icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η πρώτη ανοιχτά τρανς μαζορέτα του NFL (National Football League) θέλει να αλλάξει τον κόσμο χορεύοντας κυριολεκτικά μέχρι το τέλος

Τον Μάρτιο του 2022, η Justine Lindsay (Τζαστίν Λίντσεϊ) προβαίνει σε δύο εξαιρετικά σημαντικές ανακοινώσεις στον λογαριασμό της στα social: Πρώτον είναι τρανς γυναίκα και δεύτερον είναι το νεότερο μέλος των Carolina Panthers TopCats Cheerleaders.

Με την ένταξή της στις TopCats, οι οποίες εμψυχώνουν τους Carolina Panthers, γίνεται η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια σε ένα χώρο γνωστό για την προβληματική του σχέση με τη διαφορετικότητα.

Σαφέστατα υπήρξαν και δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους αντιμετώπισε παρενοχλήσεις, απειλές – ακόμη και κακομεταχείριση. Αλλά όταν βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για τη δεύτερη σεζόν τον Σεπτέμβριο του 2023, η Lindsay ένιωσε και πάλι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί εξακολουθούσε να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά.

«Το λατρεύω. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα στον κόσμο», δηλώνει στη Huffington Post σε συνέντευξή της στα 31α γενέθλιά της.

«Ό,τι κάνω είναι μεγαλύτερο από εμένα»

Για τη Lindsay, όλα αυτά οφείλονται στο πάθος της για το χορό. Ταυτόχρονα, νιώθει ότι έχει και το ρόλο της πρωτοπόρου: Η θέση της ως η πρώτη ανοιχτά τρανς μαζορέτα, της δίνει την απαραίτητη ορατότητα ώστε να μιλήσει για την κοινότητα και τα δικαιώματα των LGBTQ+ (ΛΟΑΤΚΙ+), σε μία εποχή μάλιστα που υπάρχει ανησυχητική αύξηση της ρητορικής και της νομοθεσίας κατά των τρανς ατόμων.

Ό,τι κάνω, είναι πάντα μεγαλύτερο από μένα και θα βοηθήσει την επόμενη γενιά

«Είμαι απλώς ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά νιώθω ότι, ταυτόχρονα, έχω και μία ιστορία να πω», αναφέρει. «Ό,τι κάνω, είναι πάντα μεγαλύτερο από μένα. Θα βοηθήσει την επόμενη γενιά».

Συχνά, δέχεται μηνύματα από γονείς ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, οι οποίοι αναρωτιούνται πώς μπορούν να στηρίξουν το παιδί τους. Η Lindsay συγκινείται ιδιαίτερα όταν της λένε πως η ιστορία της τους δίνει δύναμη να γίνονται καλύτεροι.

Η 31χρονη έκανε coming out στην οικογένειά της πριν από χρόνια και προχώρησε στη μετάβαση όταν ήταν στο κολέγιο. Το κράτησε όμως κρυφό από τις συμπαίκτριές της όταν έκανε αίτηση στις TopCats. Το μοναδικό άτομο που γνώριζε γι’ αυτή ήταν η προπονήτριά της, Chandalae Lanouette.

Μία εκπληκτική performer

Η αποκάλυψη πως είναι τρανς έγινε από την ίδια μέσω ανάρτησή της στο Instagram. Μιλώντας στο BuzzFeed News, η προπονήτρια Lanouette τονίζει ότι η Lindsay προσελήφθη για το ταλέντο της και όχι επειδή έγραψε ιστορία.

«Είναι μία εκπληκτική performer, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία», δηλώνει η προπονήτρια. «Θέλω στην ομάδα ανθρώπους που απλά σου επιβάλλουν να τους παρακολουθείς […] Αυτή είναι η δουλειά μας. Την ημέρα του αγώνα, να κάνουμε τον κόσμο να μας παρακολουθεί και να τον διασκεδάζουμε».

