icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Σαραντατρία χρόνια συμπληρώνονται από την πιο μελανή σελίδα της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου

Μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές τραγωδίες σημειώθηκε σαν σήμερα, 43 χρόνια πριν, στη Θύρα 7 του γηπέδου Καραϊσκάκη: Είκοσι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν ποδοπατήθηκαν από τους ανθρώπους που έτρεχαν προς την έξοδο της Θύρας.

Ήταν Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1981 και στον Πειραιά ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε την ΑΕΚ στην εικοστή αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι γηπεδούχοι ήταν πρωτοπόροι και οι φιλοξενούμενοι ακολουθούσαν με δύο βαθμούς διαφορά.

Η αγωνιστική εξέλιξη, με το τελικό 6-0 υπέρ των ερυθρόλευκων, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε ξέφρενους πανηγυρισμούς στους οπαδούς της ομάδας.

Κατά την αποχώρησή τους, μετά τη λήξη του αγώνα, κάποιοι παραπάτησαν στις σκάλες και έπεσαν. Όσοι ακολουθούσαν που δεν έβλεπαν τι γίνονταν μπροστά, έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο, καταπλακώνοντας και ποδοπατώντας όσους προηγούνταν.

Παράλληλα, στην έξοδο τα τουρνικέ δεν λειτούργησαν σωστά δημιουργώντας συνωστισμό και πανικό. Το αποτέλεσμα; 21 νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες

Τα θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Το έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ

Στο αφιέρωμα της Αθλητικής Κυριακής για τα θύματα της Θύρας 7, υπάρχει εμβόλιμο το έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ από την τραγική ημέρα:

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

17:03: Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.

17:15: Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στον Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:30: Αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

17:50: Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

18:20: Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος και δίνονται εντολές για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών.

18:30: Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητάει από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα.

18:50: Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες του Ολυμπιακού και της Α.Ε.Κ.

19:00: Με εντολή του διευθυντή του ΚΑΒ κ. Καραβά ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.

19:15: Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από τον Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.

19:30: Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών, ενώ δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.

19:40: Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή.

19:45: Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάνειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.

20:00: Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχας. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.

20:15: Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στην ΘΥΡΑ 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.

20:30: Στο Τζάνειο φτάνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενώ σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.

20:50: Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική, ενώ παράλληλα σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους.

21:00: Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.

21:15: Ο διοικητής του Τζανείου κ. Απέργης βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου γιατί εμποδίζεται με την παρουσία τους η κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων, ενώ εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γινόντουσαν και από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

22:00:Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά – σιγά από τα δύο νοσοκομεία…

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τις ευθύνες

Στον απόηχο της τραγωδίας η δικαστική εξέλιξη οδήγησε στο εδώλιο πέντε φύλακες και πέντε αστυνομικούς. Τα κατασκευαστικά λάθη που είχαν επισημανθεί από την αστυνομία θεωρήθηκαν πλημμελήματα και είχαν παραγραφεί λόγω παρόδου πενταετίας από την κατασκευή του γηπέδου.

Το 1984, οι αστυνομικοί αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, οι φύλακες καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης 10 ετών στον καθένα, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ το 1986 στη δίκη σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκαν.

Τόσο οι φύλακες, όσο και οι αστυνομικοί μάλλον ήταν «οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης», αφού είχαν προηγηθεί λόγω των κατασκευαστικών προβλημάτων μικρής έκτασης παραπλήσια περιστατικά με ελαφρά τραυματίες, αλλά όπως φαίνεται δεν αξιολογήθηκαν σωστά για να προληφθούν τα χειρότερα.

Το μνημόσυνο στις 08/02/2024

Σε ετήσια βάση γίνεται μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν και διοργανώνεται από τον Ολυμπιακό εθελοντική αιμοδοσία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημερώνει πως την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 στις 15:00, θα τελεστεί στο χώρο του μνημείου στο “Γ. Καραϊσκάκης” το μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7.

43 χρόνια μετά η ημέρα αυτή αποτελεί πάντα ημέρα μνήμης για την οικογένεια του Ολυμπιακού και το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε»

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΠΑΕ Ολυμπιακός