icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Δύο από τις τέσσερις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στην Τουρκία. Με την πρόσφατη άρση της υποχρέωσης βίζας, η χώρα είναι πιθανό να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους τουρίστες το 2024

Το ταξίδι έχει σχεδόν επιστρέψει στην προ πανδημίας αίγλη του.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ σημείωσε, ότι τα διεθνή ταξίδια ήταν σε καλό δρόμο, για να φθάσουν στο 90% των προ της πανδημίας επιπέδων, με περίπου 975 εκατομμύρια ανθρώπους να πηγαίνουν στο εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Και πολλοί από αυτούς τους διεθνείς ταξιδιώτες έχουν έναν κοινό προορισμό στο μυαλό τους: Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο, η Euromonitor International δημοσίευσε τη δική της έκθεση, το Top 100 City Destinations Index 2023, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις 10 κορυφαίες πόλεις σε όλο τον κόσμο για τις διεθνείς αφίξεις.

Παραδόξως, δύο από τις τέσσερις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο βρίσκονται στην Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη και η Αττάλεια.

«Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τον αριθμό των διεθνών αφίξεων το 2023 με 26% αύξηση σε ετήσια βάση, ακολουθούμενη από το Λονδίνο στη δεύτερη θέση (αύξηση 17%) και το Ντουμπάι στην τρίτη (αύξηση 18%)», σημειώνει η έκθεση.

Αυτό μπορεί να μην αποτελεί τεράστια έκπληξη, δεδομένου ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια εκτεταμένη μεγαλούπολη 15,5 εκατομμυρίων κατοίκων (η μεγαλύτερη στην Ευρώπη).

Το Belek είναι μια γειτονιά στην περιοχή Serik στην επαρχία Αττάλεια της Τουρκίας
Το Belek είναι μια γειτονιά στην περιοχή Serik στην επαρχία Αττάλεια της Τουρκίας / Πηγή: Antalya Go Turkiye

Πιο περίεργο, ωστόσο, είναι πως η Αττάλεια, μια πόλη που βρίσκεται κρυμμένη στην τουρκική Ριβιέρα και φιλοξενεί 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, κατάφερε να υποδεχθεί 16,5 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες – περισσότερους από το Παρίσι (πληθυσμός: 2,1 εκατομμύρια), το Χονγκ Κονγκ (7,4 εκατομμύρια), την Μπανγκόκ (11 εκατομμύρια) και τη Νέα Υόρκη (8,5 εκατομμύρια) και πάνω από 12 φορές τον πληθυσμό της.

Η Αττάλεια αποτελεί εδώ και καιρό δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για Γερμανούς, Ρώσους και Βρετανούς, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των διεθνών αφίξεων.

Τα γαλαζοπράσινα νερά της, οι ήπιοι χειμώνες, τα ζεστά καλοκαίρια και οι 300 ημέρες ηλιοφάνειας την έχουν καταστήσει ιστορικά ως έναν παραθαλάσσιο προορισμό, αλλά το εντυπωσιακό της σκηνικό στην κορυφή ενός ασβεστολιθικού οροπεδίου απέναντι από ρωμαϊκά τείχη και σπίτια της οθωμανικής εποχής οδήγησε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, να δηλώσει κάποτε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Αττάλεια είναι το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο».

Τα Μύρα ήταν αρχαία πόλη της Λυκίας στη Μικρά Ασία, στη θέση της σημερινής μικρής πόλης Kale της επαρχίας της Αττάλειας στην Τουρκία
Τα Μύρα ήταν αρχαία πόλη της Λυκίας στη Μικρά Ασία, στη θέση της σημερινής μικρής πόλης Kale της επαρχίας της Αττάλειας στην Τουρκία / Πηγή: Antalya Go Turkiye

Χάρη στη μαζική αύξηση των διαθέσιμων πτήσεων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να γνωρίσουν την ομορφιά της Αττάλειας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Euromonitor International, η πόλη γνώρισε 29% αύξηση των διεθνών επισκεπτών το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

«Η Αττάλεια δεν είναι μόνο ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο για την Τουρκία, αλλά και για τον κόσμο. Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επισκεπτών με τη φυσική ομορφιά της, την πλούσια ιστορία της, τους καταρράκτες, τα βουνά, τις παραλίες και τη νόστιμη κουζίνα της», λέει η Banu Aydoğdu, συνταξιούχος δασκάλα που τώρα φιλοξενεί μαθήματα τουρκικής μαγειρικής στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι ερωτεύονται την Αττάλεια επειδή προσφέρει κάτι περισσότερο από απλές διακοπές», σημειώνει.

Αλλά οι ταξιδιώτες δεν κατευθύνονται μόνο στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης της Κρατικής Αρχής Αερολιμένων, οι προσγειώσεις εγχώριων και διεθνών πτήσεων σε όλη την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 16,3% σε ετήσια βάση το 2023, και η χώρα φαίνεται έτοιμη να υποδεχτεί ακόμη περισσότερους διεθνείς επισκέπτες φέτος.

Τον Ιανουάριο του 2024, η Τουρκία κατάργησε την ανάγκη για τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού να λαμβάνουν ηλεκτρονική βίζα για επισκέψεις διάρκειας μικρότερης των 90 ημερών.

Αυτή η πρόσφατη χαλάρωση των απαιτήσεων εισόδου είναι πιθανό να αυξήσει μόνο τον αριθμό των διεθνών ταξιδιωτών στην Τουρκία, ο οποίος εκτινάχθηκε κατά 10,4% το 2023 σε περισσότερους από 49 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η Τουρκία παραμένει επίσης ένας σχετικά προσιτός τόπος επίσκεψης για τους Αμερικανούς, με το κόστος ζωής να εκτιμάται ότι είναι 54% χαμηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ.

Μια άλλη πτυχή που προσελκύει επισκέπτες στην Τουρκία είναι η αναπτυσσόμενη βιομηχανία ιατρικού τουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Τουρκία το 2022 για ιατρικό τουρισμό – μια αύξηση 308% σε σύγκριση με το 2021.

Επιπλέον 746.290 τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία για ιατρικούς λόγους μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η Αττάλεια τυχαίνει να είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σημείο για τον οδοντιατρικό τουρισμό, με πολλούς τοπικούς οδοντιάτρους και φορείς οδοντιατρικού τουρισμού all-inclusive να προσφέρονται να πληρώσουν και για τα ταξιδιωτικά καταλύματα των ασθενών.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι επισκέπτες συρρέουν στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια για να νιώσουν αναζωογονημένοι.

«Η Αττάλεια διαθέτει ένα ευρύ φάσμα φυσικής ομορφιάς, ιστορικά ερείπια χιλιάδων ετών, αθλητικές εκδηλώσεις δράσης και ιατρικό τουρισμό», δήλωσε η ξεναγός στην τουρκική πόλη Avni Coşar. «Η μεσογειακή ηρεμία και η γαλήνια ζωή της πόλης υπόσχονται γαλήνη».

Με πληροφορίες από BBC