Παρ’ όλα αυτά, η Lindsay δέχεται και πολλές αρνητικές κριτικές που αμφισβητούν το πώς πήρε τη δουλειά. «Με εντυπωσιάζει και με εκπλήσσει το πώς οι άνθρωποι έχουν τόσα πολλά να πουν για ένα άτομο χωρίς να το γνωρίζουν πλήρως», αναφέρει η ίδια. «Ειλικρινά, είναι πραγματικά λυπηρό». Πώς αντιμετωπίζει τα κακόβουλα σχόλια; Προσπαθεί να είναι ανώτερη από τους κακεντρεχείς.

Σημαντικά βήματα προς τα εμπρός

Τα τελευταία χρόνια, το NFL έχει προσπαθήσει να βελτιώσει τη φήμη του – μετά μάλιστα από επανειλημμένα σκάνδαλα τη τελευταία δεκαετία που αφορούσαν ισχυρισμούς από μαζορέτες για μισογυνισμό, τοξική εργασιακή κουλτούρα, διακρίσεις, άδικες αμοιβές και σεξουαλική παρενόχληση.

Ορισμένες ομάδες έχουν προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές, όπως το να πληρώνουν στις μαζορέτες περισσότερα από τον κατώτατο μισθό. Πολλές ομάδες έχουν φροντίσει οι στολές να είναι λιγότερο αποκαλυπτικές, ενώ έχουν επίσης επιτρέψει σε άνδρες να ενταχθούν στην ομάδα των cheerleaders.

Επιπλέον, όλο και περισσότερες μαύρες μαζορέτες διατηρούν τα μαλλιά τους φυσικά, κάνοντας σημαντικά βήματα προς την κατάρριψη των λευκοκεντρικών προτύπων ομορφιάς.

«Προφανώς, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει», δηλώνει η Lindsay – η οποία νιώθει την υποχρέωση να παρουσιάζει μία σειρά από χτενίσματα όταν βγαίνει στο γήπεδο: Ένα φαλακρό κεφάλι, finger waves και διάφορα χτενίσματα για μακρύ μαλλί – όλα διαφημίζουν την ποικιλομορφία που θα πρέπει να υπάρχει στα πρωταθλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ευπρόσδεκτα τα τρανς άτομα και στον αθλητισμό

Η ομάδα υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+, GLAAD σε μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι, ενώ η αποδοχή της κοινότητας έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική έλλειψη κατανόησης και εξοικείωσης για τα τρανς και μη δυαδικά άτομα.

Σύμφωνα με έρευνα του Trevor Project το 2022 σε ΛΟΑΤΚΙ+ νέους, το 89% δήλωσε ότι, βλέποντας την ύπαρξη ατόμων από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Το 67% δήλωσε το ίδιο όταν παρακολουθεί αθλητές να κάνουν coming out.

Αναλαμβάνοντας αυτό τον ρόλο, η Justin «έδειξε ότι τα τρανς άτομα είναι ευπρόσδεκτα και αποδεκτά στις ομάδες μας […] και πως ανήκουν εκεί έτσι ακριβώς όπως είναι», αναφέρει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της GLAAD, Sarah Kate Ellis.

Τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί έχουν εισαγάγει εκατοντάδες νομοσχέδια κατά των τρανς σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία επιδιώκουν να τους στερήσουν την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και άλλα βασικά δικαιώματα.

«Αφήστε με να πω αυτό που έχω να πω»

Σύμφωνα με τη Lindsay, μία λύση είναι να τοποθετηθούν άτομα όπως εκείνη σε σημαντικές θέσεις, έτσι ώστε να αρχίσουν να γίνονται συζητήσεις. «Θέλω να μπορέσω να βρεθώ μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους και να πω: “Σας παρακαλώ, χαλαρώστε. Ησυχάστε. Αφήστε με να πω αυτό που έχω να πω”».

Και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει. Η αποστολή της Lindsay είναι να μοιραστεί την ιστορία της με όλο τον κόσμο και να περάσει το μήνυμα σε όλους να είναι ο πιο αυθεντικός εαυτός τους. Αλλά πάνω απ’ όλα, θέλει να συνεχίσει να χορεύει, «κυριολεκτικά, μέχρι να μην μπορώ να χορέψω πια».

Με πληροφορίες από Huffington Post