icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Χιλιάδες νεαροί χρήστες των social media ενημερώνονται γύρω από το σεξ μέσα από τους sexuality educators. Συχνά όμως οι αναρτήσεις των τελευταίων εκλαμβάνονται ως πορνογραφικό υλικό

Όταν η Manomi από τη Νότια Ινδία παντρεύτηκε στα 21 της, δε γνώριζε  τίποτα για το σεξ. Έτσι, παρόλο που ένιωθε άβολα κατά τη διάρκεια των ερωτικών συνευρέσεων με το σύζυγό της, δεν μπορούσε να καταλάβει αν αυτό ήταν φυσιολογικό ή να συζητήσει με κάποιον γι’ αυτό.

«Δεν ήξερα τότε για τον βιασμό μέσα στο γάμο», αναφέρει η 32χρονη σήμερα, εξηγώντας ότι ο άνδρας της δεν ζήτησε ποτέ τη συγκατάθεσή της κατά τις συνευρέσεις τους. Ωστόσο, η Manomi ήταν τόσο δυστυχισμένη που μόλις τρεις μήνες μετά το γάμο της, κατέθεσε αίτηση διαζυγίου με τη βοήθεια της μητέρας της.

Σύντομα, η νεαρή γυναίκα μετακόμισε στην πρωτεύουσα και ασχολήθηκε με τον αστικό σχεδιασμό. Ωστόσο, της πήρε αρκετό καιρό να συνειδητοποιήσει – κυρίως μέσω αναρτήσεων στα social media της sexuality educator, Leeza Mangaldas – ότι το σεξ πρέπει να είναι συναινετικό, ασφαλές και ευχάριστο.

Ψηφιακή Σεξουαλική Εκπαίδευση

Για τους σχεδόν 2,5 εκατομμύρια followers της από Instagram, YouTube και Facebook, η Mangaldas αποτελεί εξαιρετική σύμβουλο όσον αφορά στη σεξουαλική υγεία και ικανοποίηση – ένα θέμα που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ταμπού τόσο στην Ινδία όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας.

Τον Φεβρουάριο του 2023, μάλιστα, στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε έκθεση της UNESCO δείχνουν ότι οι νέοι χρησιμοποιούν εκτενώς το ψηφιακό περιβάλλον ως βασική πηγή πληροφόρησης σχετικά με το σεξ. Έτσι, η Mangaldas και άλλοι sex educators μιλούν καθημερινά, μέσω των λογαριασμών τους στα social media,  για τη σεξουαλική ταυτότητα και τις ασφαλείς ερωτικές επαφές.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, το έργο τους παρεμποδίζεται  από τη λογοκρισία που ασκούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: Σε μία προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση επιβλαβούς περιεχομένου γύρω από το σεξ, τα social media συχνά εκλαμβάνουν λανθασμένα το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι sex educators ως πορνογραφικό υλικό.

Έλεγχος Ευαίσθητου Περιεχομένου

Στο Instagram, η λογοκρισία άρχισε να γίνεται εντονότερη το 2021, όταν η πλατφόρμα εισήγαγε τον Έλεγχο Ευαίσθητου Περιεχομένου, υποστηρίζει η Mangaldas. Στα τέλη του Ιουλίου 2023, μάλιστα έλαβε μία ειδοποίηση που έλεγε ότι ο λογαριασμός της δεν μπορούσε να εμφανιστεί σε όσους δεν την ακολουθούσαν – μία πρακτική γνωστή ως «σκιώδης απαγόρευση».

Επιπλέον, της ζητούσαν να διαγράψει δύο αναρτήσεις που είχαν επισημανθεί ως «επιλέξιμες για σύσταση» και οι οποίες περιελάμβαναν ένα βίντεο στο οποίο μιλούσε για τη χρήση λιπαντικού και μία άλλη όπου εξηγούσε γιατί κάποιοι άνθρωποι κλαίνε μετά το σεξ.

