icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα ανδρικά εσώρουχα έχουν μία πορεία χιλιάδων ετών. Από την απόλυτη γύμνια, στην κάλυψη και προστασία και πλέον στα ελαστικά θαύματα fashion designers αξίας πολλών πολλών ευρώ.

Για μερικούς αποτελούν φετίχ, για άλλους είναι απλώς χρηστικά, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν τα γουστάρουν καθόλου. Αν και τις περισσότερες φορές δεν φαίνονται ή αφαιρούνται μέσα σε δευτερόλεπτα, τα ανδρικά εσώρουχα είναι πάντα σε πρώτη ζήτηση στο πάνω-πάνω συρτάρι, καταλαμβάνοντας την καλύτερη θέση στη ντουλάπα.

Τα πρώτα εσώρουχα χρονολογούνται σχεδόν 7000 χρόνια πριν όταν ο προϊστορικός άνθρωπος χρησιμοποιούσε δέρματα για να καλύπτει και να προστατεύει τα απόκρυφα σημεία του, κυρίως όταν κυνηγούσε.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν τα schenti – ένα είδος εσωρούχου που έμοιαζε με φούστα. Οι Ρωμαίοι φορούσαν τα subligaculum, ενώ στον Μεσαίωνα, οι άνδρες είχαν σε ιδιαίτερη υπόληψη τα braies και τα chausses. Και κάπου στην Αναγέννηση, εμφανίστηκε και το πολλά υποσχόμενο codpiece.

Όπως και να έχει, χρειάστηκαν μερικές χιλιάδες χρόνια δοκιμών και τεχνογνωσίας για να τελειοποιηθούν τα boxers και τα σλιπ που φορούν οι άνδρες σήμερα. Ή μήπως υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης;

Αρχαίες και πρώιμες μορφές εσωρούχων

Προϊστορικά, οι άνδρες φορούν λωρίδες υφάσματος που περνούν ανάμεσα στα πόδια τους και στερεώνουν γύρω από τη μέση.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούν τριγωνικά κομμάτια από λινό ύφασμα με κορδόνια στις άκρες. Τα schenti μοιάζουν με φούστες και έχουν διαφορετικά μήκη.

πινακας που απεικονίζει άντρες να φορούν schenti
Τα schenti έμοιαζαν με φούστες και είχαν διαφορετικά μήκη / Πηγή: The Met

Αρχικά, τα φορούν οι φαραώ και, αργότερα, τα μέλη των κατώτερων κοινωνικών τάξεων. Ο Τουταγχαμών μάλιστα θάβεται με 145 schenti – υπερ-αρκετά για το ταξίδι του στον κάτω κόσμο.

Η γύμνια είναι πολύ πιο αποδεκτή στην αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, όταν χρειάζεται, οι άνδρες φορούν εσώρουχο ανάλογο με εκείνο των Αιγυπτίων, το περίζωμα.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έχουν τα δικά τους εσώρουχα. Τα ρωμαϊκά subligaculum μοιάζουν με φαρδύ σορτς και κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ.

Το codpiece «φούσκωνε» τον ανδρισμό του Ερρίκου του Η’

Ομοίως, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι Κέλτες και οι Γερμανοί φορούν φαρδιά εσώρουχα που ονομάζονται braies.

Δεν είναι σαφές αν τα φορούν αποκλειστικά και μόνο οι άνδρες, αλλά είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν μία ζώνη ή ένα κορδόνι για να τα συγκρατούν.

Μέχρι τον 15ο αιώνα, ορισμένοι φορούν chausses – κάτι σαν τα σημερινά κολάν. Με το πέρασμα του χρόνου, τα chausses και τα braies ενσωματώνονται σε ένα ανδρικό εσώρουχο.

Λίγο αργότερα, κάνουν την εμφάνισή τους τα πιο περίτεχνα codpieces που σχεδιάζονται όχι απλώς για να καλύπτουν αλλά και για να προστατεύουν τα απόκρυφα σημεία του άνδρα.

Κατασκευάζονται από σκληρά υλικά, διακοσμούνται, γεμίζουν και γίνονται όλο και πιο μεγάλα, φουσκώνοντας αντίστοιχα και την περηφάνια εκείνου που τα φοράει.

Πίνακας με άνδρα που φορά codpiece και κρατάει τον σκύλο του
Το codpiece κατασκευαζόταν από σκληρά υλικά και έφερε διακοσμητικά στοιχεία αναλόγως με την περίσταση / Πηγή: X / Uffizi Gallery

Όταν μάλιστα ο Ερρίκος Η΄ γεμίζει το codpiece του τον 16ο αιώνα, οι πιστοί υπήκοοί του ακολουθούν με χαρά το παράδειγμά του.

Υπάρχουν ωστόσο και ερευνητές που θεωρούν ότι το παρα-φουσκωμένο codpiece του βασιλιά της Αγγλίας έκρυβε στην πραγματικότητα επιδέσμους εμποτισμένους με φάρμακο που κάλυπταν τις ανοιχτές πληγές που είχε μετά από ατύχημα με το άλογό του.

Όπως και να έχει, η πρακτική διόγκωσης του codpiece συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα.

