icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η αφίσα για τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας στη Σεβίλλη, δίχασε την κοινή γνώμη στην Ισπανία. Μερίδα Καθολικών την χαρακτηρίζει προσβλητική, ενώ οι υπερσυντηρητικοί απαιτούν συγγνώμη από τον καλλιτέχνη για την «θηλυπρεπή» εικόνα του Ιησού

Μια αφίσα του Ιησού για την προώθηση της Μεγάλης Εβδομάδας στη Σεβίλλη, προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ισπανούς υπερσυντηρητικούς, οι οποίοι την κατήγγειλαν ως «θηλυπρεπή» και «προσβλητική» για τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Σχεδιασμένη από τον Σεβιλλιάνο καλλιτέχνη Salustiano Garcia, η αφίσα δείχνει τον Ιησού μετά την ανάστασή του, να στέκεται ημίγυμνος μπροστά σε ένα κατακόκκινο φόντο, με το κάτω μέρος του σώματός του να καλύπτεται από ένα λευκό πανί.

Δείχνει «τη λαμπερή πλευρά της Μεγάλης Εβδομάδας με το πιο αγνό ύφος αυτού του διάσημου ζωγράφου», ξεκαθαρίζει το Συμβούλιο Αδελφοτήτων και Συντεχνιών της Σεβίλλης, το οποίο διοργανώνει τις κύριες εκδηλώσεις της εβδομάδας του Πάσχα στην πόλη της Ανδαλουσίας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, πολλοί κατήγγειλαν την αφίσα ως «σεξουαλικοποιημένη».

«Είναι απολύτως ντροπιαστικό και αποτελεί εκτροπή», έγραψε η υπερσυντηρητική καθολική IPSE, η οποία προωθεί τον «σεβασμό των χριστιανικών συμβόλων» και δραστηριοποιείται κατά των αμβλώσεων.

Όχι στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Η εικόνα απεικονίζει τον Ιησού ως «θηλυπρεπή», ανέφερε, απαιτώντας δημόσια συγγνώμη από τον καλλιτέχνη για μια αφίσα που δεν ήταν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Javier Navarro του ακροδεξιού κόμματος Vox, προσχώρησε στον χορό των αποδοκιμασιών, λέγοντας με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ότι η αφίσα επιδίωξε να προκαλέσει και δεν προώθησε τον στόχο της ενθάρρυνσης των πιστών να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Εβδομάδα στη Σεβίλλη.

Όπως έγραψε: «Δεν πρόκειται για ζήτημα καλλιτεχνικού γούστου, αλλά για το αν η αφίσα εκπληρώνει τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, που δεν είναι άλλος από την ενθάρρυνση της αφοσιωμένης συμμετοχής των πιστών στη Μεγάλη Εβδομάδα της Σεβίλλης. Είναι σαφές ότι αυτή η αφίσα είχε σκοπό να είναι προκλητική και το Συμβούλιο επέτρεψε να είναι έτσι».

Υπερασπίζεται το έργο του ο Garcia

Ο δημιουργός της αφίσας πάντως δήλωσε στη δεξιά εφημερίδα ABC ότι η απεικόνιση του Ιησού, η οποία βασίστηκε σε μια εικόνα του γιου του, ήταν ευγενική, κομψή και όμορφη και δημιουργήθηκε με βαθύ σεβασμό.

«Για να δεις σεξουαλικότητα στην εικόνα του Χριστού μου, πρέπει να είσαι τρελός», είπε, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα στον πίνακά του, που δεν έχει ήδη αναπαρασταθεί σε έργα τέχνης, που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω.

Μάλιστα υπερασπίστηκε το έργο του και με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram.

«Ήμουν δώδεκα ετών όταν πέθανε ο αδελφός μου. Η μητέρα μου μου ζήτησε να πάω στο δωμάτιο όπου βρισκόταν το σώμα του για να τον αποχαιρετήσω. Φοβήθηκα, αλλά όταν είδα το πρόσωπό του και τη γαλήνια χειρονομία των χεριών του που ήταν διπλωμένα στο στήθος του, συγκλονίστηκα. Πώς θα μπορούσε ένα ξαπλωμένο σώμα να περιέχει τόση ομορφιά!

Τα γένια του ήταν αρκετών ημερών, τα βλέφαρα και τα χείλη του απείχαν μόλις ένα χιλιοστό μεταξύ τους. Έμοιαζε με Χριστό, τον πιο όμορφο Χριστό που έχει απεικονιστεί ποτέ σε οποιοδήποτε έργο τέχνης.

