Ο γιος αγρότη από το Κεντάκι μπήκε στον Λευκό Οίκο, έβαλε την υπογραφή του στην κατάργηση της δουλείας κι αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία

Ήταν ο πρώτος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του διήρκεσε μόλις τέσσερα χρόνια, ωστόσο πρόλαβε να βάλει την υπογραφή του σε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις, που αποδείχθηκαν καθοριστικές, όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και για την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί-τον Απρίλιο του 1865-ο Λίνκολν άφησε το πιο σημαντικό του αποτύπωμα στην ιστορία.

Ήταν 1 Φεβρουαρίου του 1865 όταν ο μετριοπαθής πολιτικός είδε την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να υπερψηφίζει την 13η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία καταργούνταν επίσημα η δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ούτε δουλεία, ούτε μη εθελοντικός καταναγκασμός, εκτός εάν πρόκειται για ποινή για έγκλημα για το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα έχει καταδικασθεί νόμιμα, δεν θα υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιαδήποτε περιοχή υπό τον έλεγχο τους. Το Κογκρέσο θα έχει την εξουσία να εφαρμόσει το άρθρο αυτό μέσω σχετικής νομοθεσίας», ανέφερε η 13η τροπολογία, που φέρει την υπογραφή του Αβραάμ Λίνκολν, του Aμερικανού προέδρου που από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του είχε θέσει ως στόχο την κατάργηση της δουλείας.

Ο γιος αγρότη που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Λίνκολν ήταν το πρότυπο του αυτοδημιούργητου Αμερικανού. Ο γιος ενός αγρότη και μιας βαθειά θρησκευόμενης γυναίκας-την οποία έχασε όταν ήταν μόλις εννέα ετών-, γεννήθηκε σε μια φτωχική καλύβα στο Χότζβιλ του Κεντάκι.

Από παιδί δούλευε στα χωράφια, διαβάζοντας παράλληλα εντατικά. Αργότερα κατετάγη στον στρατό, όπου έφτασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά και με τη δικηγορία.

Αβραάμ Λίκολν: Ο Αμερικανός πρόεδρος που έβαλε τέλος στη δουλεία

8 Images

Στην πολιτική σκηνή διαδραμάτισε μεγαλύτερο ρόλο από το 1854, όταν ιδρύθηκε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τέθηκε επί τάπητος το θέμα της δουλείας.

Εκείνη την εποχή το να αντιτίθεται κάποιος στη δουλεία, ερχόταν σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντα πολλών Πολιτειών, ειδικά στο Νότο που βασίζονταν στην εργασία των σκλάβων για την αγροτική τους οικονομία.

Με πύρινους λόγους κατά της σκλαβιάς κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου και να αναδειχτεί σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής.

Η Διακήρυξη Χειραφέτησης και η κατάργηση της δουλείας

Εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1861 και στο πρώτο μήνυμά του προς τον αμερικανικό λαό, αναφέρθηκε στο ζήτημα της δουλείας, διακηρύσσοντας πως προσωρινά θα συνεχιζόταν, αλλά δεν θα επεκτεινόταν.

Αυτό άναψε φωτιές στις Νότιες Πολιτείες, που δεν αποδέχονταν τον Λίνκολν και μετά την εκλογή του, σχημάτισαν τη δική τους κυβέρνηση με πρωτεύουσα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, με τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο να ξεσπά σε σύντομο χρονικό διάστημα (Απρίλιος 1861).

Κυρίαρχο ζήτημα του εμφυλίου ήταν η κατάργηση της δουλείας και η απελευθέρωση των σκλάβων, με τις Πολιτείες του Νότου να επιθυμούν τη διατήρηση της δουλείας, απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση από την Ένωση.

Άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι στο κεντρικό Λονδίνο

Στόχος του Λίνκολν όμως, ήταν η αποκατάσταση της Ένωσης και η κατάργηση της δουλείας.

Τον Σεπτέμβριο του 1862 έκανε την πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, εκδίδοντας την περίφημη Διακήρυξη Χειραφέτησης, με την οποία ουσιαστικά απελευθερώνονταν οι σκλάβοι, κυρίως όσοι βρίσκονταν στις περιοχές στις οποίες σημείωνε νίκες ο στρατός της Ένωσης.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1864 μια τροπολογία για την κατάργηση της δουλείας πέρασε από την αμερικανική Γερουσία, δεν είχε όμως την ίδια τύχη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς οι Δημοκρατικοί τη «μπλόκαραν» εγείροντας ζήτημα «δικαιωμάτων».

Την ίδια χρονιά ο Λίνκολν επανεξελέγη πρόεδρος, κι έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατάφερε να «περάσει» την περίφημη 13η τροπολογία στο αμερικανικό Σύνταγμα και να αλλάξει τα δεδομένα στην Αμερική.

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε

Ο Αβραάμ Λίνκολν έμεινε στην ιστορία και με τον θάνατό του, καθώς είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε.

Στις 14 Απριλίου 1865 ενώ βρισκόταν σε θεωρείο στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ηθοποιός και φανατικός υποστηρικτής των Νοτίων, τον πυροβόλησε με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ αμέσως μετά φώναξε στα λατινικά «Sic semper tyrannis!», δηλαδή «Έτσι πάντα στους τυράννους!».

Ο Λίνκολν μεταφέρθηκε σε γειτονικό σπίτι σε κωματώδη κατάσταση, όπου και εξέπνευσε νωρίς το πρωί της 15ης Απριλίου. Ήταν μόλις 56 ετών.