icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Σε όλους τους άνδρες συμβαίνει κάποια στιγμή. Το άγχος των επιδόσεων και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσουν και τον πιο επιδέξιο εραστή. Τι ρόλο όμως παίζουν οι καθημερινές συνήθειες στη σεξουαλική απόδοση ενός άνδρα και πώς η απώλεια στύσης θα μπορούσε να γίνει απλώς μία κακή εμπειρία του παρελθόντος;

Ο καθηγητής Geoff Hackett, ιατρικός σύμβουλος στην εταιρεία τηλεϊατρικής για άνδρες Hims, μοιράζεται πέντε επιλογές τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ – Erectile Dysfunction – ED).

Η ΣΔ, η αδυναμία δηλαδή επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, επηρεάζει το 40% των ανδρών μέχρι τα 40 τους χρόνια και το 70% των ανδρών μέχρι τα 70, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι πάνω από το 50% των ανδρών θα υποφέρουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από έλλειψη ικανοποιητικής στύσης πριν ή κατά τη σεξουαλική επαφή.

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιου σοβαρότερου προβλήματος υγείας ή απλώς να οφείλεται στη γήρανση. Εφόσον η στυτική δυσλειτουργία επιμένει, η επίσκεψη σε γιατρό θεωρείται επιβεβλημένη. Ωστόσο, αναφέρουν οι New York Times, υπάρχουν και ορισμένες καθημερινές κακές συνήθειες που θα μπορούσαν εξίσου να επηρεάζουν τις ερωτικές επιδόσεις.

Λιπαρά τρόφιμα

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως τα κορεσμένα ζωικά λίπη, τα τρανς λιπαρά και η χοληστερόλη, θα μπορούσε να σας εμποδίσει να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, σύμφωνα με τον Hackett.

Μία μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι ικανή να δημιουργήσει αθηροσκλήρωση στην καρδιά. Αυτό συμβαίνει όταν το λίπος φράζει τα τοιχώματα των αρτηριών με αποτέλεσμα αυτές να στενεύουν.

Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι, η ΣΔ ίσως είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πρώτα σημάδια που σας χτυπούν το καμπανάκι.

«Η ΣΔ μπορεί να είναι ένα σημαντικό έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι ότι οι μικρότερες αρτηρίες του πέους επηρεάζονται και ότι οι μεγαλύτερες αρτηρίες θα έχουν πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστούν τα ιατρικά ζητήματα», αναφέρει ο Hackett.

Η κατανάλωση ζάχαρης

Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μία διατροφή με πολλά γλυκά κάνει το σάκχαρο στο αίμα να ανεβαίνει απότομα, γεγονός που αναγκάζει το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη για να το μειώσει ξανά.

«Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο πιο συχνά συμβαίνει αυτός ο κύκλος και τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεάσει τη σεξουαλική σας υγεία», αναφέρει ο Hackett.

Παράλληλα, εξηγεί ότι η ΣΔ θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα του διαβήτη. Όπως και να έχει, η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι επιβεβλημένη.

Αλκοόλ, χάπια και χρήση ουσιών

Παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να περιορίσει τις αναστολές, ταυτόχρονα ενδέχεται να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, να μειώσει τη τεστοστερόνη και κατά συνέπεια να επηρεάσει την απόδοση στο σεξ.

«Αυτό οδηγεί σε ΣΔ, χαμηλή σεξουαλική επιθυμία […] και καθυστέρηση ή απουσία οργασμού», αναφέρει ο Hackett.

Επιπλέον, ορισμένα αναβολικά στεροειδή και συμπληρώματα που ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις – καθώς και τα αντικαταθλιπτικά – μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία και να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση.

Κάπνισμα

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος να σταματήσετε να μολύνετε τους πνεύμονές σας. Η νικοτίνη στα τσιγάρα είναι ένας αγγειοσυσπαστικός παράγοντας, που σημαίνει ότι συστέλλει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες.

«Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του πέους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και οι καπνιστές έχουν ενάμιση έως δύο φορές πιο αυξημένο κίνδυνο ΣΔ», εξηγεί ο Hackett.

Στρες

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και να μειώσει τη λίμπιντο. Το στρες συνδέεται με αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης και προκαλεί δυσκολία στη διατήρηση της στύσης.

«Επηρεάζει επίσης την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών – ειδικά της τεστοστερόνης – και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο», υποστηρίζει ο Hackett.

Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής

Ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά στη ΣΔ, αλλά πάντα η πρώτη επιλογή θα πρέπει να είναι η επίσκεψη σε κάποιο ειδικό υγείας.

Σύμφωνα με τον Hackett μία ισορροπημένη διατροφή, οι ασκήσεις αναπνοής αλλά και ο διαλογισμός μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως ωφέλιμοι, παράλληλα πάντα με τη σεξουαλική θεραπεία.

Και μία τελευταία συμβουλή: Εάν η ΣΔ δεν έχει να κάνει με την υγεία αλλά με το γεγονός ότι η σχέση έχει βαλτώσει και δεν υπάρχει πια η ερωτική επιθυμία, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton (Σαουθάμπτον) στην Αγγλία προτείνουν διάφορες λύσεις: Ο αμοιβαίος αυνανισμός με τον/την ερωτική σύντροφο μπορεί να ξαναζωντανέψει το χαμένο πάθος, μαζί με τα ερωτικά βοηθήματα αλλά και τα παιχνίδια ρόλων.

Με πληροφορίες από: New York Post