icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Όλο και περισσότεροι content creators εμφανίζονται στο TikTok μεταδίδοντας ειδήσεις με έναν διαφορετικό τρόπο.

Μια νέα τάση έχει κάνει την εμφάνισή της, τελευταία, στο TikTok, απ΄ όπου ξεπηδούν παρουσιαστές ειδήσεων, βάζοντας (γιατί όχι;) υποψηφιότητα για μια θέση σε μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα.

Φράσεις όπως «Έκτακτη είδηση!» διακόπτουν ξαφνικά τη φυσιολογική ροή του feed σου και ένας παρουσιαστής, ο οποίος μπορεί να είναι ψάρι σε μορφή καρτούν, αρχίζει να μεταδίδει κάποιο απίθανο «γεγονός».

Και κάπως έτσι, το βίντεο συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές και οι «ειδήσεις» αυτού τους είδους ξεπερνούν κατά πολύ τη δημοτικότητα των παραδοσιακών ΜΜΕ.

Τι σημαίνει όμως αυτό για το μέλλον της δημοσιογραφίας;

Οι περισσότερες παραδοσιακές ειδήσεις στερούνται συναισθήματος

Ένας TikToker, γνωστός ως News Daddy, διαβάζει στους 10,3 εκατομμύρια followers του μία είδηση για έκρηξη σε ξενοδοχείο του Τέξας. Το βίντεο φτάνει το 1,5 εκατομμύριο προβολές, ενώ η λεζάντα γράφει «2024 πρέπει να χαλαρώσεις λίγο».

Τα βίντεο φτιάχνονται από ομάδες νεαρών ερασιτεχνών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την παρουσίαση, την έρευνα και την παραγωγή. Όλοι οι ρόλοι σε ένα.

Η θεματολογία των ειδήσεων ποικίλλει. Μιλούν για ανάκληση προϊόντων μέχρι τον πόλεμο στη Γάζα. Παράλληλα, διακωμωδούν τα παραδοσιακά δελτία ειδήσεων, τα τσουβαλιάζουν και τα ανταγωνίζονται.

Όσο για τους followers του News Daddy; Ξεπερνούν αυτούς των λογαριασμών TikTok της New York Times, της Washington Post και της Daily Mail. Μαζί.

@dylan.page

Nah 2024 needs to chill… i need some sleep 😩😭

♬ original sound – Dylan Page

Ο Alex Kellerman είναι ένας άλλος TikToker – παρουσιαστής ειδήσεων. Ντύνεται επιτηδευμένα με κουρελιασμένα ρούχα για να αντιταχθεί στην παραδοσιακή εικόνα του συνηθισμένου παρουσιαστή. Ο ίδιος ωστόσο σημειώνει πως το κοινό του θα πρέπει να ερευνά και να ελέγχει την εγκυρότητα των ειδήσεων.

Επίσης ο Kellerman αποφεύγει να περιγράφει τον εαυτό του ως δημοσιογράφο, ενώ παραδέχεται πως σημείωσε επιτυχία «εν μία νυκτί», όταν ανέβασε ένα δοκιμαστικό βίντεο τον Σεπτέμβριο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα mainstream μέσα.

Είναι το TikTok τα νέα ΜΜΕ;

Σε δημοσκόπηση της Pew, το 2020, μόλις το 9% των Αμερικανών ηλικίας μεταξύ 18-29 κατανάλωνε ειδήσεις από το TikTok. Το 2023 ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στο 32%. Η κατάκτηση, όμως, της προσοχής της Gen Z είναι μία υπόθεση που θέλει λεπτό χειρισμό.

Όπως αναφέρει η Jessica Burbank, το περιεχόμενο «πρέπει να είναι σύντομο και γρήγορο». Η Burbank είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος, η οποία έχει δημιουργήσει ένα πιστό κοινό από την Gen Z, μεταφέροντας τις σπουδαιότερες ειδήσεις της εβδομάδας και «αφαιρώντας τις ανοησίες».

@kaburbank #news ♬ original sound – Jessica (Ka) Burbank

Απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς των συντακτικών ομάδων και των διοικητικών συμβούλων, οι δημιουργοί ειδήσεων πιστεύουν ότι η ελκυστικότητά τους έγκειται σε μία ιδιότητα που λείπει από τα κυρίαρχα μέσα: την αυθεντικότητα.

«Οι περισσότερες παραδοσιακές ειδήσεις στερούνται συναισθήματος», εκτιμά ο Josh Helfgott, ο οποίος έχει κερδίσει την προσοχή εκατομμυρίων οπαδών φτιάχνοντας βίντεο για ειδήσεις που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

«Πιστεύω ότι αυτό που τραβάει την προσοχή του κοινού μου είναι όταν βλέπουν το πάθος μου πίσω από την ιστορία», συμπληρώνει ο Helfgott.

@joshhelfgott

♬ Ambient-style emotional piano – MoppySound

Οι εκδότες έχουν επίγνωση αυτής της τάσης. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Reuters πάνω στη Μελέτη της Δημοσιογραφίας, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε πως σχεδιάζει να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να βάλει stories στο TikTok μέσα στο 2024.

Τη στιγμή λοιπόν που η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά μέσα μειώνεται, οι δημιουργοί ειδήσεων στο TikTok έρχονται να καλύψουν ένα κενό στην ενημέρωση.

Χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες μορφές επικοινωνίας, καταφέρνουν να ενώσουν τους ανθρώπους με την είδηση. Ίσως λοιπόν να ξημερώνει μία νέα εποχή για τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, αρκεί να μην σκέφτεστε ότι ακούτε ένα ψάρι καρτούν.

Με πληροφορίες από The Economist