icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η προσθήκη του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) για τα ταξίδια σημαίνει ότι 66 προορισμοί είναι πλέον μερικώς ή εξ ολοκλήρου εκτός ορίων.

Πριν από πέντε χρόνια, η λίστα ταξιδιωτικών επιθυμιών ενός περιηγητή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα πολιτιστικά θαύματα της Αγίας Πετρούπολης και τα ζεστά καφέ του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Η συναρπαστική αρχιτεκτονική του Ισφαχάν και οι γαλήνιοι κήποι του Σιράζ στο Ιράν, ήταν στα σχέδια των πιο φιλόδοξων παραθεριστών, μαζί με τις λιγότερο γνωστές πυραμίδες της Μερόης, στο Σουδάν. Η Βηρυτός και το Τελ Αβίβ επίσης ήταν στις top επιλογές για ένα ευχάριστο city break.

Τα επικίνδυνα ταξίδια

Τα ταξίδια σε όλα αυτά τα μέρη είναι πλέον είτε αδύνατα, είτε εξαιρετικά επικίνδυνα. Η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ιράν, το Σουδάν, ο Λίβανος και το Ισραήλ, μαζί με τη Λευκορωσία και τα παλαιστινιακά εδάφη, αποτελούν τις οκτώ πιο πρόσφατες προσθήκες στη μαύρη λίστα ταξιδιωτικών προορισμών του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO).

Ποτέ ξανά τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου δεν ήταν εκτός ορίων λόγω πολέμου, τρομοκρατίας και αναταραχών

Η λίστα αριθμεί πλέον 24 «καταθλιπτικούς» προορισμούς, που αντιπροσωπεύουν 30.965.383 τετραγωνικά χιλιόμετρα – ή το 20,8% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης. Επιπλέον, 42 χώρες θεωρούνται απαγορευτικές.

Είναι δύσκολο να θυμηθούμε μια εποχή που τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου ήταν εκτός ορίων λόγω πολέμου, τρομοκρατίας και αναταραχών.

Δεν είναι όμως όλα τα νέα άσχημα: Η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί σε δύο χώρες. Πίσω στο 2019, το Μπουρούντι και η Μαυριτανία – ενώ δεν ήταν ποτέ πιθανό να πρωταγωνιστήσουν στα ταξιδιωτικά φυλλάδια – θεωρούνταν επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα μέρη.

Τώρα το μεγαλύτερο μέρος του Μπουρούντι θεωρείται ασφαλές για ταξίδια, όπως και ένα σημαντικό κομμάτι της Μαυριτανίας, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων περιοχών και της πρωτεύουσάς της, Νουακσότ.

Σαφής μείωση των οριζόντων

Όμως η συνολική εικόνα δείχνει σαφέστατη μείωση των οριζόντων. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα ήταν οι πιο προφανείς παράγοντες. Η Ουκρανία, η Ρωσία και η στενή σύμμαχός της, Λευκορωσία, προστέθηκαν στη μαύρη λίστα ταξιδιωτών τον Φεβρουάριο του 2022. Το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη προστέθηκαν τον Οκτώβριο του 2023.

Οι οκτώ νέες προσθήκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της παγκόσμιας χερσαίας μάζας

Το Ιράν, το οποίο φαινόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα μίας τουριστικής αναγέννησης πριν από μερικά χρόνια, είναι εντελώς εκτός ορίων από τα τέλη του 2019. Έτσι, το FCDO συμβουλεύει να μην πραγματοποιούνται πλέον ταξίδια στο Σουδάν, λόγω της έναρξης ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών παρατάξεων.

Οι οκτώ νέες προσθήκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της παγκόσμιας χερσαίας μάζας: Το επίπεδο κινδύνου έχει επεκταθεί και στο Μεξικό, το οποίο αποτελούσε έναν αγαπημένο προορισμό για ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας, το FCDO συμβουλεύει πλέον τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η Τανζανία, η οποία προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί ως απολύτως ασφαλής, έχει πλέον απαγορευμένες ζώνες: Πρόκειται συγκεκριμένα για τα σύνορά της με την επαρχία Cabo Delgado της Μοζαμβίκης, «λόγω επιθέσεων από ομάδες που συνδέονται με τον ισλαμικό εξτρεμισμό».

παγκόσμιος χάρτης με μπεζ, κόκκινα και μαύρα χρώματα
Με μαύρο χρώμα σημειώνονται οι χώρες που είναι άκρως επικίνδυνες και με κόκκινο εκείνες που έχουν ορισμένες περιοχές που θέλουν προσοχή / Πηγή: FCDO

Το Ουζμπεκιστάν και η Μολδαβία, που προηγουμένως δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα, έχουν τώρα επίσης επικίνδυνες ζώνες: Τις περιοχές Termiz και Transnistria, αντίστοιχα. Επιπλέον, η κλιμάκωση της βίας των συμμοριών έχει δει τις απαγορευμένες περιοχές του Ισημερινού να διογκώνονται, με επτά παράκτιες περιοχές (Esmeraldas, Manabí, Santa Elena, Guayas, El Oro, Los Ríos και Santo Domingo de los Tsáchilas) να θεωρούνται πλέον επικίνδυνες.

To FCDO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για πέντε άλλες χώρες που είχαν ήδη προϋπάρχουσες προειδοποιήσεις για ορισμένες περιοχές τους. Αυτές είναι η Αιθιοπία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία και η Τυνησία.

Το φαινόμενο του «επικίνδυνου τουρίστα»

Παρόλο που το FCDO ζητά από τους Βρετανούς να ακολουθούν τις οδηγίες, παρατηρείται αύξηση στο φαινόμενο του «επικίνδυνου τουρίστα», δηλαδή των ταξιδιωτών του πλανήτη που κατευθύνονται σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, συχνά με κίνητρο να αποκτήσουν μεγαλύτερη δημοφιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, αρκετά ταξιδιωτικά πρακτορεία, σύμφωνα με την Telegraph Travel, διαφημίζουν ταξίδια και εκδρομές με γκρουπ σε μέρη που βρίσκονται στη λίστα με τις επικίνδυνες χώρες ή περιοχές.

Ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου πρακτορείου, του Wild Frontiers, Jonny Bealby, αναφέρει πως, ενώ ο κόσμος μπορεί να μοιάζει πιο επικίνδυνος, ιδιαίτερα έτσι όπως παρουσιάζεται στις ειδήσεις καθημερινά, στατιστικά οι πιθανότητες να πάθουν κακό οι Βρετανοί ταξιδιώτες σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο είναι εξαιρετικά μικρές.

«Οι συμβουλές της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτό: Απλές συμβουλές – και ενώ θα πρέπει σίγουρα να τις λάβει κάποιος σοβαρά υπόψη του και να γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσουν την ταξιδιωτική του ασφάλιση, ο αποδεκτός κίνδυνος που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο κάθε ταξιδιώτης ποικίλλει», αναφέρει ο Bealby.

Με πληροφορίες από: The Telegraph