icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος στον κόσμο, ο ευγενικός και απόκοσμος Σουδάν έγινε παγκόσμιο σύμβολο ενάντια στην λαθροθηρία. Τώρα το είδος που απειλείται με εξαφάνιση ίσως έχει ελπίδα να ζήσει.

Για κάποιους ήταν ο διασημότερος ρινόκερος όλων, για το Tinder ήταν ο «πιο περιζήτητος εργένης στον κόσμο» σύμφωνα με το Tinder και για τους φύλακες που τον φρόντιζαν και τον παρακολουθούσαν 24 ώρες το 24ωρο ήταν ο πιο ευγενικός γίγαντας που γνώρισαν ποτέ.

Μπορεί ο Σουδάν, ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος στον κόσμο, να πέθανε το 2018 ωστόσο εξακολουθεί να υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για να σώσουμε την άγρια φύση και τα απίθανα πλάσματα της που η ανθρώπινη κερδοσκοπία δολοφονεί.

Ο Σουδάν, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έγινε παγκόσμιο σύμβολο, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση ενάντια στη λαθροθηρία.

Ο Σουδάν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο πάρκο σαφάρι Dvůr Králové στην Τσεχική Δημοκρατία από το 1975 έως το 2009.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ol Pejeta Conservancy στο εθνικό πάρκο Laikipia, της Κένυας, όπου έγινε μια ύστατη προσπάθεια να ενθαρρυνθεί η αναπαραγωγή του με τα εναπομείναντα θηλυκά του υποείδους του. Δυστυχώς, δεν πέτυχε.

Ο Σουδάν πέθανε στις 19 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 45 ετών, συντρίβοντας τις ελπίδες να σωθούν οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι από την εξαφάνιση.

Μόνο δύο θηλυκοί βόρειοι λευκοί ρινόκεροι (και οι δύο πρώην ζώα ζωολογικού κήπου που ονομάζονται Najin και Fatu) παραμένουν ζωντανοί στο Ol Pejeta Conservancy στην Κένυα.

Ωστόσο και οι δύο δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν εγκυμοσύνη, οπότε το υποείδος είναι πλέον «λειτουργικά εξαφανισμένο». Αλλά μια ομάδα επιστημόνων θέλει να αναχαιτίσει αυτή την καταδίκη και τα νέα είναι καλά.

Το μεγάλο στοίχημα

Ίσως πλέον υπάρχει ελπίδα να είναι δυνατή η αναβίωση του βόρειου λευκού ρινόκερου. Οι επιστήμονες πέτυχαν την πρώτη στον κόσμο εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση σε ένα στενά συγγενικό υποείδος: το νότιο λευκό ρινόκερο.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε βόρειους λευκούς ρινόκερους με τον ίδιο τρόπο και ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε το είδος» δήλωσε στο BBC η Susanne Holtze.

Η επιστήμονας που εργάζεται στο Ινστιτούτο Leibniz για την έρευνα ζωολογικών κήπων και άγριας ζωής στη Γερμανία συμμετέχει στο πρόγραμμα BioRescue, μια κοινοπραξία που εργάζεται για τη διάσωση των λευκών ρινόκερων.

Για την ίδια και τους συναδέλφους της τα νέα είναι ελπιδοφόρα. «Ίσως έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε το είδος».

Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τον Σουδάν

Ο Zacharia Mutai ήταν συντετριμμένος την ημέρα που έχασε τον καλύτερό του φίλο, τον Σουδάν. Οι δυό τους είχαν περάσει χρόνια μαζί, ο λευκός ρινόκερος ήταν κάποιος κάποιος που ήξερε καλύτερα από τα παιδιά του, κάποιος που αγαπούσε. Αυτός ο θάνατος ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν κάτι που ο φροντιστής του δεν το περίμενε.

Στο Ol Pejeta Conservancy στη βόρεια Κένυα, ο Mutai φρόντιζε τους τελευταίους εναπομείναντες βόρειους λευκούς ρινόκερους στον πλανήτη και ανάμεσα τους ήταν ο ευγενικός, μεγαλόσωμος και απόκοσμος Σουδάν.

Οι τελευταίες του στιγμές ήταν ήσυχες θυμάται ο Mutai στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ Remembering Sudan. Μόνο ο ήχος της βροχής έσπαγε τη σιωπή, ένα πουλί λίγο πιο πέρα και η πνιχτή λύπη των φροντιστών του.

καγκουρό παίζει κιθάρα στον αέρα

Το ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο η ιστορία της απώλειας του Mutai ή του θανάτου ενός ρινόκερου. Eίναι το χρονικό για τον θάνατο ενός ενός είδους. «Μια απώλεια τέτοιου μεγέθους είναι απώλεια για όλη την ανθρωπότητα. Χωρίς αυτά τα πλάσματα, υποφέρουμε περισσότερο, χάνουμε την υγεία του πλανήτη και των οικοσυστημάτων μας. Έχουμε απώλεια φαντασίας, απώλεια θαύματος, απώλεια όμορφων δυνατοτήτων» λέει η δημιουργός της ταινίας μικρού μήκους Ami Vitale.

Στο ντοκιμαντέρ που είναι και μια καμπάνια ενημέρωσης για τις προσπάθειες να σωθεί το είδος, η φωτογράφος και σκηνοθέτης Ami Vitale καταγράφει τη σπαρακτική κρίση που αντιμετωπίζουν οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι και οι φύλακες όπως ο Zacharia Mutai που θυσιάζουν τόσα πολλά για να τους προστατεύσουν.

Μέσα από την ιστορία του Zacharia, η Vitale εξερευνά τις προσπάθειες για την προστασία αυτών των ρινόκερων καθώς και τις πρωτοποριακές επιστημονικές εξελίξεις που στοχεύουν στην επαναφορά του είδους.

Πώς φτάσαμε στο σημείο όπου ήταν απαραίτητα τέτοια απεγνωσμένα μέτρα; Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η ζήτηση για κέρατο ρινόκερου που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε παραπληροφόρηση έχει προκαλέσει τη χονδρική σφαγή ενός είδους.

Ταυτόχρονα, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια ανόμοια ομάδα ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί σε μια προσπάθεια να σώσει κάτι μοναδικό και πολύτιμο, κάτι που αν δεν σωθεί, θα έχει χαθεί για πάντα.

75.000 δολάρια για ένα χιλιόγραμμο

Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο λευκός ρινόκερος έκθετος στον κίνδυνο της εξαφάνισης από τους λαθροκυνηγούς που εμπορεύονται το πολύτιμο κέρατο των ζώων.

Το κέρατο των ρινόκερων είναι πραγματικά περιζήτητο από εκείνους που πιστεύουν ότι θεραπεύει ασθένειες ενώ σύμφωνα με στοιχεία υπάρχουν αγοραστές πρόθυμοι να πληρώσουν ακόμη και 75.000 δολάρια το χιλιόγραμμο.

Σύμφωνα με την WWF υπήρχαν πάνω από 2.000 λευκοί ρινόκεροι ως το 1960. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα της λαθροθηρίας απειλούν τους Σουδάν αυτού του κόσμου με εξαφάνιση.

Με πληροφορίες από το BBC