Οι νεότερες γενιές εμφανίζονται πιο επικριτικές στις εφαρμογές γνωριμιών - Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν οι προηγούμενες γενιές θυμούνται ξεκάθαρα την εποχή «πριν και μετά» τα smartphones, η Gen Z είναι η πρώτη γενιά που διέθετε ίντερνετ πριν τη γέννησή της. Με δεδομένο ότι στη γενιά αυτή ανήκουν οι νέοι ηλικίας 18 έως 27 ετών, θα υπέθετε κανείς ότι θα ήταν οι νούμερο ένα υποψήφιοι για το swipe-and-match των εφαρμογών γνωριμιών. Δεν είναι όμως έτσι. Παρά την αυξανόμενη χρήση των εφαρμογών γνωριμιών, φαίνεται ότι η Gen Z «δεν συγκινείται».

«Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά την προπόνηση γνωριμιών το 2016, ήταν σύνηθες οι πελάτες να έρχονται με πολλά ενεργά προφίλ γνωριμιών και να κατακλύζονται από γνωριμίες που βασίζονται σε εφαρμογές. Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι πελάτες, κυρίως εκείνοι γύρω στα 20, δεν είχαν ποτέ προφίλ γνωριμιών ή δεν είναι ενεργοί σε εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν» αναφέρει η Myisha Battle, κλινική σεξολόγος και συγγραφέας του βιβλίου This is Supposed to Be Fun: How to Find Joy in Hooking Up, Settling Down, and Everything in Between.

Ο φόβος της απόρριψης

Σύμφωνα με έρευνα της Statista του 2023, τα ραντεβού στις ΗΠΑ μεταξύ 30 και 49 ετών, που είναι ως επί το πλείστον millennial, αποτελούν το 61% των χρηστών εφαρμογών γνωριμιών, ενώ στη γενιά Gen-Z το ποσοστό δεν ξεπερνά το 26%. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη γενιά.

Στην έκθεση της Hinge 2024 με τίτλο DATE, πολλοί της γενιάς Gen Z αναφέρουν ότι ο φόβος της απόρριψης και η αναταραχή που μπορεί να υποστούν βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών τους. Οι παλαιότερες γενιές ραντεβού μπορεί να έχουν περισσότερη εμπειρία στην απόρριψη. Μπορούν επίσης να ανακάμψουν πιο εύκολα μετά από μια άβολη συνάντηση, αντί να την εσωτερικεύσουν ως «πρόβλημα» που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε την απόρριψη, αλλά σε έναν κόσμο που διαμεσολαβείται από την τεχνολογία, όπου οι ιδέες και οι άνθρωποι αρέσουν ή δεν αρέσουν, υπερψηφίζονται, δέχονται επιθέσεις ή χαρακτηρίζονται, τα πράγματα μπορεί να φαίνονται ταυτόχρονα απρόσωπα αλλά και πολύ προσωπικά. Επομένως τα μέλη της γενιάς Gen Z μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να βρεθούν σε ευάλωτη θέση στο διαδίκτυο αναζητώντας ραντεβού.

Αναζήτηση αυθεντικών σχέσεων

«Αυτός ο αγώνας για τη δημιουργία σχέσεων χρησιμοποιώντας εφαρμογές γνωριμιών θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένοι από τους πελάτες μου Gen Z διαγράφουν τις εφαρμογές γνωριμιών τους ή, αφού ακούσουν ιστορίες από συνομηλίκους σχετικά με το πόσο δύσκολες είναι οι εφαρμογές γνωριμιών, επιλέγουν να μην δοκιμάσουν καθόλου τέτοιου είδους ραντεβού» επισημαίνει η Myisha Battle.

Η απογοήτευση μεγαλώνει ακόμη όταν ραντεβού, ειδικά σε γυναίκες, μειονότητες, ανθρώπους με αυξημένο βάρος και άτομα με αναπηρίες αποκτούν αρνητικές εμπειρίες, όπως η παρενόχληση. Είναι λογικό οι περισσότερες εφαρμογές να διαγράφονται μέσα στον πρώτο μήνα. Έχοντας μεγαλώσει και βλέποντας γενιές πριν από αυτές, να προσπαθούν μέσω της τεχνολογίας να βρουν συντρόφους, οι νεότερες γενιές εμφανίζονται πιο επικριτικές για αυτό που μπορεί να προσφέρουν οι εφαρμογές γνωριμιών.

Η γενιά Gen-Z εστιάζει περισσότερο στη φροντίδα του εαυτού και την αυθεντικότητα στα ραντεβού σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, οπότε θεωρούν ότι εφαρμογές γνωριμιών υπολείπονται των γνήσιων σχέσεων που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Μπορεί, επομένως, να μας φαίνεται αδιανόητο η γενιά Gen Z είναι εκείνη που μας εισάγει σε έναν λιγότερο ψηφιακό κόσμο και περισσότερο προσωπικό στον κόσμο των γνωριμιών, αλλά τα τα σημάδια δείχνουν ακριβώς αυτό.

Ίσως ο υπερκορεσμός που έχει επέλθει με την κυριαρχία της τεχνολογίας να έχει ωθήσει τους ερωτευμένους της Gen Z να εξερευνήσουν αυτό που πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει πώς να κάνουμε: να συναντάμε ανθρώπους και να βγαίνουμε ραντεβού μαζί τους καθώς προχωράμε στη ζωή μας.

Με πληροφορίες από Time