icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Είτε μαγειρεύουν, είτε διορθώνουν μέλη της οικογένειας που δεν χρησιμοποιούν σωστά τις αντωνυμίες, οι θείες παρέχουν υποστήριξη στους νέους LGBTQ, σύμφωνα με έρευνα.

Η Stacey Monroe έκανε coming out στη θεία της ως gay όταν ήταν 13 ετών, καθώς ένιωθε ότι η γιαγιά της, που τη μεγάλωσε, δεν θα την καταλάβαινε. 

Είπε ότι η tía της – που σημαίνει «θεία» στα ισπανικά – ήταν αμέσως υποστηρικτική και τελικά βοήθησε στη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ της Stacey και της γιαγιάς της για να της εκμυστηρευτεί το μεγάλο της μυστικό. Η Tía Mary είπε στη γιαγιά της ότι η νεαρή γυναίκα ξέρει ποια είναι, «άρα είναι θέμα να τους αφήσουμε να είναι», θυμάται η Monroe.

«Ήταν πολύ ωραίο να έχω αυτή την υποστήριξη, γιατί η μαμά μου τη σεβόταν πολύ», είπε η Stacey, που ζει στο Ντάλας, στο NBC News, αναφερόμενη στην τία της και τη γιαγιά της, την οποία αποκαλεί «μαμά». 

«Η μαμά μου μπόρεσε σιγά σιγά να μάθει από αυτήν και να πάρει αυτή τη γνώση και την εκπαίδευση από αυτήν και απλώς να κάνει αυτές τις άβολες συζητήσεις, γιατί ήταν σχεδόν σαν αυτόν τον διαμεσολαβητή», εξομολογείται.

Η Μαίρη συνέχισε να υποστηρίζει τη Stacey αφού έκανε coming out ως τρανς και λίγα χρόνια αργότερα, όταν η γιαγιά της δεν την υποστήριζε αρχικά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Socius, ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι οι θείες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των νεαρών συγγενών τους που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, queer και τρανς, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής τους από το να βιώσουν την έλλειψη στέγης αν οι γονείς τους είναι λιγότερο υποστηρικτικοί. 

Η έρευνα με τίτλο Aunties, Aunts, and Tías: The Forgotten Othermother Supporting and Housing LGBTQ Youth είναι η πρώτη έρευνα για τη σχέση των LGBTQ νέων με τις θείες τους και αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης διετούς διάρκειας για τους LGBTQ νέους.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 83 ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους στο Νότιο Τέξας και στην Inland Empire της Καλιφόρνιας το 2022, οι οποίοι ανέφεραν αμφιθυμία ή χαμηλή υποστήριξη από τους γονείς τους σχετικά με την ταυτότητά τους. Από αυτούς, οι 38 ανέφεραν τις θείες τους όταν τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν τους πιο σημαντικούς συγγενείς τους, ενώ 12 περιέγραψαν κάποιον που έπαιζε το ρόλο «του θείου» με τον οποίο δεν είχαν βιολογική συγγένεια.

Ο Μπράντον Ρόμπινσον, συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος σπουδών φύλου και σεξουαλικότητας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ, δήλωσε ότι ένα βασικό συμπέρασμα από τις συνεντεύξεις ήταν πόσο σημαντική ήταν η αγάπη και η υποστήριξη μιας θείας για τους νέους που δεν είχαν υποστηρικτικούς γονείς.

«Μπορούσες να καταλάβεις πόσο σημαντικό ήταν γι’ αυτούς να έχουν ένα μέλος της οικογένεας, αυτή τη θεία, που τους αγαπούσε γι’ αυτό που είναι και που θα έκανε τα πάντα γι’ αυτούς», δήλωσε η Robinson.

«Πολλές φορές μάς διαφεύγει ότι υπάρχουν μέλη της οικογένειας, όπως οι θείες, που είναι βαθιά στοργικά και υποστηρικτικά»

«Νομίζω ότι πολλές φορές μάς διαφεύγει αυτό, επειδή πολλές έρευνες επικεντρώνονται στη δυναμική γονέα-παιδιού ή στους γονείς που απορρίπτουν το παιδί τους, και μας διαφεύγει ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα ενήλικα μέλη της οικογένειας, όπως οι θείες, που είναι βαθιά στοργικά και υποστηρικτικά», αναφέρει.

Η μελέτη — την οποία ο Robinson συνέταξε με την Amy L. Stone, καθηγήτρια κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Trinity, και την Javania Webb, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside — σημείωσε ότι 1 στους 10 νέους από 18 έως 25 ετών έχουν εμπειρία στεγαστικής αστάθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, με τους νέους LGBTQ να αποτελούν περίπου το 40%, ενώ η πλειοψηφία αφορά τους μαύρους και λατίνους τρανς νέους.

Περισσότερο από το 80% των νέων στη μελέτη ήταν Λατίνοι, Ισπανόφωνοι, Μαύροι, Ασιάτες, Ιθαγενείς ή άλλη φυλετική ταυτότητα που δεν είναι μη ισπανόφωνη λευκή και σχεδόν το 70% των νέων ήταν τρανς, μη δυαδικοί, ασυμβίβαστοι με το φύλο, αμφισβητούμενοι ή άλλη ταυτότητα φύλου που δεν είναι cisgender, που σημαίνει ότι η ταυτότητα φύλου τους δεν ευθυγραμμίζεται με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν προηγούμενες έρευνες που διαπίστωσαν ότι «τα μέλη της εκτεταμένης οικογένειας αποτελούν κεντρικό μέρος της οικογενειακής ζωής των Μαύρων, Λατίνων, Ασιατών, ιθαγενών και χαμηλού εισοδήματος», ενώ οι μαύροι και λατίνοι LGBTQ νέοι και ενήλικες είναι πολύ πιο πιθανό να περιγράφουν τα μητρικά μέλη της οικογένειας -όπως οι μητέρες, οι αδερφές, οι γιαγιάδες και οι θείες- ως υποστηρικτικές φιγούρες.

Ως εκ τούτου, η έρευνά τους βασίζεται στη θεωρητικοποίηση για τις «άλλες μητέρες», χρησιμοποιώντας έναν όρο από την κοινωνικό θεωρητικό Πατρίσια Χιλ Κόλινς στο βιβλίο της «Black Feminist Thought».

Ο Robinson παρατήρησε ότι οι ερωτηθέντες στη μελέτη περιέγραψαν τρεις τύπους υποστήριξης που παρείχαν οι θείες τους: έμπρακτη υποστήριξη, προληπτική υποστήριξη στέγασης -που σημαίνει ότι οι θείες τους προσφέρθηκαν προληπτικά να τους στεγάσουν εάν έμεναν άστεγοι- και πραγματική στεγαστική υποστήριξη. 

Άλλη έρευνα του 2019 διαπίστωσε επίσης ότι οι νέοι LGBTQ που ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον έναν υποστηρικτικό ενήλικα στη ζωή τους, εμφάνισαν 40% μικρότερη πιθανότητα να αναφέρουν απόπειρα αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό πρόληψης αυτοκτονιών και παρέμβασης κρίσεων, The Trevor Project.

Με πληροφορίες από NBC NEWS