δυσκολία που σχετίζεται με έναν αμπελώνα σε ταράτσα έχει να κάνει με τον χειρισμό του βάρους», δήλωσε ο διευθυντής της Rafael Viñoly Architects, Román Viñoly, αναφερόμενος στο υγρό χώμα που χρειάζεται το αμπέλι για να αναπτυχθεί.

Ακόμη μία πρόκληση είναι η άμυνα απέναντι στην πιθανότητα οι ρύποι να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των σταφυλιών.

Έτσι αφού συμβουλεύτηκε οινολόγους και άλλους ειδικούς για να αναλύσει την ισορροπία που απαιτείται μεταξύ των αναγκών του αμπελώνα και των βασικών χαρακτηριστικών του φωτός και του αέρα εντός του εσωτερικού χώρου, ο Román Viñoly κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παραγωγικό τμήμα του αμπελώνα πρέπει να βρίσκεται μακριά από την εγγύτητα των αεροπλάνων.

Ακόμα μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του έργου είναι ο επαναπροσανατολισμός του υφιστάμενου διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου, ο οποίος είναι ανεπαρκώς μικρός και επηρεάζεται αρνητικά από τους κοντινούς λόφους που περιορίζουν τη λειτουργικότητά του από πολλά σύγχρονα αεροσκάφη.

Στη νέα αυτή αντίληψη, ο διάδρομος προσγείωσης στρέφεται κατά 90 μοίρες μακριά από τους λόφους και επιμηκύνεται.

Αυτή η τεράστια επιφάνεια, η οποία κρύβει τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου όταν τον βλέπει κανείς από τον Duomo του Brunelleschi και άλλα εξέχοντα σημεία της πόλης, θα χρησιμεύσει όχι μόνο ως νέο ορόσημο για το βιώσιμο μέλλον της πόλης, αλλά και ως σύμβολο των παραδόσεων, της ιστορίας και του καινοτόμου πνεύματος που συνεχίζουν να οδηγούν την ιταλική οικονομία στον 21ο αιώνα.

Ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο Amerigo Vespucci της Φλωρεντίας θα έχει έναν αμπελώνα στην οροφή του
Ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο Amerigo Vespucci της Φλωρεντίας θα έχει έναν αμπελώνα στην οροφή του / Πηγή: Rafael Viñoly Architects

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο φαίνεται να παίρνει έναν από τους αμπελώνες, που είναι συνηθισμένο θέαμα στην περιοχή, και να τον τοποθετεί στην οροφή του κτιρίου του αεροδρομίου.

Η καλλιέργεια των αμπελιών και η συγκομιδή των σταφυλιών θα γίνεται από έναν από τους κορυφαίους αμπελουργούς της περιοχής.

Η οινοποίηση και η ωρίμανση του κρασιού θα πραγματοποιείται εντός των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου. Το οινοποιείο θα βρίσκεται πίσω από την αίθουσα αναχωρήσεων, εκεί όπου το έδαφος αρχίζει να παίρνει κλίση προς τα πάνω για να σχηματίσει την οροφή του τερματικού σταθμού.

Στόχος είναι οι ταξιδιώτες να μπορούν να βλέπουν πώς γίνεται η παραγωγή, η εμφιάλωση και η παλαίωση του κρασιού, και όλα αυτά μέσα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Τα έργα για τον νέο τερματικό σταθμό αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος. Όταν το μεγαλύτερο μέρος του έργου -συμπεριλαμβανομένης της πράσινης οροφής- ολοκληρωθεί το 2026, η Φλωρεντία θα διαθέτει τον πρώτο αμπελώνα αεροδρομίου στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Decanter, Rafael Viñoly Architects