icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Την Τετάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 57 ατόμων στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης μίλησε, τη Δευτέρα (26/02), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ελένη Βασάρα, μητέρα της φοιτήτριας, Αγάπης Τσακλίδου, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών πριν από περίπου έναν χρόνο.

Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας του ΑΠΘ αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει η ίδια μαζί με άλλους συγγενείς θυμάτων, μέχρι να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, τόσο φίλοι και συγγενείς των θυμάτων, όσο και πολίτες.

Η Ελένη Βασάρα, η οποία είναι και η ίδια μέλος του διδακτικού προσωπικού στο ΑΠΘ, μίλησε για τα γεγονότα που, όπως λέει, οδήγησαν μοιραία στην τραγωδία, ενώ έκανε λόγο για εγκληματικές παραλείψεις και απόπειρες συγκάλυψης.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση να έρθω και να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση. Σε αυτήν την αίθουσα τόσες αναμνήσεις με την Αγάπη και με όλους εσάς. Να μιλήσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη όπου τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί μου. Όμως ανεξάρτητα από αυτό που βιώνω, έχω χρέος και στόχο ζωής να μιλάω και εκ μέρους της Αγάπης και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, όπως θα ήθελε και η Αγάπη και αναμφίβολα οι 56 ακόμα δικοί μας άνθρωποι που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών. Για την αποκάλυψη των υπαιτίων ενόχων -όσο ψηλά και αν βρίσκονται- και την παραδειγματική τιμωρία τους. Για να μη ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς», είπε.

Στη συνέχεια, αφού αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να συμβεί σύγκρουση τρένων στον σιδηροδρομικό άξονα της χώρας ενώ υπάρχει διπλή γραμμή;», αλλά και «πώς είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτει 2023 με τέτοια πρόοδο της τεχνολογίας; Με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν; Με τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει;», πρόσθεσε: «Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια».

Η κυρία Βασάρα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες των εργαζομένων του σιδηροδρόμου να προειδοποιήσουν για τις παραλείψεις.

«Δυστυχώς, οι παραλήπτες όλων των παραπάνω αδιαφορούσαν εγκληματικά. Αντί να πράξουν αυτό που έπρεπε, πληρώνονταν. Σκεπτόμενοι επί του πονηρού μάλιστα παραπληροφόρησαν, αφήνοντας να κυκλοφορούν αφίσες του ΟΣΕ με την τηλεδιοίκηση της Ρώμης», υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ αναφέρθηκε επίσης στο μπάζωμα του τόπου της σύγκρουσης, αφήνοντας αιχμές για συγκάλυψη.

«Η τέφρα πετάχτηκε, η ενέργεια αυτή αποτελεί ύψιστη ύβρη προς τους νεκρούς. Πρόκειται για ενέργεια που έγινε χωρίς καμία άδεια», αποκάλυψε. 

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε και ο Γιάννης Αναστασίου, εργαζόμενος της Hellenic train ο οποίος προειδοποίησε για ελλείψεις που ακόμα και έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα παραμένουν, θέτοντας τις ζωές των επιβατών σε κίνδυνο. 

«Έναν χρόνο μετά κι ακόμη τα θέματα ασφαλείας υπάρχουν. Δίνουμε όρκο στους νεκρούς, στους συγγενείς αλλά και στους ζωντανούς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρξει άλλο τέτοιο έγκλημα». 

Με πληροφορίες από Thesstoday