icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Υπάρχει ανδρική εμμηνόπαυση και πώς μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις επιδόσεις ενός άνδρα;

Εάν, όπως λένε, οι άνδρες αγχώνονται ακόμα και με το πιο απλό συνάχι, τότε το ενδεχόμενο να περνούν εμμηνόπαυση μπορεί να είναι καταστροφικό για την ψυχολογία και τα νεύρα των ίδιων – αλλά και των γύρω τους.

Όταν στο ντοκιμαντέρ του Netflix που φέρει το όνομά του Robbie Williams, ο 49χρονος star αναφέρει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του manopause (πολύ εύστοχα επιλεγμένη λέξη για την ανδρική εμμηνόπαυση), το σοκ είναι μεγάλο!

Πρώτον, γιατί δεν πάει το μυαλό μας ότι αυτός ο απίστευτα σέξι και γεμάτος ενέργεια τύπος θα παραδεχόταν κάτι τέτοιο και δεύτερον γιατί ανδρική εμμηνόπαυση; Μα τι λέει; Υπάρχει τέτοιο πράγμα;

Περασμένα μεγαλεία

Στο ντοκιμαντέρ, ο τραγουδιστής ανησυχεί για την αραίωση στα μαλλιά του αλλά και για το γεγονός ότι πέφτει συχνά σε λήθαργο.

Δεν ξεχνά βεβαίως να αναφέρει ότι για την κατάστασή του μπορεί να φταίει και ο άσωτος τρόπος ζωής που ακολουθούσε από τα νεανικά του χρόνια και ο οποίος χαρακτηριζόταν από ατελείωτα πάρτι, κραιπάλες και καταχρήσεις.

Τι λένε όμως οι ειδικοί για την ανδρική εμμηνόπαυση; Όντως ισχύει κάτι τέτοιο ή απλώς το κατέβασε ο Robbie από το κεφάλι του επειδή δεν γουστάρει το σεξ όπως παλιά;

Γιατί σε άλλο σημείο, έχει επίσης υποστηρίξει πως οι ερωτικές επαφές με τη σύζυγό του είναι πλέον αρκετά σπάνιες, με την Άιντα Φιλντ να γκρινιάζει συχνά-πυκνά ότι πρέπει επιτέλους να κάνουν σεξ!

Τι είναι το manopause

Σύμφωνα με τον Dr Jeff Foster και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), η ανδρική εμμηνόπαυση είναι ένας όρος που επινόησαν τα μέσα ενημέρωσης.

Το manopause στην ουσία περιγράφει την έλλειψη ενέργειας, τις εναλλαγές στη διάθεση, την απώλεια μυικής μάζας και άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι άνδρες κάπου ανάμεσα στα 40 με 50 τους χρόνια.

Από τα 30 και μετά, μειώνεται η παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες κατά περίπου 1% τον χρόνο

Παρόλο που το NHS υποστηρίζει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται σε πτώση των ορμονών – παρόμοια με την πτώση των οιστρογόνων στις γυναίκες όταν βρίσκονται στην εμμηνόπαυση – αυτό δεν είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο.

Ουσιαστικά, σε σπάνιες περιπτώσεις, το manopause μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας τεστοστερόνης. Εξάλλου, «Από την ηλικία των 30 ετών, μειώνεται η παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες κατά περίπου 1% ετησίως και αυτό είναι φυσιολογικό», σχολιάζει ο Foster.

Ωστόσο, για κάποιους άνδρες θα μπορούσε να οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, κρίση μέσης ηλικίας ή εργασιακό στρες.

Παράλληλα με την ηλικία, αναφέρεται ότι υπάρχουν μερικές ακόμη αιτίες που προκαλούν την πτώση της τεστοστερόνης, όπως για παράδειγμα το υπερβολικό βάρος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άσθμα και η υπνική άπνοια. Άλλοι σοβαροί παράγοντες είναι η νόσος του θυρεοειδούς αλλά και η κατάχρηση αλκοόλ.

