Δεν διευκρινίζεται το είδος του εγκλήματος ή αδικήματος για το οποίο κατηγορείται η Κάγια Κάλας

Ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν οι ρωσικές αρχές σε βάρος της πρωθυπουργού της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη της αναπτυσσόμενης έντασης με τις χώρες της Βαλτικής, ύστερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Κάλας διώκεται σε «ποινική υπόθεση» στη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το είδος του εγκλήματος ή αδικήματος για το οποίο κατηγορείται η Εσθονή πρωθυπουργός.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν επίσης σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας, Τάιμαρ Πέτερκοπ, καθώς και του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας Σιμόνας Κάιρις.

Ρωσική πηγή ασφαλείας, την οποία επικαλέστηκε χωρίς να την κατονομάσει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι οι τρεις αξιωματούχοι χωρών της Βαλτικής διώκονται για «καταστροφή και πρόκληση ζημιάς σε μνημεία για τους σοβιετικούς στρατιώτες» του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα ύστερα από την έναρξη του πολέμου, οι χώρες της Βαλτικής έχουν προχωρήσει σε μία σειρά καταστροφών ιστορικών μνημείων που είχαν ανεγερθεί την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλά από αυτά συμβόλιζαν μάλιστα τη νίκη των Σοβιετικών στρατευμάτων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις.

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν προχωρήσει στις καταστροφές αυτών των μνημείων, σε μία ένδειξη απόρριψης της σοβιετικής περιόδου. Τα κράτη αυτά θεωρούν πως βρίσκονταν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ρωσικές μειονότητες συνεχίζουν να διαμένουν στις χώρες της πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες της Βαλτικής, οι οποίες έχουν σήμερα προσχωρήσει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα.

Οι σχέσεις της Βαλτικής με τη Ρωσία

Οι σχέσεις αυτές οξύνθηκαν περαιτέρω με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τα κράτη της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας θεωρούν πως υπάρχει πραγματική απειλή μίας ρωσικής εισβολής στα εδάφη τους , ενώ παράλληλα στηρίζουν ενεργά το Κίεβο. Ωστόσο,

Πρόσφατα, οι πρέσβεις των τριών χωρών κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι ρωσικές αρχές τις κατηγορούν ότι «σαμποτάρουν» τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αρνούμενες να εγγυηθούν την ασφάλεια εκλογικών τμημάτων στις ρωσικές πρεσβείες που βρίσκονται εντός των επικρατειών τους.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Λετονία και η Εσθονία αποφάσισαν να τερματίσουν τις συμφωνίες νομικής συνδρομής με τη Ρωσία και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών επικαλέστηκαν ως λόγο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε κάνει περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής.

Επίσης τον Ιανουάριο, η Εσθονία αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια παραμονής του επικεφαλής της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και είναι Ρώσος πολίτης. Η Εσθονία έκρινε ότι ο επικεφαλής αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια στη χώρα.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τους αξιωματούχους των χωρών της Βαλτικής, που πλέον είναι και καταζητούμενοι, για εχθρικές ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Εσθονή πρωθυπουργός καταζητείται από τις ρωσικές αρχές για εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας και τη «βεβήλωση της ιστορικής μνήμη».

Αναφερόμενος εν γένει στους αξιωματούχους των χωρών της Βαλτικής κατά των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τις ρωσικές αρχές, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για αποφάσεις που συνιστούν ντε φάκτο προσβολή της Ιστορίας, είναι άνθρωποι που διεξάγουν εχθρικές ενέργειες κατά της ιστορικής μνήμης, κατά της χώρας μας».

Η Μόσχα θεωρεί ότι απελευθέρωσε της χώρες της Βαλτικής από τις ναζιστικές δυνάμεις και κρίνει οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση «παραποίηση της Ιστορίας», κάτι το οποίο συνιστά έγκλημα στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