icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η Παταγονία, η οποία εκτείνεται στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, δεν προσεγγίστηκε από τον άνθρωπο μέχρι πριν από περίπου 12.000 χρόνια

Αρχαίες βραχογραφίες ανακαλύφθηκαν σε ένα απομακρυσμένο σπήλαιο στην άγρια έρημο της Παταγονίας στην Αργεντινή. Συγκεκριμένα, περίπου 900 ζωγραφιές ανθρώπινων μορφών, ζώων και αφηρημένων σχεδίων βρέθηκαν σε μία από τις τελευταίες περιοχές που εγκαταστάθηκε το ανθρώπινο είδος.

Μέχρι πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι υπέθεταν πως τα συγκεκριμένα έργα στη Cueva Huenul 1, όπως είναι γνωστή η περιοχή, δημιουργήθηκαν μέσα στα τελευταία χιλιάδες χρόνια.

Ωστόσο, σε μία εργασία που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 14/2 στο περιοδικό Science Advance, υποστηρίζεται πως ένα από τα πιο μυστηριώδη μοτίβα του σπηλαίου, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 8.200 χρόνια.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που μοιάζει με χτένα, το οποίο οι καλλιτέχνες των σπηλαίων συνέχιζαν να ζωγραφίζουν για χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιώντας μία μαύρη χρωστική ουσία.

Το σχέδιο έγινε σε μία εποχή κατά την οποία οι ανθρώπινες δραστηριότητες ήταν ουσιαστικά πολύ περιορισμένες στην περιοχή, λόγω του κλίματος που επικρατούσε. Η τέχνη των σπηλαίων παρέχει μία σπάνια ματιά για έναν πολιτισμό που μπορεί να βασίστηκε σε αυτό το σχέδιο για να μεταφέρει πολύτιμες γνώσεις μεταξύ των γενεών κατά τη διάρκεια μίας περιόδου κλιματικών αλλαγών.

«Πήραμε τα αποτελέσματα και εκπλαγήκαμε πολύ» δήλωσε η Guadalupe Romero Villanueva, συγγραφέας της μελέτης και αρχαιολόγος στην κυβερνητική υπηρεσία CONICET της Αργεντινής. «Ήταν ένα σοκ και έπρεπε να επανεξετάσουμε κάποια πράγματα».

Η Παταγονία, η οποία εκτείνεται στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, δεν προσεγγίστηκε από τον άνθρωπο μέχρι πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι ευδοκίμησαν στην Cueva Huenul 1 για γενεές, αφήνοντας σημάδια από την παρουσία τους.

Στη συνέχεια, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, η περιοχή έγινε πιο άνυδρη και εχθρική ως αποτέλεσμα κλιματικών αλλαγών. Για τις επόμενες χιλιετίες, οι βραχογραφίες στο σπήλαιο σταμάτησαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοχή εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων.

Τα μοτίβα της χτένας συμπίπτουν με αυτή τη μακρά περίοδο κακουχιών, σύμφωνα με τη Δρ Romero Villanueva και τους συναδέλφους της, οι οποίοι προσδιόρισαν την ηλικία των ζωγραφιών με ραδιοχρονολόγηση. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η μαύρη μπογιά πιθανώς να κατασκευάστηκε με απανθρακωμένο ξύλο από καμένους θάμνους ή κάκτους.

Η Villanueva πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη «για τη συνέχεια της μετάδοσης πληροφοριών σε αυτές τις πολύ μικρές και πολύ κινητικές κοινωνίες».

Τι σημαίνει το μοτίβο της χτένας

Αν και το νόημα του μοτίβου της χτένας έχει χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να βοήθησε στη διατήρηση των συλλογικών αναμνήσεων και των προφορικών παραδόσεων των λαών που υπέμειναν αυτή την ασυνήθιστα ζεστή και ξηρή περίοδο.

Οι συγκεκριμένες μορφές τέχνης, ίσως να βοήθησαν στις πιθανότητες επιβίωσης των επομένων γενεών, καθώς μετέφεραν αναγκαίες πληροφορίες.

Ο Andrés Troncoso, αρχαιολόγος στο τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Χιλής, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη ερμηνεία. Η εργασία «παρέχει μία συμβολή στη συζήτηση για το πώς οι άνθρωποι αντιμετώπισαν τις κλιματικές αλλαγές στο παρελθόν» είπε.

Αν και ο σκοπός του μοτίβου της χτένας είναι πιθανό να παραμείνει ένα μυστήριο, η επίμονη παρουσία του μοτίβου στο σπήλαιο ανοίγει ένα νέο παράθυρο στους προϊστορικούς λαούς της Παταγονίας.

«Δεν μπορείς παρά να σκεφτείς αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε η Δρ Romero Villanueva, προσθέτοντας πως «βρίσκονταν στο ίδιο μέρος, θαύμαζαν το ίδιο τοπίο. Οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ, ίσως οικογένειες, συγκεντρώνονταν για κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι πραγματικά συναισθηματικό για εμάς».

Με πληροφορίες από The New York Times