icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η βόλτα του σκύλου είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή της ημέρας του. Πιθανόν και της δικής σου, αν μάθεις πώς να κάνεις κάποια πράγματα σωστά

Υπάρχουν κανόνες καλής συμπεριφοράς για τα σκυλιά; Η απάντηση είναι ναι! Όσοι έχουν για οικογένειά τους χαριτωμένα τετράποδα, οφείλουν να τούς μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά, όπως ακριβώς δηλαδή θα έκαναν και στα παιδιά τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Βασιλικού Κτηνιατρικού Κολεγίου (RVC) στην Αγγλία, οι ιδιοκτήτες κουταβιών δίνουν καθημερινή μάχη με θέματα συμπεριφοράς, όπως το τράβηγμα στο λουρί.

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι καραντίνες την περίοδο της πανδημίας του Covid 19, συνέβαλαν στο να γίνει πιο δύσκολη η κοινωνικοποίηση των κουταβιών.

Το να μάθουμε στα κουτάβια μας πώς να κινούνται μέσα στον κόσμο, περιλαμβάνει την εξισορρόπηση των αναγκών και των τάσεών τους με τις δικές μας.

Ειδικοί εξηγούν στον Guardian ποιοι είναι οι «καλοί τρόποι» των σκύλων και δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούν να εκπαιδευτούν τα τετράποδα μέλη μιας οικογένειας να συμπεριφέρονται σωστά όταν βγαίνουν βόλτα και συναντούν άλλα σκυλιά και ανθρώπους.

Πριν τα σκυλιά όμως, οφείλουν να εκπαιδευτούν πρώτα οι κηδεμόνες τους για τους κανόνες της βόλτας.

Μην του τραβάς το λουρί

Όταν βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου με λουρί, φρόντισε να μην τον τραβάς, ειδικά προς άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Δώσε του την ευκαιρία να μυρίσει, να εξερευνήσει τον κόσμο του, αλλά και να διασκεδάσει.

Αρκεί βέβαια να μην τραβάει εσένα παντού. Με το λουρί έχεις τον έλεγχο. Δεν πρέπει να επιτρέπεις στον σκύλο σου να τρέχει απρόσκλητος σε άλλα σκυλιά. Αυτό μπορεί να είναι εκνευριστικό για πολλά σκυλιά και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα κουτάβια που μαθαίνουν τον κόσμο.

Προνοητικότητα και παρατηρητικότητα

Αν το σκυλί σου είναι αντιδραστικό, όταν βγαίνετε βόλτα πρέπει να αυξήσεις την παρατηρητικότητά σου. Αν δεις ένα πρόβλημα να έρχεται, σκέψου πώς μπορείς να το αποφύγεις, πηγαίνοντας προς άλλη κατεύθυνση.

Μην ξεχνάς τα απαραίτητα σακουλάκια

Ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει τα περιττώματα του ζώου του. Αν και αυτό, για να πούμε την αλήθεια, εντάσσεται στους καλούς τρόπους των ανθρώπων και όχι των ζώων.

Απόφυγε τους χαιρετισμούς με άλλα σκυλιά

Κάθε φορά που βγαίνεις βόλτα με τον σκύλο σου θα ήθελες αυτός να χαιρετάει τα άλλα σκυλιά, όμως δεν ξέρεις αν κι εκείνα θέλουν το ίδιο. Δεν θέλουν όλα τα σκυλιά να λένε γεια.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να διδάσκουν στους σκύλους τους, ότι δεν πρόκειται να γνωρίσουν κάθε σκύλο που βλέπουν. Απόσπασέ του την προσοχή με λιχουδιές, ώστε να μάθει ότι μερικές φορές δεν πρόκειται να χαιρετήσουν και αυτό είναι εντάξει.

Μην πιέζεις το σκυλί σου να χαιρετάει ανθρώπους

Στην περίπτωση των ανθρώπων, θα πρέπει να αναγνωρίζεις πότε το σκυλί σου θέλει πραγματικά να χαιρετήσει έναν άλλο άνθρωπο. Στην περίπτωση που βλέπεις ότι δεν είναι πρόθυμος, μην τον πιέσεις και κυρίως μην χρησιμοποιήσεις λιχουδιές για να τον δελεάσεις. Αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Αν ο σκύλος σου χαίρεται όταν συναντά ανθρώπους, τότε συμβούλεψέ τους να το πλησιάσουν αργά και με ηρεμία, ώστε το σκυλί να βλέπει πού πηγαίνει το χέρι τους.

Καλό είναι να μην τους επιτρέπετε να χαϊδεύουν το σκυλί στην κορυφή του κεφαλιού. Καλό είναι επίσης να μάθεις στο σκυλί σου πως δεν είναι ευγενικό να πηδάει πάνω στους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Guardian