Σε έναν κόσμο όπου η μόδα πολλές φορές μπορεί να μοιάζει ομοιογενής, τα vintage μπλουζάκια έχουν μια γοητεία. Ταυτόχρονα αντιπροσωπεύουν μια κορυφαία στιγμή του πολιτισμού

Τα vintage μπλουζάκια, ειδικά εκείνα των συναυλιών, είναι δυσεύρετα στις μέρες μας. Συνήθως υπάρχουν σε περιορισμένους αριθμούς και μεγέθη. Έχουν όμως τη δική τους αξία: αντιπροσωπεύουν μια κορυφαία στιγμή του πολιτισμού.

Σε έναν κόσμο όπου η μόδα πολλές φορές μπορεί να μοιάζει ομοιογενής κι ένα ρούχο μπορεί να είναι σχεδόν παντού το ίδιο, τα vintage μπλουζάκια έχουν μια γοητεία. Δεν είναι μόνο ωραία αισθητικά, αλλά για όσους αναγνωρίζουν την προέλευσή τους λειτουργούν σαν μυστικός πρόσβασης: Όσοι ξέρουν, ξέρουν.

Πόσο από το «προσωπικό σας πάθος» θέλετε να μοιραστείτε σε έναν επαγγελματικό χώρο;

Γι’ αυτό, για παράδειγμα, ένα πουκάμισο των Grateful Dead του 1967 πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 2021 για 17.640 δολάρια. Είναι ο λόγος που ιστοσελίδες όπως η WyCo Vintage και η Ellie Mae Studios (όπου ένα πουκάμισο της περιοδείας Nevermind των Nirvana της δεκαετίας του 1990 πωλείται αυτή τη στιγμή για 890 δολάρια) ανταλλάσσονται σαν να πρόκειται για επτασφράγιστο μυστικό.

Θησαυροί στην ντουλάπα μας

Έχετε στην ντουλάπα σας τέτοιους θησαυρούς που συλλέγατε εδώ και χρόνια; Αναρωτιέστε αν θα μπορούσατε να τα φορέσετε στη δουλειά, χωρίς να φαίνονται γελοία ή παρωχημένα; Το κλειδί στην απάντηση που θα δώσετε είναι το πόσο από το «προσωπικό σας πάθος» θέλετε να μοιραστείτε σε έναν επαγγελματικό χώρο.

Από τη μία πλευρά, το να μπορείτε να φέρετε στην εργασία σας ολόκληρο τον εαυτό σας μαζί με τα αγαπημένα σας χόμπι, είναι συχνά αναζωογονητικό. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες μπορούν να αναπτύξουν την οικειότητα με τους συναδέλφους σας και να σπάσουν τον πάγο σε κάθε συζήτηση.

Η ιστορία της Huskins και του συζύγου της παρουσιάζεται στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης άκρως αποκαλυπτικές. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να αντιμετωπίσετε τυχόν προκαταλήψεις από άτομα που δεν σας γνωρίζουν. Για παράδειγμα, τι μπορεί να σκεφτούν αν εμφανιστείτε ξαφνικά με μπλουζάκι Iron Maiden (όσο περιζήτητο κι αν είναι αυτό).

Σε ορισμένα επαγγέλματα, νομικά ή οικονομικά, τα ρούχα μας τείνουν να συνάδουν με τη γενικότερη φιλοσοφία του επαγγέλματος, η οποία συχνά σημαίνει ότι η προσωπικότητα υποτάσσεται στον θεσμό. Στις μέρες μας βέβαια, αυτοί οι ενδυματολογικοί κώδικες αρχίζουν σιγά -σιγά να «σπάνε», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνει κάποιος.

Επομένως -ανεξαρτήτως φύλου- μπορούμε να φορέσουμε τα συλλεκτικά vintage μπλουζάκια μας με μια νέα προσέγγιση.

Οι Jon Caramanica και Jacob Bernstein, γνώστες των T-shirt, πρότειναν να συνδυάσετε το T-shirt με μια ζακέτα και ένα παντελόνι σε ωραία γραμμή. Σύμφωνα με τον Caramanica, πρόκειται για «μια προσέγγιση που σας επιτρέπει να δείξετε μόνο ένα λεπτό τμήμα από το μπλουζάκι για να κεντρίσετε την περιέργεια των άλλων».

Πηγή: AC/DC – Facebook

Εναλλακτικά θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα σακάκι ή ακόμη και ένα κοστούμι. Αυτή η προσέγγιση ίσως σας φέρνει πιο κοντά σε μια αισθητική που ήταν δημοφιλής στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και είναι γνωστή ως «indie sleaze».

Μία άλλη επιλογή είναι να φορέσετε το T-shirt κάτω από ένα πουκάμισο με κουμπιά της επιλογής σας, αφήνοντας τα δύο πάνω κουμπιά ανοιχτά. Απλά βεβαιωθείτε ότι συνδυάζετε το μπλουζάκι με ένα καλό ρολόι ή άλλο είδος κοσμήματος και καλά παπούτσια.

Με πληροφορίες από τους New York Times