icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Χιλιανοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βάζουν στο στόχαστρο το Βρετανικό Μουσείο, αναγκάζοντάς το ακόμα και να κλείσει τα σχόλια στις αναρτήσεις στα social media

Το Βρετανικό Μουσείο είναι αντιμέτωπο με ένα τσουνάμι μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Χιλή, τα οποία απαιτούν ζητώντας την επιστροφή δύο αγαλμάτων moai, των διάσημων πέτρινων μνημείων από το Νησί του Πάσχα (Rapa Nui).

Το μουσείο διαθέτει δύο moai, τα οποία αφαιρέθηκαν από το Rapa Nui από Βρετανούς τοπογράφους το 1868. Υπάρχουν μάλιστα μακροχρόνια αιτήματα προς τους Βρετανούς να τα επιστρέψουν στο νησί.

Από τον Ιανουάριο, Χιλιανοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει την ενότητα σχολίων στις αναρτήσεις του μουσείου στο Instagram, ενώ έχουν επίσης στοχεύσει τις σελίδες του στο YouTube και το Facebook.

Σε απάντηση, το μουσείο αναγκάστηκε να κλείσει τα σχόλια σε πρόσφατες αναρτήσεις στο Instagram, αλλά έκτοτε τα έχει ανοίξει ξανά στις περισσότερες από αυτές. Η διαδικτυακή εκστρατεία ξεκίνησε αφότου ο influencer Mike Milfort ενθάρρυνε το ένα εκατομμύριο ακολούθους του να πιάσουν τα πληκτρολόγιά τους και να απαιτήσουν από το μουσείο να επιστρέψει τα μονολιθικά αγάλματα.

Το θέμα των κλεμμένων moai εμφανίζεται τακτικά στα viral βίντεο του Milfort, δημιουργώντας το δικό του hashtag, που έφτασε μέχρι τον πρόεδρο της Χιλής, Gabriel Boric, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο της Χιλής.

Ωστόσο, η ενέργεια έχει προκαλέσει και επικρίσεις στο ίδιο το νησί. Ο Pedro Edmunds Pao, δήμαρχος του Rapa Nui, δήλωσε ότι ο Boric «δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιήσει κάτι που είναι τόσο ολιστικά, πνευματικά και πολιτιστικά σημαντικό για εμάς».

Το Rapa Nui, το οποίο βρίσκεται 2.300 μίλια δυτικά της ηπειρωτικής Χιλής, έχει μια ξεχωριστή πολυνησιακή ταυτότητα. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν εκφράσει την επιθυμία για μεγαλύτερη αυτονομία από τη Χιλή, η οποία προσάρτησε το νησί το 1888.

Ο Edmunds Pao ασκεί επίσης κριτική στην εκστρατεία του Milfort και ανησυχεί ότι τα moai έχουν υποβαθμιστεί σε ένα διαδικτυακό meme, με κίνητρο την αυτοπροβολή και όχι το γνήσιο ενδιαφέρον.

Το μουσείο ανέφερε ότι έχει «καλές και ανοιχτές σχέσεις» με τους συναδέλφους του στο Rapa Nui, έχοντας προσκαλέσει πρόσφατα συνεργάτες του από το νησί στο Λονδίνο.

Το Rapa Nui φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 αγάλματα moai, τα οποία θαυμάζονται από όλο τον κόσμο για το μέγεθός τους και το μυστήριο του τρόπου κατασκευής και μεταφοράς τους.

Κατασκευάστηκαν για να τιμήσουν τα πνεύματα των προγόνων που προστατεύουν το νησί και τους κατοίκους του εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πριν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό.

Ένα από τα moai στο Βρετανικό Μουσείο, το Hoa Hakananai’a, έχει, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία για το Rapa Nui. Το όνομά του μεταφράζεται ως «ο κλεμμένος φίλος».

Μοναδικά σκαλισμένο από βασάλτη και με πετρογλυφικά στην πλάτη του, το Hoa Hakananai’a βρέθηκε σε ένα ιερό σπίτι στον χώρο μίας προγονικής παράδοσης που ονομάζεται Tangata Manu (Άνθρωπος Πουλί).

Κατά τη διάρκεια του Tangata Manu, άνδρες από διαφορετικές φυλές των Rapa Nui ανταγωνίζονταν για τη διακυβέρνηση του νησιού. Ο νικητής ήταν ο πρώτος που θα κολυμπούσε στην ανοιχτή θάλασσα μέχρι ένα κοντινό νησί, θα έπαιρνε ένα αβγό πουλιού που φωλιάζει εκεί, και θα επέστρεφε στην ακτή με αυτό άθικτο.

Το Tangata Manu γινόταν κάθε χρόνο για να αποτραπεί το ξέσπασμα πολέμου μεταξύ των φυλών, γι’ αυτό και το Hoa Hakananai’a θεωρείται ένα βαθύ σύμβολο ειρήνης.

Το 2018, το Rapa Nui εξέδωσε γραπτό αίτημα για την επιστροφή των δύο moai. Σε απάντηση, πραγματοποιήθηκε αμοιβαία επίσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του νησιού και του μουσείου.

Πέρυσι, το συμβούλιο των πρεσβυτέρων του νησιού, το οποίο θεωρείται η πολιτιστική αρχή του, έγραψε στον βασιλιά Κάρολο για να ζητήσει και πάλι την επιστροφή των Μοάι. Δεν έλαβαν όμως ποτέ απάντηση.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μείνει το Hoa Hakananai’a στο Λονδίνο και να είναι ο μεγάλος μας πρεσβευτής», δήλωσε ο Edmunds Pao. «Αλλά πρέπει να κατοχυρώσουμε σταθερά ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του είναι ο πολιτισμός του Rapa Nui».

Με πληροφορίες από Guardian