icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η Beate Uhse έκανε για χρόνια τους Γερμανούς να κοκκινίζουν.

Η Beate Uhse είναι η γυναίκα που έφερε το σεξ – και συγκεκριμένα τα αξεσουάρ που σχετίζονται με αυτό – από την κρεβατοκάμαρα στις βιτρίνες του λιανεμπορίου, σε μία εποχή μάλιστα που κανείς δε μιλούσε ανοιχτά για τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Γεννιέται στις 25 Οκτωβρίου 1919 στην Ανατολική Πρωσία – σημερινή Ρωσία. Οι γονείς της, άνθρωποι μορφωμένοι και προοδευτικοί, την αναθρέφουν με φιλελεύθερες αξίες.

Στο αγρόκτημα του πατέρα της παρατηρεί πώς αναπαράγονται τα ζώα και η μητέρα της, μία από τις πρώτες γυναίκες γιατρούς στη Γερμανία, της μιλάει ανοιχτά για το σεξ και τις μεθόδους αντισύλληψης. Επιπλέον, η Beate μαθαίνει από νωρίς ότι τα κορίτσια είναι εξίσου πολύτιμα και ταλαντούχα με τα αγόρια.

Στα 18α γενέθλιά της, καταφέρνει να γίνει πιλότος ακροβατικών αγώνων. Το 1939 παντρεύεται τον εκπαιδευτή της, Hans-Jürgen Uhse, και πέντε χρόνια αργότερα αποκτούν μαζί έναν γιο.

Όταν ο σύζυγός της πεθαίνει σε αεροπορικό ατύχημα, η Uhse συνεχίζει τις πτήσεις και το 1944 προάγεται στο βαθμό της σμηναγού της Luftwaffe, της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το σεξ δεν αφορά μόνο τους άνδρες

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως πρώην πιλότος του γερμανικού στρατού, η Uhse δεν επιτρέπεται πλέον να πετάει και έτσι μετακομίζει στο Flensburg μαζί με το γιο της.

Για να βγάλει τα προς το ζην, αρχίζει να πουλάει προϊόντα πόρτα-πόρτα. Αυτό τη φέρνει σε επαφή με πολλές νοικοκυρές που της αποκαλύπτουν πώς φοβούνται μήπως μείνουν έγκυες, κάτι που θα τους έφερνε σε δυσμενή οικονομική θέση στα δύσκολα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Θυμάται τις συμβουλές της μητέρας της και ετοιμάζει ένα φυλλάδιο όπου εξηγεί αναλυτικά τη μέθοδο αντισύλληψης με τον κανόνα Kanus-Ogino για να βοηθήσει τις γυναίκες να αναγνωρίζουν τις γόνιμες μέρες τους.

«Δεν ήταν απόλυτα ασφαλές, αλλά ήταν καλύτερο από το τίποτα», αναφέρει η Uhse αργότερα.

Μέσω της εταιρείας ταχυδρομικών παραγγελιών της πουλάει το Φυλλάδιο Χ. Μέχρι το 1947 έχει καταφέρει να πουλήσει 32.000 αντίτυπα, συγκεντρώνοντας έτσι αρκετά χρήματα τα οποία αποτελούν το αρχικό της κεφάλαιο για τη δημιουργία μίας επιχείρησης που θα μετατραπεί στη μεγαλύτερη αυτοκρατορία sex shop στη Γερμανία.

Το 1951, η εταιρεία ταχυδρομικών παραγγελιών παίρνει το όνομα Beate Uhse Mail Order Co. και εμπορεύεται πλέον προφυλακτικά και βιβλία σχετικά με τη «συζυγική υγιεινή» – έναν όρο που χρησιμοποιούν τότε για να περιγράψουν τις ερωτικές συνευρέσεις ενός παντρεμένου ζευγαριού.

Η εταιρεία γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη. Μάλιστα, δέκα χρόνια αργότερα, απασχολεί 200 άτομα. Το πρώτο sex shop στον κόσμο με την περιγραφή «εξειδικευμένο κατάστημα για την υγιεινή του γάμου» ανοίγει στο Flensburg.

Παρά την επιτυχία και τη μεγάλη της περιουσία, η Uhse αποτελεί το μαύρο πρόβατο στη Γερμανία

Η αστυνομία καλείται αρκετές φορές να αναλάβει δράση εναντίον του καταστήματος, καθώς – σύμφωνα με πολλούς – πυροδοτεί και ικανοποιεί λάγνες επιθυμίες κατά τρόπο αντίθετο προς την ευπρέπεια και την ηθική. Μέχρι το 1992, η Uhse έχει παραπεμφθεί σε δίκη πάνω από 2.000 φορές.

Παρά την επιτυχία και τη μεγάλη της περιουσία, η Uhse αποτελεί το μαύρο πρόβατο της κοινότητας: H Ένωση Γερμανικού Εμπορίου Βιβλίου αρνείται να τη συμπεριλάβει ως εκδότη, ενώ δεν γίνεται δεκτή ούτε στη τοπική λέσχη τένις – κάτι που δεν την αποθαρρύνει, καθώς φτιάχνει το δικό της γήπεδο έτσι ώστε να προπονείται με την ησυχία της.

Το 1949 η Uhse παντρεύεται ξανά και αποκτά τον δεύτερό της γιο. Παίρνει το επίθετο του συζύγου της, λιανοπωλητή Ernst-Walter Rotermund, αλλά δεν αλλάζει όνομα στην επιχείρησή της.