Τα ανδρικά εσώρουχα των αθλητών

Στις αρχές του 1800, τα εσώρουχα μετατρέπονται στο πλέον πρακτικό κομμάτι της ενδυμασίας των ανδρών, και αυτό επειδή διατηρούν τα εξωτερικά υφασμάτινα ρούχα – και κυρίως τα παντελόνια – καθαρά, απορροφώντας τη βρωμιά και τον ιδρώτα.

Όταν τα ποδήλατα αρχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους, τα jockstraps κάνουν την εμφάνισή τους, προσφέροντας πρόσθετη στήριξη στους αναβάτες όσο κάνουν πετάλι στους κακοτράχαλους δρόμους.

Τα πρώτα jockstraps, που πήραν το όνομά τους από τους ιμάντες που φορούν οι τζόκεϊ-ποδηλάτες, παρουσιάζονται το 1874.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, εσώρουχα και αθλητισμός είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένα χάρη στον Jacob Golomb. Το 1925, ο ιδρυτής της Everlast σχεδιάζει παντελόνια με ελαστική μέση για να αντικαταστήσει τα δερμάτινα παντελόνια που φορούσαν μέχρι τότε οι πυγμάχοι.

Τα μπόξερς ήθελαν τον χρόνο τους

Τα μπόξερς δεν γίνονται δημοφιλή από την πρώτη στιγμή. Εξάλλου, έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν σοβαρό αντίπαλο: Την ίδια περίοδο, κάνουν την εμφάνισή τους τα σλιπ.

Το 1928, ο Arthur Kneibler προσλαμβάνεται από την εταιρεία εσωρούχων Cooper Underwear Company. Το 1934, λαμβάνει ένα τηλεγράφημα από στενό του φίλο στη Γαλλία.

Η εικόνα στο μπροστινό μέρος της καρτ ποστάλ δείχνει έναν άνδρα που φορά ένα μικρό μαγιό τύπου μπικίνι.
Αυτό πυροδοτεί τη φαντασία του Kneibler, ο οποίος συνειδητοποιεί αμέσως ότι αυτού του είδους τα ρούχα θα μπορούσαν να φορεθούν από τους άνδρες ως εσώρουχα. Και κάπως έτσι, δημιουργείται το σορτς jockey.

Τα νέα εσώρουχα του Kneibler προκαλούν αίσθηση και γίνονται αμέσως δημοφιλή με το που κυκλοφορούν στα ράφια των καταστημάτων το 1935.

Τα μποξερς αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς είναι τα καθιερωμένα εσώρουχα που φορούν οι άντρες στον στρατό.

Τα ανδρικά εσώρουχα γίνονται mainstream

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, το ανδρικό εσώρουχο βγαίνει επιτέλους από την αφάνεια. Το παραδοσιακό λευκό δίνει τη θέση του σε διάφορα πολύχρωμα underwear με σχέδια.

Ταυτόχρονα, οι διαφημίσεις εσωρούχων γίνονται πιο φανταχτερές: Στις καμπάνιες μάρκετινγκ, τα σλιπ μπικίνι και τα νάιλον στρινγκ σύντομα συνοδεύουν τα Tighty-Whities – όπως ονομάζονται αργότερα τα σορτς jockey του Kneibler.

Μετά το 1980, ένα κρίσιμο ερώτημα ταλανίζει τους άντρες: Μπόξερ ή σλιπ;

Το δίλημμα είναι τόσο μεγάλο, που δημοσιογράφοι ζητούν ακόμα και από διάσημους άνδρες να πουν τη γνώμη τους. Ανάμεσα στους ερωτηθέντες είναι μάλιστα και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Σύντομα, ωστόσο, προκύπτει μία νέα τρίτη επιλογή που θα δώσει τη λύση στους αναποφάσιστούς: Το σλιπ μπόξερ.

Ο Calvin Klein και όλοι οι άλλοι

Ο σχεδιαστής της Calvin Klein, John Varvatos, πιστώνεται την εφεύρεση των boxer briefs στις αρχές της δεκαετίας του 1990 – παρόλο που μπορεί να μην είναιο πρώτος που σκέφτεται την ιδέα.

Η διαφημιστική καμπάνια της Calvin Klein το 1992, στην οποία εμφανίζονται ο ράπερ και ηθοποιός “Marky Mark” (aka Mark Wahlberg) και η 18χρονη τότε Kate Moss να φορούν τα χαρακτηριστικά λευκά μποξεράκια, απογειώνουν το fashion-brand και η Calvin Klein γίνεται συνώνυμο των εσωρούχων.

Τα τελευταία χρόνια, τα sagging pants θέλουν τα παντελόνια να κρέμονται αφήνοντας να φανεί το λάστιχο ενός – ιδανικά high fashion brand – μπόξερ σλιπ.

Όπως και να ‘χει, ένα καλό εσώρουχο μπορεί να δώσει τρελό μπουστάρισμα τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αυτοπεποίθηση εκείνου που το φοράει.

Παρόλο που κάπου μέσα στο συρτάρι, στο βάθος-βάθος ίσως κρύβονται και εκείνα τα ξεθωριασμένα με το ξεχυλωμένο λάστιχο εσώρουχα που δεν πετιούνται γιατί είναι τόσο μα τόσο άνετα.

Με πληροφορίες από: National Geographic