icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται - Πώς το χάσμα των δύο φύλων στην υγεία διαπερνά τη ραχοκοκαλιά ολόκληρης της κοινωνίας

Η άνιση πρόσβαση των γυναικών στον τομέα την υγείας μας αφορά όλους: τις οικογένειες, τις κοινότητες, τους χώρους εργασίας, την κοινωνία ολόκληρη. Ωστόσο, εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών, σε όλα τα στάδια της ζωής τους, δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται.

Η αντιμετώπιση της άνισης πρόσβασης των γυναικών στην υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου παρουσιάστηκε η νέα έκθεση του Forum and the McKinsey Health Institute με τίτλο ”Closing the Women’s Health Gap: A $1 Trillion Opportunity to Improve Lives and Economies”.

Με μόλις 1% της παγκόσμιας έρευνας στον τομέα της υγείας να αφιερώνεται στις γυναικείες παθήσεις, η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη ζωτική ανάγκη να ληφθούν άμεσες ενέργειες ώστε να καλυφθεί το χάσμα και να επιδιωχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Περίπου το 1% της έρευνας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αφιερώνεται σε γυναικείες παθήσεις, πέραν της ογκολογίας

Η υγεία των δύο φύλων

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες, την ίδια στιγμή περνούν κατά 25% περισσότερο χρόνο της ζωής τους με κακή υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κακή υγεία κοστίζει τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια ζωές ετησίως, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να φέρουν δυσανάλογο βάρος. Καταστάσεις όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η κατάθλιψη και οι γυναικολογικές παθήσεις συγκαταλέγονται στις κυριότερες αιτίες που περιορίζουν τη συμβολή των γυναικών στην αύξηση του ΑΕΠ.

Μέλη του ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» κρατάνε πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος , Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007 . Με το σύνθημα ότι «ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας μπορεί εύκολα να εξαλείψει»

Στην Ινδία, για παράδειγμα, η έλλειψη πρόσβασης σε νερό και αποχέτευση, αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία των γυναικών και των κοριτσιών. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η ινδική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει 110 εκατομμύρια τουαλέτες και έχει παράσχει 130 εκατομμύρια συνδέσεις πόσιμου νερού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ιατρικά κέντρα και διάφορα προγράμματα ασφάλισης υγείας προσφέρουν υποστήριξη σε πάνω από 146 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα. Η εστίαση στην προληπτική φροντίδα είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν 168 εκατ. προληπτικοί έλεγχοι μαστών και 113 εκατ. ελέγχοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στήριξη των γυναικών

Προγράμματα όπως αυτά, συμβάλλουν στην άρση του κοινωνικού στίγματος γύρω από το ζήτημα της γυναικείας περίθαλψης και τις ενθαρρύνουν να αναζητήσουν ιατρικές κι άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Παράλληλα, τις προτρέπουν να γίνουν ενεργά μέλη ενός υγιούς εργατικού δυναμικού – γεγονός που τις ενδυναμώνει και οικονομικά.

Η άμβλυνση του χάσματος υγείας των δύο φύλων θα επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, ενισχύοντας την παγκόσμια οικονομία κατά 1 τρισ. δολάρια

Το «βάρος» της υγείας δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία ευρύτερα. Σύμφωνα με την έκθεση Closing the Women’s Health Gap «οι ανισότητες στην υγεία των γυναικών επηρεάζουν όχι μόνο την ποιότητα ζωής τους, αλλά και την συμμετοχή τους στην οικονομική ζωή. Η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική παραγωγικότητα. Την ευημερία και τη συμβολή στην οικονομική παραγωγή» επισημαίνει η έκθεση.

Αυτό σημαίνει ότι η άμβλυνση του χάσματος στην υγεία των δύο φύλων θα μπορούσε όχι μόνο να μειώσει τα χρόνια ζωής που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής υγείας, αλλά και να επιτρέψει στις γυναίκες να έχουν ενεργότερο ρόλο στην εργασία τους και να συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης.

Ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της άνισης πρόσβασης των γυναικών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ως γυναικείο ζήτημα. Διότι οι ανισότητες διαπερνούν και επηρεάζουν ολόκληρη την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

Με πληροφορίες από World Economic Forum