icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ, έγραψε ιστορία ως ένας εξαιρετικός οδηγός κι εξακολουθεί να γράφει ιστορία και ως ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος, που αξιοποίησε το προνόμιο της αναγνωρισιμότητάς του για να υποστηρίζει πάντα το σωστό, με τον τρόπο που μπορεί.

«Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, ασχέτως της εμφάνισής μας, της καταγωγής μας και ποιου αγαπάμε», είχε πει στο συγκινητικό μήνυμα της αποχώρησής του από τις πίστες της F1 το περασμένο καλοκαίρι, ο Σεμπάστιαν Φέτελ και οι μετέπειτα πράξεις του αποδεικνύουν ότι εννοούσε κάθε του λέξη.

«Ζούμε σε πολύ κρίσιμους καιρούς και το πώς θα διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια, θα καθορίσει τις ζωές μας», έλεγε το καλοκαίρι του 2022 ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, ο οποίος είναι ίσως ο πιλότος με την μεγαλύτερη κοινωνική δράση.

Η φωνή του άρχισε να υψώνεται, πολύ πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει τις πίστες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως για την κλιματική αλλαγή, η οποία πιστεύει πως συνδέεται με τα πάντα.

Κι αυτό, παρόλο που ο ίδιος υπήρξε πρωταγωνιστής σε ένα άθλημα που βασίζεται στην κατανάλωση καυσίμων και στην εκπομπή ρύπων.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ γράφει ιστορία και ως ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος

Όταν η υπουργός Ενέργειας της Αλμπέρτα χαρακτήρισε «υπερβολική υποκρισία» την εμφάνιση του Φέτελ στο Grand Prix του Καναδά με t-shirt που είχε μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου στην περιοχή, ο Γερμανός πιλότος συμφώνησε μεν με τον χαρακτηρισμό «υποκριτική», υπογράμμισε δε πως αυτές οι προσωπικές επιθέσεις βοηθούν μόνο στο να χαθεί η «μεγάλη εικόνα» της κλιματικής κρίσης.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ, έγραψε ιστορία ως ένας εξαιρετικός οδηγός κι εξακολουθεί να γράφει ιστορία και ως ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος, που αξιοποίησε το προνόμιο της αναγνωρισιμότητάς του για να υποστηρίζει πάντα το σωστό, με τον τρόπο που μπορεί.

Σεμπάστιαν Φέτελ
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ, έγραψε ιστορία ως ένας εξαιρετικός οδηγός / Πηγή: Instagram@Aston Martin

Όντας οδηγός στην F1, δήλωσε τη στήριξή του σε διάφορες εκστρατείες, άλλοτε για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κι άλλοτε για το περιβάλλον ή για να διαμαρτυρηθεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι οι νέοι οδηγοί θα νιώθουν πιο άνετα στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιούν τη φωνή τους για καλό σκοπό.

Αγώνας για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Ο Φέτελ έτρεξε σε πολλές πίστες σε όλο τον πλανήτη φορώντας κράνος, παπούτσια ή t-shirt με το ουράνιο τόξο, υψώνοντας τη φωνή του για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας.

«Ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, να αγαπάει όποιον αγαπάει»

Το ίδιο έκανε και στην Ουγγαρία, το καλοκαίρι του 2021, διαμαρτυρόμενος για τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ που ψήφισε η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, και αυτό ακριβώς είναι το νόημα. Το βρίσκω ντροπιαστικό, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο. Είχαμε τόσες πολλές ευκαιρίες να μάθουμε στο παρελθόν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, να αγαπάει όποιον αγαπάει, και αυτό είναι στο πνεύμα του live and let live (ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν)», είχε δηλώσει τότε.

Το καλοκαίρι του ‘22, έγινε εξώφυλλο στο Attitude, ένα από τα πιο διάσημα και πρωτοπόρα περιοδικά για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα παγκοσμίως.

Στη συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό, τόνισε πως «η πρόοδος είναι αναπόφευκτη. Τα αυτοκίνητα έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν να αλλάζουν – προς το καλύτερο. Πράγματι, οι οδηγοί έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν να αλλάζουν – και πάλι προς το καλύτερο. Έχω λοιπόν ελπίδα και γι’ αυτό θα καλωσόριζα ανεπιφύλακτα έναν ομοφυλόφιλο οδηγό της F1».

Αγώνας για τις γυναίκες

Το 2021, η Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, φιλοξένησε για πρώτη φορά Grand Prix της F1. Τότε, πολλοί πιλότοι δεν έκρυψαν την αμηχανία τους για την παρουσία τους σε μια χώρα που σημειώνει ιδιαίτερα χαμηλό σκορ στους δείκτες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως ο Φέτελ τόλμησε και πήγε ένα βήμα παρακάτω, θέλοντας να στείλει με τον δικό του τρόπο το μήνυμα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Σεμπάστιαν Φέτελ
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 / Πηγή: Instagram

Έτσι λοιπόν, στη χώρα που αναγνώρισε στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγούν μόλις το 2018, ο Γερμανός οδηγός, διοργάνωσε αγώνα καρτ αποκλειστικά και μόνο για γυναίκες.