Οι διαφωνίες όμως ανάμεσα στους δύο γιους της έχουν ως αποτέλεσμα την ίδρυση μίας νέας εταιρείας, της Orion Erotic Mail Order. Μετά από 20 χρόνια γάμου, χωρίζει από το δεύτερό της σύζυγο και ξεκινά μία σχέση με έναν κατά 25 χρόνια νεότερο Αμερικανό, προκαλώντας και πάλι ποικίλα σχόλια.

Πορνό και φεμινισμός δεν πάνε μαζί

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι ηθικοί νόμοι χαλαρώνουν σημαντικά στη Γερμανία, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να επικεντρωθεί στον πόθο και την ηδονή, παραγκωνίζοντας τη συζυγική υγιεινή.

Εκτός από τα προφυλακτικά, τις αλοιφές και τα περιοδικά, στον κατάλογο των ειδών που εμπορεύεται προστίθενται διάφορα ερωτικά παιχνίδια, εσώρουχα και διεγερτικά.

«Είναι μία χειραφετημένη γυναίκα που χειραφετήθηκε στις πλάτες των γυναικών»

Το 1975, η πορνογραφία νομιμοποιείται στη Γερμανία και η εταιρεία βάζει στα ράφια της κασέτες VHS με ταινίες πορνό. Οι φεμινίστριες της εποχής επικρίνουν αυστηρά την Uhse, κατηγορώντας την ότι μετατρέπει τις γυναίκες σε σεξουαλικά αντικείμενα.

Το 1988, ένα εκτενές άρθρο για την Uhse που δημοσιεύεται στο μηνιαίο περιοδικό Emma της φεμινίστριας δημοσιογράφου Alice Schwarzer, ξεκινάει με τη φράση: «Στα 25 της πέταγε με Stukas στο μέτωπο με τη Luftwaffe του Χίτλερ. Στα 69 της πουλάει γυναίκες για 90 εκατομμύρια τον χρόνο».

Παρόλο που το περιοδικό αναγνωρίζει την επιχειρηματική δεινότητά της, ταυτόχρονα καταφέρεται εναντίον της με ειρωνικά σχόλια: «Η Beate Uhse είναι μια χειραφετημένη γυναίκα, που χειραφετήθηκε στις πλάτες των γυναικών».

Frau Orgasm

Η Ushe λαμβάνει αναγνώριση για την πρωτοποριακή της δράση προς το τέλος της ζωής της. Παρόλο που όλα της τα χρόνια θεωρείται persona non grata στην ίδια της την πόλη, το 1989 της απονέμεται ο Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας. Επιπλέον, στα 80ά γενέθλιά της υπογράφει το Χρυσό Βιβλίο του Flensburg.

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι ότι η Uhse κατάφερε να αφήσει το στίγμα της σε ανδροκρατούμενους τομείς τόσο ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας όσο και ως επιχειρηματίας.

Αναμφίβολα συνέβαλε στη δημοσιοποίηση θεμάτων ταμπού και δεν φοβήθηκε να αντιμετωπίσει απειλές, αγωγές αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Beate Uhse - Erfolg Magazin Facebook
Η Beate Uhse δεν φοβήθηκε ποτέ να κάνει όλα όσα ονειρευόταν / Πηγή: facebook

Ωστόσο, η στάση της επιχείρησής της απέναντι στην αντικειμενοποίηση των γυναικών μέσω της πορνογραφίας δείχνει ότι «δεν την ενδιέφερε τόσο πολύ η χειραφέτηση των γυναικών», αναφέρει η βιογράφος Katrin Rönicke στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Η ίδια μαλιστα θεωρεί την Uhse μία πρώιμη influencer: Ένα πρόσωπο που πουλούσε προϊόντα προωθώντας την τη δυναμική της προσωπικότητα.

Ιδρύει φιλανθρωπικά ιδρύματα για τη στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία

Στα 70 της χρόνια, η Uhse ξεπερνά τον καρκίνο και κάνει καταδύσεις. Εξακολουθεί να λέει χωρίς να φοβάται τη γνώμη της για πολλά δημόσια θέματα και να αποτελεί το αγαπημένο πρόσωπο του γερμανικού Τύπου που την αποκαλεί Frau Orgasm (Κυρία Οργασμός).

Καταφέρνει τελικά να γίνει μέλος του συλλόγου τένις του Flensburg, αλλά και επίτιμη πολίτης της πόλης.

Την ίδια περίοδο, η επιχείρησή της βρίσκεται στο αποκορύφωμα της κερδοφορίας της: Λίγο πριν πεθάνει, ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία να απασχολεί περισσότερους από 1600 υπαλλήλους.

Επιπλέον, ιδρύει φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία υπάρχουν μέχρι και σήμερα, για τη στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία.

Το 2001 η Uhse πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών από πνευμονία. Μετά τον θάνατό της, οι γιοι της ασχολούνται με τις επιχειρήσεις αλλά πλέον το δωρεάν διαδικτυακό πορνό και τα e-shops έχουν μπει για τα καλά στις ζωές των χρηστών του ίντερνετ.

Έτσι, το 2017 η εταιρεία – στην αρχική της μορφή – κηρύσσει πτώχευση και παύει να υπάρχει.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle