icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα δύο τρίτα των μπαμπάδων αναφέρουν πως θα ήθελαν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους

Πολλές συζητήσεις γίνονται τα τελευταία χρόνια για τη σημασία που έχει για τις συζύγους-συντρόφους αλλά και τα παιδιά η προσπάθεια των μπαμπάδων να ασχολούνται περισσότερο με τη γονική μέριμνα. Ωστόσο, σπάνια ακούγεται το πόσο ωφέλιμη είναι η πατρότητα και για τους ίδιους, ιδιαίτερα όταν περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Όπως ανακάλυψε η Elissa Strauss, κάνοντας συνεντεύξεις για το νέο της βιβλίο, “When You Care: The Unexpected Magic of Caring for Others” («Όταν νοιάζεσαι: Η απροσδόκητη μαγεία του να φροντίζεις τους άλλους»), η εμπειρία του να είσαι μπαμπάς επιτρέπει στους άνδρες να αισθάνονται πρωτόγνωρα συναισθήματα και να συμπεριφέρονται με τρόπους που τα κυρίαρχα πρότυπα αρρενωπότητας συχνά απαγορεύουν.

Δεδομένου ότι πολλοί αρέσκονται να κρύβουν τις ευαισθησίες και τα συναισθήματά τους – ειδικά στο γραφείο, το γήπεδο αλλά και σε ανδροπαρέες – η συναναστροφή με τα παιδιά τούς δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουν όλες τις πλευρές του εαυτού τους: Μπορούν, χωρίς να φοβούνται μην τους κρίνει κάποιος, να είναι τρυφεροί, ευαίσθητοι και συμπονετικοί.

«Όταν βάζουμε τους άνδρες σε ρόλους φροντίδας, είτε το επιλέγουν είτε αναγκάζονται να το κάνουν, τούς δίνεται η ευκαιρία να δουν βαθιά μέσα τους και να ενσαρκώσουν κομμάτια του εαυτού τους που ήδη υπάρχουν, αλλά συχνά δεν προβάλλονται ευρέως ούτε ενισχύονται από την ευρύτερη κοινωνία», αναφέρει ο Matt Englar-Carlson, διευθυντής του Κέντρου για τα αγόρια και τους άνδρες στο California State University, Fullerton, σε μια από τις συνεντεύξεις του βιβλίου.

Οι μπαμπάδες κάνουν πολλά περισσότερα σήμερα

Αν είστε από τις γυναίκες που προσπαθούν συστηματικά να πείσουν τον σύντροφό/σύζυγό τους να βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού και τα παιδιά «είναι πολύ απογοητευτικό», λέει η Stephanie Coontz, ιστορικός οικογενειακών σπουδών.

Ωστόσο, «αν κάνετε ένα βήμα πίσω και κοιτάξετε τι δεν έκαναν και τι αρνούνταν να κάνουν οι άνδρες πριν από 20 ή 30 χρόνια και το συγκρίνετε με αυτό που κάνουν τώρα, από ιστορική άποψη, είναι μια μεγάλη στροφή», προσθέτει.

Μια μελέτη που επικαλείται το CNN διαπίστωσε ότι το 1965 οι μπαμπάδες αφιέρωναν κατά μέσο όρο 16 λεπτά την ημέρα στη φροντίδα των παιδιών τους, ενώ μέχρι το 2012 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 59 λεπτά την ημέρα. Συγκριτικά, βέβαια, οι μητέρες και πάλι περνούν περισσότερο χρόνο, αφού πήγαν από τα 54 λεπτά την ημέρα το 1965 στα 104 λεπτά το 2012.

Σε έρευνά του, ο Brad Harrington, διευθυντής του Boston College Center for Work & Family διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των μπαμπάδων αναφέρουν πως θα ήθελαν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, ακόμη και όταν ήδη περνούν πολύ χρόνο μαζί τους.

Επιπλέον, πολλοί μπαμπάδες θεωρούν τη γονική μέριμνα «εξαιρετικά σημαντική για την ταυτότητά τους», ενώ δηλώνουν ότι τους δίνει ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης.

Ελεύθεροι από προκαταλήψεις

Μέρος αυτής της χαράς και της ευχαρίστησης προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο η πατρότητα επιτρέπει στους άνδρες να απελευθερωθούν από τις νόρμες που ακολουθούν τα φύλα σε συγκεκριμένες παραδοσιακές και συντηρητικές κοινωνίες, όπως λένε οι ειδικοί.

Ένας λόγος είναι ότι η εικόνα του «παραδοσιακού άνδρα» που φέρει μέσα της πολλά αναχρονιστικά κατάλοιπα δεν είναι καλή για κανέναν, σύμφωνα με έκθεση του 2018 της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας: «Ο ανδρισμός, που χαρακτηρίζεται από στωικότητα, ανταγωνιστικότητα, κυριαρχία και επιθετικότητα, είναι, στο σύνολό του, επιβλαβής», αναφέρεται στην έκθεση.

Η πατριαρχία βλάπτει σοβαρά… όλα τα φύλα

Πράγματι, ενώ η πατριαρχία έχει επιβραβεύσει πολλές φορές τους άνδρες, ο τύπος της αρρενωπότητας που απαιτεί από αυτούς για να τα καταφέρουν σε έναν άκρως συντηρητικό και στενοκέφαλο κόσμο έχει μεγάλο κόστος και για τους ίδιους: Ο παραδοσιακός ανδρισμός σχετίζεται αρνητικά με κακή σωματική και ψυχική υγεία, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Ο Englar-Carlson υποστηρίζει ότι η φροντίδα για τους άλλους δίνει στους άνδρες την ευκαιρία να βρουν δικαιολογία για να συμπεριφέρονται με τρόπους που εδώ και καιρό συνδέονται με το θηλυκό και έτσι μπορούν χωρίς φόβο να έρθουν σε επαφή με την ευαίσθητη πλευρά τους.

«Η φροντίδα δίνει στους άνδρες την ευκαιρία να καταπολεμήσουν την ντροπή που συνδέεται με το ότι δεν είναι αρκετά σκληροί, η οποία είναι συχνά αιτία της εσωτερικής σύγκρουσης που βιώνουν όταν βρίσκονται σε μη παραδοσιακά ανδρικούς ρόλους. Μπορεί επίσης να δώσει στους άνδρες την ευκαιρία να νιώσουν χρήσιμοι, αξιόλογοι και ότι κάτι [στη ζωή τους] έχει αληθινή σημασία», καταλήγει ο επιστήμονας.

Με πληροφορίες από CNN