Συμπτώματα της ανδρικής εμμηνόπαυσης

Ορισμένοι άνδρες νιώθουν ότι κουράζονται πιο εύκολα ή ότι έχουν λιγότερη ενέργεια. Ο Foster μάλιστα διευκρινίζει ότι μπορεί κάποιος να καταβάλλει την ίδια προσπάθεια στο γυμναστήριο αλλά να μη βλέπει διαφορά στους μύες του ή, ακόμη και να παρατηρεί αύξηση του λιπώδους ιστού.

Σχετικά με την απώλεια διάθεσης, ο Foster παραδέχεται ότι ένας άνδρας μπορεί να γίνει πιο γκρινιάρης ή ευερέθιστος.

Μεσήλικας άνδρας στο γυμναστήριο
Παρόλο που συνεχίζουν να γυμνάζονται τακτικά, πολλοί άνδρες παρατηρούν αύξηση του λιπώδους ιστού / Πηγή: envato

Όσον αφορά στο σεξ, μπορεί να παρατηρηθεί μία ελαφριά ή πιο έντονη πτώση στη λίμπιντο – κάτι όμως που δεν έχει σχέση με τη στυτική δυσλειτουργία. Τα προβλήματα στη στύση σνδέονται συνήθως με την έλλειψη ενδιαφέροντος και μία γενικότερη αντίληψη: Δεν με απασχολεί το σεξ πια όσο παλιότερα.

Οι περιορισμένες σεξουαλικές ορμές μπορούν επίσης να οφείλονται στο στρες, την κατάθλιψη και το άγχος, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν τα καρδιολογικά προβλήματα και το κάπνισμα.

Ταυτόχρονα, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι εξάψεις και πιθανόν η οστεοπόρωση. Όλα ωστόσο, μπορούν να αντιμετωπισθούν εφόσον ο ενδιαφερόμενος επισκεφθεί κάποιον ειδικό.

Γιατρέ μου είναι σοβαρό;

Αν και συνήθως οι άνδρες δεν εχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα όσο οι γυναίκες, υποστηρίζεται ότι λόγω της περιορισμένης ενημέρωσης που υπάρχει γύρω από το θέμα, η πτώση των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε μία πολύ ύπουλη γενική κατάπτωση.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει κάποιος να το παίρνει αψήφιστα. Σύμφωνα με τον Foster, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή πόνο στις αρθρώσεις και λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ή παυσίπονα, ενώ τελικά πρέπει να τους χορηγηθεί αγωγή για τις ορμόνες.

Ανδρική Εμμηνόπαυση
Όταν τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, η επίσκεψη σε γιατρό θεωρείται επιβεβλημένη. / Πηγή: envato

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αλλάξει κάποιος τον τρόπο ζωής του. Αν καπνίζει, είναι παχύσαρκος, κάνει κατάχρηση αλκοόλ, δεν γυμνάζεται και έχει προβλήματα ύπνου, δεν μπορεί να περιμένει θαύματα. Στην περίπτωση αυτή, δεν φταίει η χαμηλή τεστοστερόνη ούτε αντιμετωπίζει κάτι που μπορεί να διορθωθεί με φάρμακα.

Εάν ωστόσο, ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής αλλά το άτομο εξακολουθεί να νιώθει κατάπτωση, μία επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να αποβεί σωτήρια: Ένας ενδοκρινολόγος θα βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων τεστοστερόνης, εφόσον η εξέταση αίματος δείξει έλλειψη.

Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση γύρω από την ανδρική εμμηνόπαυση

Δεδομένου ότι οι συζητήσεις γύρω από το manopause είναι αρκετά περιορισμένες, ο Foster προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες: Υπάρχουν ασθενείς που θεωρούν ακόμα ταμπού να μιλούν για τέτοια ζητήματα.

Επιτακτική λοιπόν θεωρείται η ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση γύρω από την ανδρική εμμηνόπαυση, καθώς παρατηρείται ότι άνδρες που υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα ταλαιπωρούνται για χρόνια, πριν τελικά τους χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Και κάπως έτσι, οι αποκαλύψεις που έκανε ο Robbie Williams σχετικά με τα συμπτώματα που εκείνος βιώνει, θα μπορούσαν να περιορίσουν το στίγμα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για το πρόβλημά τους και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Με πληροφορίες από: Cosmopolitan