icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης της κοινής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας από τα θανατηφόρα κρούσματα στρεπτόκοκκου, καθώς μετά την 9χρονη, τη ζωή του έχασε και ένας 28χρονος, με καταγωγή από τον Τύρναβο.

Σύμφωνα με το tirnavospress, ο νεαρός ήταν εδώ και δύο μήνες άρρωστος, ωστόσο οι γιατροί αδυνατούσαν να διαγνώσουν από τι έπασχε. Όταν η κατάστασή της υγείας του επιδεινώθηκε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου τελικά κατέληξε από σηψαιμία.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα (05/02), τη ζωή της έχασε και μία 9χρονη από το Διδυμότειχο, η οποία διαγνώστηκε θετική στον στρεπτόκοκκο.

Το μικρό κορίτσι είναι το πρώτο παιδί για το 2024, που καταλήγει από τη διεισδυτική λοίμωξη του στρεπτόκοκκου (iGAS). Πρόκειται για την πιο σοβαρή έκφραση του στρεπτόκοκκου Α, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 παιδιά το 2023.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ιατροδικαστή, ο θάνατος της 9χρονης αποδίδεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Αύξηση των περιστατικών στρεπτόκοκκου

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης του στρεπτόκοκκου, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγράψει αύξηση του αριθμού περιστατικών λοίμωξης από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS).

Στην Ελλάδα, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο δεν επιτηρούνται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ωστόσο, λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από την αρχή του 2023.

Ο στρεπτόκοκκος είναι συνήθως μία ήπια λοίμωξη και η πιο επιθετική μορφή είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το παιδί, είναι πόνος στο λαιμό, πυρετός, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα.

Στην περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσουν μέσα στο πρώτο 24ωρο με τον παιδίατρο και να ακολουθήσουν τις συστάσεις του.

Οι γονείς, καθώς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων θα πρέπει επίσης να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα των λοιμώξεων GAS και iGAS.

Ο στρεπτόκοκκος «χτυπά» όταν όλες οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις, κυρίως η γρίπη, έχουν αποδυναμώσει τους παιδικούς οργανισμούς. Έτσι, παρόλο που το βακτήριο κυκλοφορεί όλο το χρόνο, η περίοδος έξαρσης της κοινής λοίμωξης παρατηρείται συνήθως προς το τέλος του χειμώνα με αρχή της άνοιξης. Συχνά αναφέρονται κρούσματα σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Αναφορικά με την επιθετική μορφή του βακτηρίου, ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί πως η εκδήλωση διεισδυτικής λοίμωξης είναι σπάνια και αρχικά εμφανίζεται με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετός, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης. Όσον αφορά τα παιδιά, η διεισδυτική λοίμωξη μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη και να γίνει απειλητική για τη ζωή.

«Η λεπτή γραμμή στα παιδιά με στρεπτόκοκκο που παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση, με μοιραίο αποτέλεσμα για τη ζωή τους, δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια. Είναι ακριβώς το ίδιο με νοσήματα που αναπτύσσονται ραγδαία. Όπως ένα έμφραγμα μπορείς να το προλάβεις, άλλο τόσο μπορεί και όχι. Το ίδιο συμβαίνει με πολύ σοβαρές λοιμώξεις που κάνουν σηψαιμία, δηλαδή προσβάλλουν πολλά όργανα μαζί», σημειώνει χαρακτηριστικά η παιδίατρος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη.

Κακοποιημένη κούκλα σε παράθυρο

Σύμφωνα πάντα με την ίδια, ο στρεπτόκοκκος είναι κατά κανόνα μια ήπια λοίμωξη.

«Ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό μπορεί να εκφράσει τη διεισδυτική μορφή της νόσου, για λόγους όπως η εξασθένηση του ανοσοποιητικού από προηγούμενες λοιμώξεις, η καταπόνηση του οργανισμού, η τυχαιότητα, καθώς και η φύση του ευμετάβλητου παιδικού ανοσοποιητικού συστήματος», προσθέτει, τονίζοντας ότι η λοίμωξη iGAS είναι σπάνια, μπροστά στα χιλιάδες περιστατικά στρεπτόκοκκου που καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα.

Ένα πολύ κακό χρώμα στο παιδί (να είναι δηλαδή ωχρό) σε συνδυασμό με άλλα σημάδια μπορούν να προειδοποιήσουν έναν γονέα ότι η λοίμωξη ενδεχομένως γίνεται πιο σοβαρή.

Τα σημάδια είναι, σύμφωνα με την κυρία Παρδάλη, τα εξής: Νωθρότητα, ανορεξία, αδυναμία να αλληλεπιδράσει φυσιολογικά με το περιβάλλον, δύσπνοια. Συμπτώματα «καμπανάκι» για οποιαδήποτε άλλη μικροβιακή λοίμωξη.

«Επίσης οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι όταν το παιδί είναι άρρωστο δεν πρέπει να εξαντλείται. Πρέπει να μένει στο σπίτι και να ξεκουράζεται μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Όχι να βγαίνει για δραστηριότητες όταν αισθανθεί λίγο καλύτερα», καταλήγει η παιδίατρος.

Με πληροφορίες από: ΕΟΔΥ / tirnavospress