icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

H Anna Wintour φέρνει την Condé Nast στα πεζοδρόμια και οι μαζικές κινητοποιήσεις στον κολοσσό της glossy βιομηχανίας του στιλ προμηνύουν εντάσεις.

H Anna Wintour φέρνει την Condé Nast στα πεζοδρόμια και οι μαζικές κινητοποιήσεις στον κολοσσό της glossy βιομηχανίας του στιλ προμηνύουν εντάσεις.

Περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι της Condé Nast, την εταιρεία διάσημων εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των Vanity Fair, Vogue και GQ, πραγματοποίησαν μια ιστορική 24ωρη απεργία και στάση εργασίας ως απάντηση στο σχέδιο της εταιρείας να απολύσει προσωπικό.

Σύμφωνα με το NewsGuild της Νέας Υόρκης, η κινητοποίηση είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης της εταιρείας προς τους εργαζομένους που την έχουν αναδείξει.

Αφορμή η πρόσφατη συγχώνευση του Pitchfork, ενός από τα πλέον επιδραστικά ψηφιακά μέσα για τη μουσική βιομηχανία, με το GQ πριν από μερικές εβδομάδες.

Απο την ίδρυση του το 1996, από τον Ryan Schreiber, μέχρι και σήμερα, το αμερικανικό site εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό μιντιακό τίτλο που όρισε τη μουσική δημοσιογραφία.

Ο όμιλος Condé Nast εξαγόρασε τον τίτλο το 2015 επιμένοντας ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να τον κάνει κυρίαρχο στο πεδίο του, ωστόσο τώρα τα καρφιά στο φέρετρό του προκαλούν τριγμούς στην εταιρεία.

Με ανακοίνωση της η Anna Wintour, η κραταιά κυρία της αμερικανικής Vogue που εδώ και κάποια χρόνια διοικεί και αλλάζει το portfolio της Condé Nast, ενημέρωσε ότι το Pitchfork θα συγχωνευθεί με τον αντρικό ψηφιακό τίτλο του GQ.

Oι απολύσεις ήταν μαζικές και οι εργαζόμενοι εξαγριώθηκαν.

Οι διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν buzz στη Νέα Υόρκη με συνθήματα όπως «τα αφεντικά φοράνε Prada, οι εργαζόμενοι παίρνουν nada!» —μια αναφορά στην ταινία The Devil Wears Prada που είχε αναφορές και μια guest εμφάνιση από τη Wintour.

Η διαμαρτυρία έγινε μετά από πολυάριθμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και του σωματείου εργαζομένων μετά την ανακοίνωση της Condé Nast για μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 5%.

Η Anne Hathaway, η οποία υποδύθηκε τη Mia Thermopolis στην ταινία, έδειξε αλληλεγγύη προς τους εργαζομένους αποχωρώντας από φωτογράφηση για το περιοδικό Vanity Fair όταν ενημερώθηκε για τους κλυδωνισμούς στο μιντιακό όμιλο που έχτισε τη lifestyle κουλτούρα του παρελθόντος.

Στη συνέχεια, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης αναθεώρησε τα σχέδιά του, υποδεικνύοντας την απόλυση 94 συνδικαλιστών που αποτελούν περίπου το 20% της Ένωσης Εργαζομένων Condé Nast.

«Η 24ωρη απεργία μας δείχνει έμπρακτα ότι στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των συναδέλφων μας», σχολίασε στο CNN ο Ben Dewey, αντιπρόεδρος της μονάδας CNE της Condé Nast Union.

«Θέλουμε να δείξουμε στη διοίκηση της Condé Nast ότι δεν θα ανεχθούμε την ασέβεια τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με αυτές τις απολύσεις. Είναι καιρός να αρχίσει να δείχνει καλή πίστη στο πρόσωπο μας», πρόσθεσε.

Η Wintour φορούσε γυαλιά ενώ απέλυε κόσμο

Η Anna Wintour, η doyenne της Condé Nast, είναι διάσημη για ένα μοναδικό σήμα κατατεθέν του στιλ – τα γυαλιά ηλίου της.

Σύμφωνα με πρώην συντάκτρια του Pitchfork, η Θάτσερ της αμερικανικής Vogue δεν έβγαλε καν τα γυαλιά ηλίου της κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τους εργαζομένους που έβγαλε στο δρόμο.

«Μια απολύτως περίεργη λεπτομέρεια αυτής της εβδομάδας είναι ότι η Άννα Γουίντουρ – καθισμένη σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων – δεν έβγαλε τα γυαλιά ηλίου της ενώ μας έλεγε για τη συγχώνευση», έγραψε η Allison Hussey, πρώην συντάκτρια στο ιστότοπο μουσικής κριτικής του Pitchforkμ, στο Χ.

«Η απρέπεια που είδαμε από τη διοίκηση αυτή την εβδομάδα είναι φρικτή» πρόσθεσε.

Οι απολύσεις στην Condé Nast είναι οι τελευταίες σε σειρά μαζικών περικοπών στα media των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από CNN