icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα ευρήματα μίας νέας μελέτης για την προσωπικότητα των σκύλων μπορεί να βοηθήσουν στο ιδανικό ταίριασμα των σκύλων με τους κηδεμόνες τους, αλλά και να οδηγήσουν σε βελτιωμένες μεθόδους εκπαίδευσης

Μπορεί τα σκυλιά να έχουν διαφορετικά χρώματα, μεγέθη και χαρακτήρες, αλλά συγκαταλέγονται σε πέντε μόνο τύπους προσωπικότητας, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) που εξέτασε 70.000 αρχεία συμπεριφοράς σκύλων.

Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες κατάφεραν να ταξινομήσουν τους σκύλους σε πέντε ομάδες-προσωπικότητες:

1. ευερέθιστος/υπερπροσκολλημένος

2. αγχώδης/φοβισμένος

3. απόμακρος/κυνηγετικός

4. αντιδραστικός/επιθετικός

5. ήρεμος/συγκαταβατικός

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κατηγοριοποιηθούν στους πέντε μεγάλους τύπους προσωπικότητας: 1. εξωστρέφεια, 2. ευχάριστη συμπεριφορά (προσήνεια), 3. δεκτικότητα, 4. ευσυνειδησία και 5. νευρωτισμός.

Το τέλειο ματσάρισμα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί μπορούν να βοηθήσουν στο απόλυτο ταίριασμα μεταξύ των σκύλων με τους κηδεμόνες τους.

Τα ευερέθιστα σκυλιά, για παράδειγμα, χρειάζονται ανθρώπους που μπορούν να αντιμετωπίσουν την αστείρευτη ενέργεια τους.

Ένας στους τέσσερις κηδεμόνες σκύλων αναφέρει πως έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει το κατοικίδιό του λόγω της προβληματικής συμπεριφοράς του

Ομοίως, μπορεί να είναι συνετό να μην επιλέγονται αγχώδη ή απόμακρα σκυλιά από οικογένειες με μικρά παιδιά.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες επίσης θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στην επιλογή ή την εκπαίδευση σκύλων για συγκεκριμένους ρόλους, όπου η ιδιοσυγκρασία τους είναι σημαντική, όπως οι σκύλοι οδηγοί ή τα σκυλιά εργασίας που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο Dr. Mohammad Amirhosseini, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, αναφέρει: «Αυτή η καινοτόμος μεθοδολογία που βασίζεται στην Tεχνητή Nοημοσύνη υπόσχεται επανάσταση στην επιλογή και την εκπαίδευση σκύλων για συγκεκριμένους ρόλους».

Σχεδόν το 50% των ανθρώπων που επιλέγουν να αφήσουν τους σκύλους τους σε κάποιο καταφύγιο ζώων αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα «προβλήματα συμπεριφοράς» τους. Ταυτόχρονα, περίπου ένας στους τέσσερις κηδεμόνες σκύλων αναφέρει πως του έχει περάσει από το μυαλό να εγκαταλείψει το κατοικίδιό του λόγω της συμπεριφοράς του.

Συμπεριφορές σε σχέση με την προσωπικότητα

Για την καταγραφή των χαρακτηριστικών προσωπικότητας, τα σκυλιά της βάσης δεδομένων βαθμολογήθηκαν σε συμπεριφορές, όπως το πώς αντιδρούν όταν άγνωστοι επισκέπτονται το σπίτι τους ή αν ζηλεύουν όταν ο κηδεμόνας τους δείχνει στοργή σε κάποιο άλλο ζώο.

Τα αγχώδη/φοβισμένα σκυλιά είναι πιο πιθανό να κλαψουρίσουν, να πηδήξουν ή να προσπαθήσουν να παρέμβουν όταν ο κηδεμόνας τους χαϊδεύει ένα άλλο ζώο, ενώ τα ήρεμα και ευχάριστα σκυλιά δεν φαίνεται να ενοχλούνται.

ένα λαμπραντόρ πάνω σε γρασίδι τι πορσωπικότητα έχει;
Οι ήρεμοι σκύλοι μαθαίνουν πιο εύκολα με αποτέλεσμα να είναι ιδανικοί σκύλοι-οδηγοί / Πηγή: Pixabay / sch198609

Οι πιο ήρεμοι σκύλοι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να κυνηγήσουν πουλιά ή γάτες και μαθαίνουν νέα κόλπα πιο γρήγορα.

Οι απόμακροι/κυνηγετικοί σκύλοι δείχνουν συχνά επιθετικότητα σε ανθρώπους που τρέχουν, που κάνουν πατινάζ και skateboard ή που απλώς περνούν έξω από το σπίτι τους.

Τα αντιδραστικά σκυλιά τείνουν να γίνονται επιθετικά όταν τα μαλώνουν ή τους φωνάζουν, ενώ είναι πιθανό να κυνηγούν σκίουρους και γάτες. Φοβούνται επίσης τους ξαφνικούς δυνατούς θορύβους, όπως όταν ενεργοποιείται η ηλεκτρική σκούπα ή όταν πέφτει κάποιο αντικείμενο.

Ισχυρότεροι δεσμοί

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν εις βάθος οι αποχρώσεις της προσωπικότητας των σκύλων.

Ωστόσο, η μελέτη θα βοηθήσει στην προώθηση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για αποτελεσματικότερα προγράμματα εκπαίδευσης.

Τα αποτελέσματα τέτοιων μελετών θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν παραπάνω στοιχεία σχετικά με το γιατί μία σχέση σκύλου-ανθρώπου μπορεί είτε να πετύχει ή να αποτύχει, μειώνοντας έτσι τα μελλοντικά ποσοστά εγκατάλειψης σε καταφύγια.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καθοδήγηση των υπευθύνων στα καταφύγια ζώων για πιο επιτυχημένες υιοθεσίες σκύλων.

Οι έρευνες στο μέλλον

Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να δείξουν αν οι ομάδες προσωπικότητας επηρεάζονται από τη γενετική, την ηλικία, το φύλο, το μέγεθος του σώματος, τη ράτσα, το προηγούμενο ιστορικό και τα χαρακτηριστικά των κηδεμόνων τους.

Προς το παρόν, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports, δεν έχει εξετάσει αν οι επιμέρους ράτσες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή αν η προσωπικότητα ενός σκύλου μπορεί να αλλάξει με την εκπαίδευση.

Με πληροφορίες από The Telegraph