Οι προωθητικές ενέργειες που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους μπορούν να οδηγήσουν σε υπερδιάγνωση και περιττές θεραπείες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα φεμινιστικά μηνύματα, σχετικά με την υγεία των γυναικών, που χρησιμοποιούν εταιρείες προκειμένου να προωθήσουν άχρηστες εξετάσεις και θεραπείες, έκρουσε μελέτη Αυστραλών ερευνητών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal τον Φεβρουάριο του 2024, περιγράφει ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα μάρκετινγκ απηχούν εκείνα που ιστορικά χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση επιβλαβών προϊόντων – όπως ο καπνός και το αλκοόλ – στις γυναίκες.

Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες νιώθουν την ανάγκη να κάνουν εξετάσεις που πολλές φορές δεν χρειάζονται, ενώ υποβάλλονται συχνά σε περιττές θεραπείες.

Η μελέτη χρησιμοποιεί το παράδειγμα ορισμένων εφαρμογών παρακολούθησης της εμμήνου ρύσεως που ισχυρίζονται ότι διαγιγνώσκουν αναπαραγωγικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παρά τα περιορισμένα στοιχεία που διαθέτουν.

Στην έρευνα αναφέρεται επίσης το μάρκετινγκ του τεστ AMH, το οποίο μετρά τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης στο αίμα. Η ορμόνη συνδέεται με τον αριθμό των ωαρίων στις ωοθήκες μίας γυναίκας, αλλά το τεστ δεν μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα τις πιθανότητες της γυναίκας να συλλάβει.

Παρ΄όλα αυτά, πολλές κλινικές και διαδικτυακές εταιρείες προωθούν και πωλούν το τεστ ως χρήσιμο εργαλείο, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «η πληροφορία είναι δύναμη» και «αναλάβετε την ευθύνη της γονιμότητάς σας».

Οι ευθύνες βαραίνουν τις εταιρείες

Μία εκ των επιστημόνων που υπογράφουν τη μελέτη, η Dr. Brooke Nickel, τονίζει ωστόσο ότι δεν πρέπει να ανατίθεται η ευθύνη για τα ζητήματα αυτά σε μεμονωμένες γυναίκες, γιατί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πιθανά οφέλη αυτών των προϊόντων.

«Η ευθύνη θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να ανατεθεί στις εταιρείες που εμπορεύονται αυτές τις παρεμβάσεις υγείας». Οι επαγγελματίες υγείας και οι κυβερνήσεις έχουν επίσης την ευθύνη να αντιμετωπίζουν τα εμπορικά κατευθυνόμενα μηνύματα και να ρυθμίζουν αυστηρότερα την εμπορία μη αποδεδειγμένων παρεμβάσεων υγείας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας που υπόσχονται τη διάγνωση αναπαραγωγικών παθήσεων και οι κλινικές γονιμότητας που προωθούν την κατάψυξη ωαρίων χωρίς να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα και τους κινδύνους, είναι επίσης «τομείς στους οποίους η προβληματική, στοχευμένη στις γυναίκες διαφήμιση είναι διαδεδομένη», αναφέρει η Nickel.

Η Dr. Karin Hammarberg, από το Πανεπιστήμιο Monash, προειδοποιεί πως οι κανονισμοί γύρω από τη διαδικτυακή διαφήμιση θεραπευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των μετάλλων, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Συν τοις άλλοις, αυτές οι βιομηχανίες είναι πολύ ισχυρές, εξαιρετικά κερδοφόρες και συχνά ανήκουν στους μετόχους. Έτσι, όσο περισσότερο πουλάς αυτά τα προϊόντα, τόσο περισσότερα χρήματα βγάζεις», αναφέρει η Hammarberg, καταλήγοντας πως η προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να είναι ισχυρότερη, ιδίως όσον αφορά τους ιστότοπους που απευθύνονται απευθείας στον καταναλωτή.

Με πληροφορίες από The Guardian