icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Κυρίαρχο θέμα σε όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι η διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο

Η διάγνωση του βασιλιά Καρόλου τη Δευτέρα 05/02 σόκαρε τη Βρετανία, με την είδηση να κάνει τον γύρο των βρετανικών και διεθνών μέσων μέσα σε λίγα λεπτά.

Το θέμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού, αλλά και του παγκόσμιου Τύπου, ενώ τα δημοσιεύματα θέλουν τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να αναλαμβάνει περισσότερες υποχρεώσεις για τη βασιλική οικογένεια, όσο ο πατέρας του υποβάλλεται σε θεραπεία.

Οι ανακοινώσεις του Μπάκιγχαμ

Με έκτακτο δελτίο, τη Δευτέρα 05/02, το BBC ενημέρωσε το βρετανικό κοινό ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο. Στο βίντεο, η παρουσιάστρια του δελτίου, επικαλούμενη την ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, αναφέρθηκε στη διάγνωση του μονάρχη, διευκρινίζοντας πως το είδος του καρκίνου δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι δύο εβδομάδες πριν, είχε προηγηθεί η πρώτη ανακοίνωση του παλατιού ότι ο Κάρολος θα έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για επέμβαση προστάτη.

Ο βασιλιάς, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, ήθελε να κοινοποιηθεί η κατάσταση της υγείας του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό να προχωρά σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Γυναίκα κρατάει εφημερίδα όπου αναφέρεται το σοκ της Βρετανίας για τον βασιλιά Κάρολο
Σοκαρισμένοι είναι στη Βρετανία με την ανακοίνωση σχετικά με την υγεία του βασιλιά Καρόλου REUTERS/Toby Melville / Πηγή: REUTERS/Toby Melville

Την Κυριακή (04/02) μάλιστα, ο Κάρολος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια υπόνοια ότι εκκρεμούν ζητήματα σχετικά με την υγεία του.

Ο Κάρολος, σύμφωνα με τον Guardian, τηλεφώνησε προσωπικά πρώτα στους γιους του, Χάρι και Ουίλιαμ, καθώς και στα αδέλφια του, για να τους πληροφορήσει σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, πριν τη δημόσια ανακοίνωση.

Το παλάτι δήλωσε ότι ο βασιλιάς ήθελε να δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή του, λόγω της μακροχρόνιας υποστήριξής του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για τον καρκίνο.

Η επιστροφή του Χάρι

Ο μικρότερος γιος του 75χρονου μονάρχη, πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έχει απαρνηθεί τα βασιλικά του καθήκοντα, προσγειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το μεσημέρι. Νωρίτερα, το αυτοκίνητό του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, εθεάθη στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

Αυτονόητο θεωρείται ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, μελλοντικός βασιλιάς και πρώτος στη σειρά διαδοχής, θα αναλάβει κάποια καθήκοντα για λογαριασμό του βασιλιά, εκτός από το δικό του ημερολόγιο υποχρεώσεων, αναφέρει το Press Association.

Υπενθυμίζεται πως ο 41χρονος πρίγκιπας είχε αναβάλει για λίγες εβδομάδες τις δικές του υποχρεώσεις, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στη σύζυγό του, Κέιτ Μιντλετον η οποία υπεβλήθη σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Τα καθήκοντα του Ουίλιαμ

Το παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα επανέλθει στα δημόσια καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιώντας μία ενθρόνιση την Τετάρτη στο κάστρο του Ουίνδσορ, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει ένα γκαλά για τη συγκέντρωση χρημάτων για το ασθενοφόρο για αεροδιακομιδές του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να συνεχίσει να είναι διαθέσιμος για τις συνεδριάσεις του Μυστικού Συμβουλίου, αλλά οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής τους ακόμη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Παράλληλα, θα γίνουν κάποιες διευθετήσεις σχετικά με την εβδομαδιαία ακρόασή του με τον πρωθυπουργό, σε περίπτωση που οι γιατροί τον συμβουλεύσουν να αποφεύγει κάθε προσωπική επαφή.

Σοκαρισμένος ο Ρίσι Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε σοκαρισμένος από την είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ο μονάρχης να μπορέσει να αναρρώσει γρήγορα, τονίζοντας ότι η νόσος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο.

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή λειτουργία της χώρας, ο Σούνακ δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε κανονικά. [Ο βασιλιάς] θα είναι απλά στις σκέψεις και τις προσευχές μας. Πολλές οικογένειες σε όλη τη χώρα που το ακούνε αυτό θα έχουν συγκινηθεί. […] Οπότε θα τον βοηθήσουμε και ελπίζουμε να το ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Με πληροφορίες από The Sun, The Guardian, BBC