icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το μυστικό της μακροζωίας του σκύλου σου κρύβεται στη μουσούδα του, στο φύλο και στο μέγεθός του, σύμφωνα με νέα μελέτη

Είναι ο σκύλος σου μικρόσωμος αρσενικός με μακριά μύτη; Ή ένα μεσαίου μεγέθους θηλυκό με πρόσωπο με μέσες αναλογίες;

Αν ναι, ο τριχωτός σύντροφός σου είναι πιο πιθανό να είναι στο πλευρό σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αν όμως το σκυλί σου έχει πιο «μαζεμένη» μουσούδα, τα πράγματα είναι λιγότερο ρόδινα.

Μια νέα μεγάλη μελέτη εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 584.000 σκυλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι το μήκος της μουσούδας, μαζί με το μέγεθος του σώματος και το φύλο, μπορεί να επηρεάσει το πόσο καιρό είναι πιθανό να ζήσει ένας σκύλος.

«Ένα αρσενικό μεσαίου μεγέθους, με επίπεδο πρόσωπο, όπως ένα bulldog, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσει λιγότερο από ένα θηλυκό μικρού μεγέθους με μακρύ πρόσωπο, όπως ένα μίνι dachshund ή ένα ιταλικό κυνηγόσκυλο», λέει η Kirsten McMillan, επιστήμονας δεδομένων στο Dogs Trust, τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση για τους σκύλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Scientific Reports.

Ποια σκυλιά έχουν λιγότερες προοπτικές μακροζωίας

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν στοιχεία για 155 ράτσες και ημίαιμα. Ενώ ένα τυπικό Labrador retriever ή ένα border collie είχε μέσο προσδόκιμο ζωής λίγο πάνω από 13 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν σε όλα τα είδη, τα σκυλιά με πλατύ πρόσωπο ή τα βραχυκέφαλα, τα πήγαιναν χειρότερα με βάση αυτό το κριτήριο.

σκυλί Border Collie σε φθινοπωρινό φόντο
Ένα border collie έχει μέσο προσδόκιμο ζωής λίγο πάνω από 13 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα / Πηγή: Envato

Αυτή η ομάδα με τη μικρότερη μύτη περιλάμβανε μεγάλα mastiff (9 χρόνια), γεροδεμένα αγγλικά bulldogs (9,3 χρόνια) και γαλλικά bulldogs (9,8 χρόνια).

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα της μελέτης για τα Lhasa Apso, που είχαν ένα από τα υψηλότερα μέσα προσδόκιμα ζωής, 14 χρόνια. Μαζί με τα Shiba Inus (14,6), τα Papillons (14,5), τα μίνι dachshunds και τα ιταλικά κυνηγόσκυλα (14), συνθέτουν τη λίστα με τα σκυλιά που ζουν περισσότερο.

Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα εμπίπτουν στα αναμενόμενα μοτίβα. Τα θηλυκά έζησαν περισσότερο από τα αρσενικά, τα μικρά σκυλιά περισσότερο από τα μεγάλα.

Τα μικρά και μεσαία σκυλιά με έντονη μύτη έζησαν κατά μέσο όρο πάνω από 12 χρόνια, ενώ τα σκυλιά με επίπεδο πρόσωπο όλων των μεγεθών δεν έφτασαν αυτό το όριο.

Οι ζοφερές προοπτικές μπορεί να σοκάρουν ή να μην σοκάρουν τους ιδιοκτήτες των γαλλικών bulldogs, της πιο δημοφιλούς ράτσας σκύλων της Αμερικής.

γαλλικό bulldog βόλτα στο καταπράσινο πάρκο
Το προσδόκιμο ζωής για τα γαλλικά bulldogs φτάνει τα 9,8 χρόνια / Πηγή: Envato

Είναι γνωστό ότι έχουν προδιάθεση για μια σειρά από προβλήματα υγείας, συχνά λόγω του σχήματος του προσώπου τους, όπως αναπνευστικά προβλήματα, δερματικές μολύνσεις και προβλήματα με τα μάτια. Τα pugs και τα αγγλικά bulldogs αντιμετωπίζουν επίσης παρόμοια προβλήματα.

Η ομάδα εργασίας Brachycephalic Working Group, μια κοινοπραξία κτηνιατρικών οργανώσεων, ενώσεων εκτροφής και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κηρύξει «κρίση υγείας και ευημερίας» για τις φυλές με πλατύ πρόσωπο.

«Αυτή η νέα έρευνα υπογραμμίζει αυτά τα μείζονα προβλήματα υγείας, αποκαλύπτοντας ότι οι πλατύσωμοι σκύλοι ζουν κατά 1,5 χρόνο μικρότερη ζωή από τους τυπικούς σκύλους», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Dan O’Neill, αναπληρωτής καθηγητής στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο του Λονδίνου και πρόεδρος της ομάδας εργασίας.

Η Esme Wheeler, ειδική σε θέματα ευημερίας σκύλων στη Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων, συμφωνεί.

«Καταλαβαίνουμε απόλυτα γιατί υπάρχει τόση αγάπη εκεί έξω για αυτές τις φυλές, αλλά η αναπαραγωγή σωματικών χαρακτηριστικών που θέτουν σε κίνδυνο τη βασική υγεία και την ευημερία των κατοικίδιων ζώων είναι λάθος», δήλωσε η ίδια.

«Η υγεία και η ευημερία πρέπει πάντα να είναι η προτεραιότητα, όχι η μόδα ή οι αισθητικές τάσεις», ξεκαθάρισε.

Με πληροφορίες από CNN