icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Παρά τις προσπάθειές της να περιορίσει τη χρήση του ιδιωτικού της τζετ, η τραγουδίστρια εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο του φοιτητή

O Jack Sweeney, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, διαχειρίζεται εδώ και χρόνια διάφορους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρακολουθούν τη χρήση ιδιωτικών τζετ από τη Σουίφτ και άλλα δημόσια πρόσωπα. Σκοπός του είναι να μετράει και να κοινοποιεί το αποτύπωμα άνθρακα των celebrities.

Ωστόσο, στις αρχές της εβδομάδας, όπως αναφέρει η Washington Post, οι δικηγόροι της Σουίφτ του έστειλαν επιστολή να σταματήσει άμεσα τις ενέργειές του, κατηγορώντας τον για «καταδίωξη και παρενοχλητική συμπεριφορά».

Ο Sweeney έχει δημιουργήσει bots που παρακολουθούν τα ιδιωτικά αεροσκάφη των πλούσιων και διάσημων, όπως οι Mark Cuban, Taylor Swift και διάφοροι Ρώσοι ολιγάρχες, και έχει βοηθήσει δημοσιογράφους και χρήστες των social να παρακολουθούν αεροπλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται πως η κάλυψη του φοιτητή, η οποία χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) και σήματα εκπομπής από αεροσκάφη, έχει επαινεθεί ευρέως, ενώ έχει χαρίσει στον 21χρονο ένα βραβείο Forbes 30 under 30.

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι

«Ενώ αυτό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι για εσάς ή μια οδός που ελπίζετε ότι θα σας αποφέρει πλούτο ή φήμη, είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου για την πελάτισσά μας», έγραψε η Katie Wright Morrone, νομική σύμβουλος, στην επιστολή.

Η Σουίφτ αγόρασε υπερδιπλάσια ποσότητα δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την περιοδεία της Eras Tour

Η δικηγόρος της Σουίφτ πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε «κανένα νόμιμο συμφέρον ή δημόσια ανάγκη για αυτές τις πληροφορίες, εκτός από την καταδίωξη, την παρενόχληση και την άσκηση κυριαρχίας και ελέγχου».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή, η Tree Paine, εκπρόσωπος της τραγουδίστριας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση, εφόσον η αστυνομική έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, στο παρελθόν η Paine έχει αναφέρει πως η κριτική που δέχεται η Σουίφτ για τη χρήση του ιδιωτικού της τζετ είναι ανακριβής, καθώς συχνά το δανείζει για να το χρησιμοποιούν άλλοι.

Επιπλέον, τη Δευτέρα δήλωσε πως η τραγουδίστρια αγόρασε υπερδιπλάσια ποσότητα δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από όσα απαιτούνται για να αντισταθμίσει τη χρήση του ιδιωτικού της τζετ για την περιοδεία της Eras Tour.

Τακτική εκφοβισμού η επιστολή

Ο Sweeney δήλωσε στην Post ότι η επιστολή από τη νομική ομάδα της Swift ήταν μάλλον μία τακτική εκφοβισμού και ήρθε μόνο μετά τη δημόσια κατακραυγή που αντιμετώπισε η Swift για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης του ιδιωτικού της τζετ.

Πρόσθεσε ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του τζετ της Swift ήταν διαθέσιμες στο κοινό και δεν αποτελούσαν μία πλήρη εικόνα του πού θα μπορούσε να βρίσκεται η τραγουδίστρια ανά πάσα στιγμή.

Στο πλευρό του Sweeney οι διαδικτυκοί Swifties

Οι διαδικτυακοί θαυμαστές της Σουίφτ δεν είδαν με καλό μάτι την επιστολή της νομικής της ομάδας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως «σκληρή».

«Είμαι πραγματικά απογοητευμένη, [για να είμαι ειλικρινής]. Αυτή είναι μια τόσο σκληρή κίνηση. Είναι δημόσιες πληροφορίες που είναι ήδη εκεί έξω, δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αλλά το να απειλεί ένα κολεγιόπαιδο γι’ αυτό είναι απλά σκληρό», έγραψε ένας θαυμαστής της Σουίφτ στο Reddit.

«Καλή τύχη στο να μηνύσει κάποιον για μία δημόσια πληροφορία», σχολίασε ένας άλλος χρήστης.

H διαμάχη με τον Elon Musk

Ο Sweeney έχει έρθει στο παρελθόν σε διαμάχη και με τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, όταν χρησιμοποίησε αυτοματοποιημένους λογαριασμούς στο Twitter/X για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ιδιωτικού του τζετ.

Μάλιστα ο νεαρός είχε πει στον Musk ότι θα σταματούσε να δημοσιοποιεί τη θέση του ιδιωτικού τζετ μόνο εφόσον του έδινε 50.000 δολάρια.

Το 2022, ο Musk απαγόρευσε το bot “ElonJet” του Sweeney από το Twitter, χαρακτηρίζοντας τον φοιτητή ως «κίνδυνο ασφάλεια» για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Η μαύρη λίστα με τους διάσημους

Η λίστα με τους μεγιστάνες, celebrities και εν γένει διάσημους, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα του Guardian, μολύνουν πιο πολύ το περιβάλλον με τους ρύπους που εκπέμπουν γίνεται συχνά αντικείμενο συζητήσεων στα social media και όχι μόνο.

Η Τέιλορ Σουίφτ, η οποία απολαμβάνει μία περίοδο απαράμιλλης επιτυχίας, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της περιοδείας Eras Tour που σπάει ρεκόρ, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας το 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ βιωσιμότητας Yard, φέρεται να εξέπεμψε 8.300 μετρικούς τόνους μόνο εκείνη τη χρονιά (1.184 φορές το αποτύπωμα ενός μέσου ανθρώπου) – έναν ισχυρισμό ωστόσο που αμφισβητείται από την εκπρόσωπό της.

Αν και οι εκπομπές της φέρεται να μειώθηκαν το 2023, ορισμένες πηγές εξακολουθούν να την έχουν κατατάξει μεταξύ των πιο παραγωγικών χρηστών ιδιωτικών τζετ της χρονιάς.

Φυσικά η Σουίφτ δεν είναι η μόνη: Στη μελέτη που διεξήχθη από τη βρετανική εφημερίδα, 200 διασημότητες και μεγιστάνες παρήγαγαν περίπου 415.518 τόνους CO2 από 44.739 ταξίδια με ιδιωτικό τζετ μόνο το 2023 – το ισοδύναμο των εκπομπών περίπου 40.000 Βρετανών σε ένα μέσο έτος.

Εμπλεκόμενοι είναι, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής της Tesla Elon Musk, αλλά και οι βετεράνοι της ροκ, The Rolling Stones.

Με πληροφορίες από The Guardian