Οι μόλις οκτώ γυναίκες που πήραν μέρος, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις συμβουλές του τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή της F1 για την οδήγηση.

Αγώνας για το περιβάλλον

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Σεμπάστιαν Φέτελ να βοηθά στη συλλογή σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους στις κερκίδες οι θεατές των Grand Prix.

«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε όλοι το περιβάλλον και να μην βασιζόμαστε σε άλλους ανθρώπους για να καθαρίζουν μετά από εμάς. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε και ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά τώρα», είχε δηλώσει στο Σίλβερστοουν το ‘21, ενώ μετά τον αγώνα, επισκέφθηκε μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων στο Ηνωμένο βασίλειο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαδικασίες ανακύκλωσης και αποτέφρωσης των απορριμάτων.

Η ευαισθητοποίησή του για το περιβάλλον, τον οδήγησε ως την Ισλανδία, όπου επισκέφθηκε μια εργοστασιακή μονάδα που μπορεί να δεσμεύσει 4.000 τόνους CO2 ετησίως από την ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Έχει δηλώσει τη στήριξή του στο κίνημα Fridays For Future, που ξεκίνησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σουηδία, ενώ έχει αναπτύξει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των δασών και των ωκεανών.

Δεν δίστασε μάλιστα να ασκήσει κριτική και στον τρόπο προγραμματισμού των αγώνων της F1, δηλώνοντας ότι οι αγώνες που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά ο ένας στον άλλο θα πρέπει να διεξάγονται σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων από τα ταξίδια.

Φέτος τον Ιούλιο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγώντας μια McLaren MP4/7 και μια Williams FW14B με βιώσιμα καύσιμα.

Επίσης, οδήγησε τη μηχανή του Red Bull RB7 που κέρδισε τον τίτλο στο διάσημο Nordschleife του Nürburgring, με το μονοθέσιο να λειτουργεί με καύσιμα που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

Όμως το μεγαλύτερο «στοίχημά» του, φαίνεται πως είναι να διαδώσει τη σημασία της βιοποικιλότητας, μέσα από την προστασία των εντόμων.

Γι’ αυτόν τον λόγο τούς χτίζει ξενοδοχεία. Η αρχή έγινε από ένα σχολείο στην Αυστρία, όπου μαζί με τους μικρούς μαθητές, έφτιαξε ένα ξενοδοχείο για έντομα που είχε το σχήμα αγωνιστικού αυτοκινήτου, ενώ η δράση του συνεχίστηκε στο φετινό Grand Prix της Σουζούκα στην Ιαπωνία.

Εκεί, πίσω από την δεύτερη στροφή της πίστας, έχτισε ξενοδοχεία εντόμων, με τη βοήθεια των οδηγών της F1 που έτρεξαν στο φετινό Grand Prix, ενώ το κράσπεδο στη συγκεκριμένη στροφή βάφτηκε κίτρινο και μαύρο, στα χρώματα της μέλισσας, έντομο που σύμφωνα με τον Φέτελ είναι ο πρεσβευτής αυτού του εγχειρήματος.

Στόχος του Φέτελ είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διατηρηθούν οι πληθυσμοί εντόμων στην περιοχή, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σχετικά με τη σημασία της βιοποικιλότητας.

«Θέλω να προστατεύσω τη βιοποικιλότητα, η οποία δεν είναι μόνο έντομα, είναι όλα τα είδη ζώων. Πρέπει να γιορτάζουμε την διαφορετικότητα όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στη φύση, και πρέπει να την προστατεύουμε», δήλωσε σχετικά.

Σε αυτό το εγχείρημα του Φέτελ, έβαλαν την πινελιά τους-κυριολεκτικά- όλοι οι πιλότοι της F1 που έτρεξαν φέτος στη Σουζούκα, με τον Λιούις Χάμιλτον να εξαίρει τον άλλοτε μεγάλο αντίπαλό του στις πίστες.

«Για να είμαι ειλικρινής, στην ιστορία του αθλήματος, δεν ξέρω κανέναν άλλο οδηγό που να έχει μιλήσει τόσο ανοιχτά και να έχει δείξει πραγματική συμπόνια για τον κόσμο έξω από αυτόν τον μικρό κόσμο στον οποίο ζούμε», είπε ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να ενωθούμε σε αυτόν τον κόσμο για να έχουμε θετικό αντίκτυπο- να διαδώσουμε την αγάπη, να διαδώσουμε τη συμπόνια, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για πολλά προβλήματα – και προφανώς υπάρχουν εκατομμύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε – αλλά η βιοποικιλότητα είναι το σίγουρο».

Με πληροφορίες από: Sports Illustrated, Sebastian Vettel