icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Οι Καναδοί πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες 150 πυρκαγιών σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες

Συνεχίζουν να καίνε εδώ και έναν περίπου χρόνο, οι αποκαλούμενες και πυρκαγιές ζόμπι κάτω από το έδαφος του δυτικού Καναδά, προετοιμάζοντας τη χώρα για ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Παρόλο που ο Καναδάς βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα, η έλλειψη χιονιού φέτος, έχει επιδεινώσει τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας.

Ως εκ τούτου, οι Καναδοί προετοιμάζονται για άλλη μία περίοδο δασικών πυρκαγιών. «Έχουμε ένα διαφορετικό χειμώνα μετά από ένα διαφορετικό καλοκαίρι» δήλωσε ο Josee St-Onge, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Αλμπέρτα.

Πρόκειται για έναν συνεχή αγώνα, καθώς ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, οι Καναδοί πυροσβέστες εξακολουθούν να μάχονται σκληρά ενάντια σε σχεδόν 150 πυρκαγιές.

Φέτος υπάρχουν 10 έως 12 φορές περισσότερες πυρκαγιές ζόμπι που καίνε στον δυτικό Καναδά από ό,τι συνήθως. Σιγοκαίνε κάτω από την επιφάνεια του δάσους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υποστηριζόμενες από στρώματα αποξηραμένης τύρφης και οργανικής ύλης.

Η εξάλειψή τους είναι επίπονη δουλειά, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Συνήθως φαίνεται μόνο ένας μικρός καπνός πάνω από τα αποσυντεθειμένα φύλλα και τα άλλα φυτικά υλικά που συμπιέζονται σε ένα στρώμα έως 80 εκατοστών, το οποίο καίγεται αργά.

Στην Αλμπέρτα, η κυβέρνηση κήρυξε την Τρίτη (20/2) την πρόωρη έναρξη της περιόδου πυρκαγιών, η οποία κανονικά αρχίζει την Μαρτίου. Εκτός από τις περσινές πυρκαγιές ζόμπι, οι Αρχές καταπολεμούν επίσης νέες πυρκαγιές που έχουν εμφανιστεί.

Στη Βρετανική Κολούμπια, ένας αριθμός ρεκόρ από πυρκαγιές παραμένει ακόμη ενεργός. «Κανονικά αυτήν την εποχή του χρόνου, μπορεί να έχουμε επτά ή οκτώ πυρκαγιές που καίνε, αλλά έχουμε 91» δήλωσε ο Φόρεστ Τάουερ, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της δυτικότερης επαρχίας του Καναδά, η οποία ιστορικά είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές ζόμπι είναι ιδιαίτερα επίφοβες για τους πυροσβέστες, καθώς μπορούν να επανεμφανιστούν μανιασμένες μετά την απόψυξη της άνοιξης.

Μία δύσκολη μάχη

Το 2023, ο Καναδάς βίωσε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιάς στην ιστορία του. Περισσότερα από 18 εκατομμύρια εκτάρια δασών και λιβαδιών κάηκαν και περίπου 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές. Μάλιστα, ο καπνός εξαπλώθηκε μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Πλέον, μόλις τρεις μήνες μετά το επίσημο τέλος της περιόδου πυρκαγιών του 2023, οι ειδικοί ανησυχούν ήδη για τη φετινή χρονιά.

«Τα χιόνια είναι πολύ κάτω από το κανονικό σε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του Δυτικού Καναδά» δήλωσε ο Τάουερ, επισημαίνοντας ότι το χιόνι είναι κατά 50% λιγότερο από το συνηθισμένο στη Βρετανική Κολούμπια. Το χιόνι θα μείωνε τον κίνδυνο πυρκαγιών, καθώς το λιώσιμο θα βοηθούσε στην υγρασία του εδάφους.

Καμένα αυτοκίνητα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χιλή

Η κάλυψη από χιόνι έχει μειωθεί κατά 5% έως 10% ανά δεκαετία από το 1981. Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίστηκε από ήπιες χειμερινές θερμοκρασίες, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις εποχικές νόρμες, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεδομένων των σημερινών συνθηκών «αρκεί ένας μικρός άνεμος ή μία καταιγίδα για να πάρουν φωτιά τα φύλλα και οι βελόνες των κωνοφόρων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύφλεκτο καύσιμο» δήλωσε ο Marc-Andre Parisien, ερευνητής της καναδικής δασικής υπηρεσίας.

Ίσως, οι έντονες βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες να αλλάξουν την κατάσταση. Ωστόσο, ο Καναδάς προετοιμάζεται. Εκτός από την πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η Αλμπέρτα ανακοίνωσε ότι προσέλαβε 100 επιπλέον πυροσβέστες. Επίσης, απαγορεύτηκαν οι υπαίθριες φωτιές κοντά σε δάση.

Με πληροφορίες από Yahoo News