Ο δικός μου Χριστός είναι ένας γαλήνιος Χριστός, γεμάτος μεγαλείο και ευγένεια

Ο αδελφός μου ήταν απίστευτα γαλήνιος, πολύ γαλήνιος. Στο πρόσωπό του δεν υπήρχε κανένα ίχνος από τα δύο χρόνια πόνου που είχε υποστεί. Η πληρότητα στο πρόσωπό του ήταν τέτοια που έμοιαζε να φωτίζεται από μέσα του. Ήταν σαν να κουβαλούσε ένα δικό του φως, αλλά δεν ήταν ένα συνηθισμένο φως. Ήταν το πιο ευγενικό, το πιο γαλήνιο φως που είχα δει ποτέ.

Όταν μου ζητήθηκε να δημιουργήσω την πασχαλινή αφίσα, μπήκα στον πειρασμό να απεικονίσω τον ξαπλωμένο Ιησού Χριστό, αλλά σύντομα απέρριψα αυτή την ιδέα. Συνειδητοποίησα ότι η δουλειά μου ήταν πάντα στην πιο γαλήνια και φωτισμένη πλευρά της ζωής και των πραγμάτων. Έτσι αποφάσισα ότι η ζωγραφική μου θα έπρεπε να γιορτάσει το φωτεινό μέρος της Μεγάλης Εβδομάδας: Την Ανάσταση.

Ο Χριστός μου είναι ένας κλασικός Χριστός, όπως οι Χριστοί του μπαρόκ και της αναγέννησης της Ισπανίας και της Ιταλίας. Σε αντίθεση με τους Γερμανούς και τους Φλαμανδούς, αιματοβαμμένους και στρεβλωμένους από τον πόνο, ο δικός μου Χριστός είναι ένας γαλήνιος Χριστός, γεμάτος μεγαλείο και ευγένεια. Αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο μέσα στον Χριστό. Εμείς οι νοτιοευρωπαίοι γιορτάζουμε τον Θεό μέσα του. Γι’ αυτό και το σώμα του δικού μου Χριστού δεν έχει σχεδόν καθόλου σημάδια από το πάθος και τη σταύρωσή του. Παρουσιάζει μόνο ελάχιστες πληγές στο πλάι και στο χέρι, οι οποίες έχουν σχεδόν επουλωθεί.

Ο Χριστός μου φαίνεται νέος και όμορφος. Νέος, ως μεταφορά της αγνότητας: Έτσι έχει παρουσιαστεί η Παναγία στην ιστορία της τέχνης, σχεδόν σαν έφηβη. Και όμορφη γιατί, για να παραθέσω τα λόγια του Πλάτωνα, η ομορφιά και η καλοσύνη είναι ένα και το αυτό. Ο Χριστός μου κοιτάζει στα μάτια μας με ένα απαλό αλλά σταθερό βλέμμα. Αν το βλέμμα είναι η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων, το βλέμμα του Χριστού είναι η μικρότερη απόσταση μεταξύ ημών και του ουρανού».

Ομοφοβία και μίσος

Ο Juan Espadas, ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας στην περιοχή της Ανδαλουσίας, υπερασπίστηκε το έργο τέχνης, καταγγέλλοντας τις εκφράσεις ομοφοβίας και μίσους που έχει προκαλέσει και λέγοντας ότι συνδυάζει την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό της περιοχής.

«Η Ανδαλουσία ανήκει σε όλους. Οι εκφράσεις ομοφοβίας και μίσους στις απόψεις σχετικά με την αφίσα #SSantaSevilla24 είναι απαράδεκτες. Η Ανδαλουσία είναι η παράδοση και ο εκσυγχρονισμός, αλλά η συζήτηση μεταξύ της ουσίας και της καλλιτεχνικής ελευθερίας πρέπει πάντα να διεξάγεται με σεβασμό» έγραψε στο X.

Οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίοι υπενθυμίζουν τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού, είναι σημαντικοί στην καθολική Ισπανία, ιδίως στη Σεβίλλη, η οποία θεωρείται το κέντρο αυτών των εορτασμών.

Η Ισπανία νομιμοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1976, τρία χρόνια μετά τη λήξη της δικτατορίας του Φράνκο, και είναι μία από τις πιο ανοιχτές χώρες στον κόσμο όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, επιτρέποντας τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και επιτρέποντας στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετούν από το 2005.

Με πληροφορίες από The telegraph