icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Οργιώδες είναι το παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τις εσωκομματικές εκλογές και τις υποψηφιότητες που θα βρεθούν απέναντι από τον Στέφανο Κασσελάκη στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος

Έντονες είναι οι ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύρεση ενός προσώπου που θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η σχετική φημολογία περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη, που φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη πολλών πλευρών.

Η βουλευτής Άρτας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για την ηγεσία του κόμματος στην σημερινή (24/02) ομιλία της στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στο κλειστό του τάε κβον ντο.

Πληροφορίες την θέλουν να έχει ήδη συναντηθεί με τον Διονύση Τεμπονέρα, αλλά και να έχει επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν αποκλείεται να δηλώσει και δημόσια τη στήριξή του στο πρόσωπό της, μόλις εκείνη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνθηκαν μετά και το πρόσφατο «όχι» της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στη «λευκή επιταγή» που ζήτησε ο σημερινός πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και τα όσα είπε ο ίδιος στην ομιλία του στο συνέδριο για τετραπλές κάλπες.

Το άλλο ζήτημα που διχάζει το κόμμα, είναι αυτό της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για τετραπλές κάλπες για οργανώσεις μελών, νομαρχιακές, κεντρική επιτροπή και εκλογή προέδρου.

Ωστόσο κάποια στελέχη διαφωνούν και θέλουν να στηθούν αργότερα οι κάλπες για τον πρόεδρο, ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας για τους υποψήφιους.

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και στο κόμμα 1.000%, θα γίνω πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «θα γίνω πρωθυπουργός», σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», διευκρινίζοντας πως «θα μείνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο κόμμα 1.000%», μετά την ανάδειξη προέδρου στον νέο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

«Εγώ θέλω να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Κάνω κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα: Aντί να αποφασίσω εγώ το ψηφοδέλτιο, λέω στα μέλη και τους φίλους του κόμματος “αποφασίστε εσείς ποιοι θέλετε να είναι οι προοδευτικοί άνθρωποι που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα”. Για όσους θεωρούν ότι οι αποφάσεις μου είναι αυταρχικές, το αντίθετο ισχύει. Είμαι εντελώς εγκρατής ως πρόεδρος του κόμματος», ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων.

Ο Κασσελάκης δεν παρέλειψε επίσης να υπεραμυνθεί της πολιτικής του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λέγοντας: «Εγώ δεν έδιωξα κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι αποφάσισαν να φύγουν από την πρώτη μέρα που εξελέγην πρόεδρος. Αλλά ποιοι είναι εκείνοι; Είναι μερικά στελέχη που είχαν συνηθίσει σε παλιές κομματικές δομές. Το τελευταίο συνέδριο άλλαξε το κόμμα για να δώσει έμφαση και φωνή στη βάση του. Η πρώτη απόδειξη αυτής της φωνής είναι η δική μου εκλογή. Και σε αυτό το μονοπάτι θα συνεχίσουμε».

Τα κυριότερα σημείο από τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη

– Η Αριστερά είναι κατακερματισμένη σε διάφορους κομματικούς σχηματισμούς. Θα καλούσατε όσους έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να το ξανασκεφτούν και να επιστρέψουν;

«Εγώ δεν έδιωξα κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι αποφάσισαν να φύγουν από την πρώτη μέρα που εξελέγην πρόεδρος. Αλλά ποιοι είναι εκείνοι; Είναι μερικά στελέχη που είχαν συνηθίσει σε παλιές κομματικές δομές. Το τελευταίο συνέδριο άλλαξε το κόμμα για να δώσει έμφαση και φωνή στη βάση του. Η πρώτη απόδειξη αυτής της φωνής είναι η δική μου εκλογή. Και σε αυτό το μονοπάτι θα συνεχίσουμε».

– Λάθη έχετε κάνει όσον καιρό βρίσκεστε στην ηγεσία του κόμματος;

«Προφανώς έχω κάνει λάθη, αλλά δεν μπορεί κανείς να μου καταλογίσει ότι βρήκα μια κατάσταση που ήταν στρωμένο κρεβάτι».

– Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι το πρώτο προσωπικό σας κρας τεστ. Πού θέτετε τον πήχη;

«Εγώ θέλω να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Κάνω κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα: Aντί να αποφασίσω εγώ το ψηφοδέλτιο, λέω στα μέλη και τους φίλους του κόμματος “αποφασίστε εσείς ποιοι θέλετε να είναι οι προοδευτικοί άνθρωποι που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα”. Για όσους θεωρούν ότι οι αποφάσεις μου είναι αυταρχικές, το αντίθετο ισχύει. Είμαι εντελώς εγκρατής ως πρόεδρος του κόμματος».

– Στόχος είναι η πρώτη θέση;

«Ναι. Η μεγάλη ανατροπή είναι αυτή. Ο πήχης είναι τόσο χαμηλά, που η πρώτη θέση για εμάς θα είναι να γίνει μια έκπληξη πάνω από τον πήχη. Εάν κάνουμε μια ανατροπή στις προσδοκίες, η πορεία για να γίνουμε κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη».

– Αν έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι τρίτο κόμμα, θα σκεφτείτε να παραιτηθείτε;

«Οχι. Και επίσης δεν θα έχει (σ.σ.: πολύ χαμηλό ποσοστό) και δεν θα είναι (σ.σ.: τρίτο κόμμα)».

– Θα ηγηθείτε του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές;

«Αυτός είναι ο ρόλος μου. Εάν ήταν να είχα εκλεγεί μόνο για τις ευρωεκλογές, να μου το είχανε πει πριν κατέβω για πρόεδρος του κόμματος».

– Ήρθατε για να μείνετε, δηλαδή; Και στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ;

«1.000%. Και νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει το καταλαβαίνει αυτό ο κόσμος. Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να κάνει κανείς, εκτός από την ίδια τη βάση του κόμματος, για να με κάνει να αποχωρήσω».

– Πιστεύετε ότι θα γίνετε πρωθυπουργός;

«Ναι».