icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Τι κάνετε;», ρώτησε ο Έλμο τους χρήστες στα social media, αλλά τελικά οι απαντήσεις που πήρε δεν ήταν αυτές που περίμενε.

Σε γενικές γραμμές, όταν κάποιος ρωτάει «Γεια! Τι κάνεις;», σπάνια απαντάμε την αλήθεια. Η πιο συνήθης απάντηση είναι «Καλά, εσύ;» ή άντε ένα «Ας τα λέμε καλά!». Χωρίς αυτόν το καθαρά εθιμοτυπικό διάλογο, θα κινδυνεύαμε καθημερινά να καθόμαστε με τις ώρες, ακούγοντας ακόμα και άτομα που δεν ανήκουν στο κοντινό οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον να ξεδιπλώνουν τα εσώψυχά τους.

Κατά την ίδια λογική, άνθρωποι που δουλεύουν σε υπηρεσίες, ταμεία και καφετέριες θα ήταν αναγκασμένοι να ακούν για τους βαθύτερους φόβους μας και κάπως έτσι, ο κόσμος θα σταματούσε κι εμείς θα μέναμε γυμνοί και ευάλωτοι μπροστά στην αλήθεια μας.

Έτσι, όταν στις 29 Ιανουαρίου ο Έλμο είπε να κάνει check in στο X, επίσημα γνωστό ως Twitter, μπορεί να υπέθεσε ότι θα προστατευόταν από τις κοινωνικές νόρμες. Δεδομένου όμως ότι κανείς δεν θα έλεγε ψέματα σε μία κούκλα, ήρθε αντιμέτωπος με ιδιαίτερα ειλικρινείς απαντήσεις.

«Ο Έλμο απλά κάνει check in!», έγραψε. «Πώς τα πάτε όλοι;»

Έλμο, ο κόσμος δεν είναι καλά!

Μέσα σε λίγες ώρες, τουλάχιστον 135.000 χρήστες, μεταξύ αυτών και φίλοι του Έλμο από το Sesame Street τού το έκαναν αρκετά ξεκάθαρο: Έλμο, ο κόσμος δεν είναι καλά!

Η αλήθεια είναι ότι δεν πέσαμε κι από τα σύννεφα: Οι άνθρωποι βιώνουν έναν εξοντωτικό πόλεμο νεύρων στην καθημερινότητά τους, είτε αυτό έχει να κάνει με την αγωνιώδη προσπάθειά τους να επιβιώσουν σε μία εποχή ακραίας ακρίβειας, είτε με τον καταιγισμό δυσάρεστων ειδήσεων σχετικά με πολέμους, περιβαλλοντική κρίση και φυσικές καταστροφές.

Ταυτόχρονα, πολλοί παλεύουν με άγχος και κατάθλιψη, με τα προβλήματα ψυχικής υγείας να έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας.

Δεν είμαστε καλά, ευχαριστώ

Οι απαντήσεις στη φαινομενικά αθώα ερώτηση του Έλμο θα πρέπει να αποτυπωθούν σε βιβλίο, ώστε οι μελλοντικές γενιές να γνωρίζουν ακριβώς πώς νιώθαμε το 2024.

«Έλμο, θα είμαι ειλικρινής, έχω φτάσει στα γα@@@@να όριά μου», απάντησε ο δημοσιογράφος Séamus Malekafzali, με έδρα τον Λίβανο.

«Ο κόσμος καίγεται γύρω μας, Έλμο», είπε ο ποδοσφαιρικός YouTuber Steven McInerney.

Αρκετές από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη μαριονέτα της Sesame Street θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν αστείες – ωστόσο ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις το χιούμορ δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την υποβόσκουσα αίσθηση τρόμου και απόγνωσης.

Ορισμένοι χρήστες φάνηκαν πιο φιλοσοφημένοι, ενώ άλλοι είπαν να προστατέψουν τον Έλμο:

«Δεν θα σου το κάνω αυτό, Έλμο. Θα το κρατήσω μέσα μου και θα σε αφήσω να διατηρήσεις την ησυχία σου», ανέφερε ένας χρήστης.

«Κάθε πρωί, ανυπομονώ να ξανακοιμηθώ. Κάθε Δευτέρα, ανυπομονώ να έρθει η Παρασκευή. Κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα για μία ζωή», είπε ένας άλλος.

Άλλες απαντήσεις στην ερώτηση του Έλμο – Ταυτιστείτε ελεύθερα! – «Έχω κατάθλιψη και είμαι απένταρος», «Έχω πιάσει πάτο, ευχαριστώ που ρωτάς», «Elmo, πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σου μωρό μου, παλεύουμε για τη ζωή μας», «Έλμο, έχουμε κουραστεί», ήταν μερικές από τις χιλιάδες απαντήσεις χρηστών στο X.

Το πραγματικό ζήτημα πίσω από το χιούμορ

Μετά από κάποιες χιλιάδες posts, οι άνθρωποι άρχισαν να ευχαριστούν τον Έλμο και τα φιλαράκια του και να μιλούν για το τι σημαίνει να νιώθεις ασφαλής και κατανοητός σε μια εποχή που τόσα πολλά είναι επικίνδυνα και μπερδεμένα.

Πρώτος ο λογαριασμός του Sesame Street ευχαρίστησε τον Έλμο που ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Cookie Monster.

Η Κάθριν Τάρλετον, ψυχολόγος στη Νότια Καρολίνα, αναφέρει πως οι έμπιστοι χαρακτήρες, όπως ο Έλμο, δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφάλειας στο οποίο οι δύσκολες συζητήσεις γίνονται λίγο πιο εύκολες.

«Υπάρχει μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας σε αυτούς, επειδή υπάρχει μία αντίληψη αθωότητας», δήλωσε στο CNN η ψυχολόγος. «Μας φέρνουν πίσω στην παιδική ηλικία, όταν τουλάχιστον κάποια πράγματα ήταν πιο εύκολα. Ακόμα και αν είχατε δύσκολη παιδική ηλικία, κάποια κομμάτια της ήταν ακόμα πιο εύκολα, επειδή δεν γνωρίζατε όλα όσα συνέβαιναν».

Οι αγαπημένες παιδικές εκπομπές όπως το Sesame Street εστιάζουν επίσης στη συναισθηματική ευημερία με έναν τρόπο που μπορεί να μας φαίνεται άβολος ή ξένος καθώς μεγαλώνουμε.

«Βλέπω πολλούς ενήλικες να έλκονται από παιδικές σειρές επειδή μπορούν να τους διδάξουν πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους με τρόπο που ίσως δεν είχαν εκτεθεί όταν ήταν νεότεροι», λέει η Τάρλετον.

«Μου αρέσει που αυτή η ανταλλαγή με τον Έλμο δημιούργησε έναν πολιτιστικό χώρο όπου είναι εντάξει να πεις ότι δεν είσαι εντάξει».

Με πληροφορίες από Independent, CNN