Το γυμνό στα έργα τέχνης

Η Mangaldas αναφέρεται επίσης και στο παράδειγμα μίας περικομμένης εικόνας από ένα έργο γαλλικής τέχνης του 19ου αιώνα, που απεικόνιζε γυμνά οπίσθια, την οποία είχε δημοσιεύσει αρχικά το 2020 και επαναχρησιμοποίησε το 2023.

Η νεότερη ανάρτησή της μπλοκαρίστηκε – παρόλο που η πολιτική της Meta αναφέρει ότι το γυμνό σε φωτογραφίες πινάκων ζωγραφικής, γλυπτών και άλλων έργων τέχνης είναι αποδεκτό. Η παλαιότερη ανάρτηση ωστόσο εξακολουθεί να είναι ορατή.

Η αυτοδιαχειριζόμενη άμβλωση σε λογοκρισία

Η διευθύντρια του network υγειονομικής περίθαλψης Women First Digital (WFD), Tisha Gopalakrishnan, κάνει επίσης λόγο για ανεξέλεγκτη λογοκρισία. Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ) χρησιμοποιεί τρεις ψηφιακές πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις πρακτικές αντισύλληψης και ασφαλούς άμβλωσης σε γυναίκες, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο κοινό της να προέρχεται από την Ινδία.

Τον Ιούνιο του 2023, η οργάνωση υπέβαλε δημόσιο αίτημα στη Meta, τη μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, για να ασκήσει έφεση κατά ορισμένων διαγραφών – μία εξ αυτών αφορούσε στη σελίδα “How to use abortion pill” στο Facebook, η οποία παρέχει συμβουλές για αυτοδιαχειριζόμενη άμβλωση με χάπια. Η σελίδα τελικά αποκαταστάθηκε μετά από την άμεση παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι πολιτικές της Meta

Η Meta, μετά από ερώτημα του CNN, αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί: Η εταιρεία επιτρέπει αναρτήσεις και διαφημίσεις που προωθούν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η άμβλωση, καθώς και συζητήσεις ή διαμάχες γύρω από αυτές.

Tο Facebook περιορίζει τις εικόνες που περιέχουν γυμνό για να προστατέψει το κοινό που είναι ευαίσθητο σε τέτοιου είδους περιεχόμενο

Ωστόσο, το σχετικό περιεχόμενο οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την πώληση, αγορά ή ανταλλαγή τους στις σελίδες της.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Meta, το Facebook περιορίζει τις εικόνες που περιέχουν γυμνό καθώς υπάρχει κοινό στην παγκόσμια κοινότητά τους που μπορεί να είναι ευαίσθητο σε τέτοιου είδους περιεχόμενο.

Αυτό πολλές φορές οφείλεται στο πολιτιστικό υπόβαθρο ή στην ηλικία ενός ατόμου, δεδομένου ότι πολλοί από τους χρήστες της πλατφόρμας είναι μόλις 13 ετών.

Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι επιτρέπονται φωτογραφίες που απεικονίζουν θηλασμό, τοκετό ή οτιδήποτε έχει να κάνει με την υγεία, όπως για παράδειγμα εικόνες γυναικών μετά από μαστεκτομή ή χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου.

«Έγκυρη πηγή υγείας»

Αντίστοιχα, το TikTok επιτρέπει περιεχόμενο αναπαραγωγικής υγείας και σεξουαλικής αγωγής εφόσον όμως γίνεται προσεγμένη χρήση της γλώσσας. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο έλεγχος σε τόσο μεγάλη κλίμακα σημαίνει ότι μερικές φορές γίνονται και λάθη, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι επενδύει συνεχώς στη βελτίωση των συστημάτων της και στην εκπαίδευση των ομάδων.

Τέλος, το YouTube αναφέρει ότι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να υποβάλουν αίτηση ώστε να αποτελούν «έγκυρη πηγή υγείας».

Η Elena Hernandez, εκπρόσωπος του YouTube, υποστηρίζει ότι αποστολή του YouTube Health είναι να αυξήσει την ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.

Με πληροφορίες από CNN