Ο Daniel Carcillo ονειρευόταν δύο πράγματα για τη ζωή του: Να γίνει αθλητής του χόκεϊ και να γίνει πατέρας. Ο Καναδός άρχισε να κάνει πατινάζ σε ηλικία τριών ετών και ξεκίνησε το επαγγελματικό χόκεϊ επί πάγου μόλις αποφοίτησε από το λύκειο.

Στα 20 του είχε μπει στο NHL και την επόμενη δεκαετία θα έπαιζε για τους Philadelphia Flyers, τους New York Rangers και τους Los Angeles Kings.

Μέχρι τα 30, ήταν δύο φορές νικητής του Stanley Cup με τους Chicago Blackhawks και, το 2015, είχε αποσυρθεί από το άθλημα, έτοιμος να απολαύσει τη σύνταξη με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, όπως λέει.

Όμως στα 31 του, είχε τάσεις αυτοκτονίας.

Μετά από επτά διαγνωσμένες διασείσεις, ο Carcillo λέει στο CNN ότι υπέφερε από συμπτώματα που έμοιαζαν με «άνοια», μαζί με κατάθλιψη, άγχος και πονοκεφάλους, σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και μια μέρα έξω με τα παιδιά του έμοιαζε βασανιστική.

Υπέφερε επίσης από αϋπνία και διαταραχές ύπνου. Πήγαινε για ύπνο στις 4 ή 5 π.μ., προσπαθώντας να κοιμάται όσο περισσότερο μπορούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην είναι κοντά σε κανέναν ή στον ήλιο.

Ξόδεψε πάνω από 500.000 δολάρια σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και θεραπείες σε κέντρα αποκατάστασης εγκεφαλικών επεισοδίων, κέντρα εγκεφάλου και κέντρα διάσεισης, καθώς και σε ολιστικές θεραπείες και ανησυχούσε ότι πλέον είχε γίνει «βάρος στη ζωή των ανθρώπων».

Στη συνέχεια, σε μια «ύστατη προσπάθεια» να ανακουφίσει τα συμπτώματά του, πήρε μια δόση ψιλοκυβίνης – το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό των μαγικών μανιταριών – στο Ντένβερ, την πρώτη πόλη των ΗΠΑ που αποποινικοποίησε τα παραισθησιογόνα μανιτάρια.

«Ένιωσα ότι, για πρώτη φορά μετά από πολύ, πολύ καιρό, είχα όρεξη για ζωή. Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να μπω στο FaceTime και να τηλεφωνήσω στη γυναίκα μου, να τηλεφωνήσω στα παιδιά μου και να γυρίσω σπίτι», λέει περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές μετά την δόση ψιλοκυβίνης.

Τα ψυχεδελικά ως θεραπεία

Ο Carcillo δεν είναι ο μόνος αθλητής – πρώην ή νυν – που μιλάει ανοιχτά για τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Η ψιλοκυβίνη, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό των μαγικών μανιταριών, ερευνάται αν μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων
Η ψιλοκυβίνη, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό των μαγικών μανιταριών, ερευνάται αν μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων / Πηγή: pixabay

Τα ψυχεδελικά, τα οποία περιγράφονται από το Harvard Health ως μια «χαλαρά ομαδοποιημένη κατηγορία ναρκωτικών που είναι ικανά να προκαλέσουν αλλοιωμένες σκέψεις και αισθητηριακές αντιλήψεις» – συμπεριλαμβανομένου του LSD, των μανιταριών (ψιλοκυβίνη), του ecstasy (MDMA), της ayahuasca, της DMT (διμεθυλοτρυπταμίνη) και της κεταμίνης – έχουν μια αμφιλεγόμενη νομική ιστορία.

Το 2022, οι κάτοικοι του Κολοράντο μαζί με το Όρεγκον ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της ψιλοκυβίνης.

Μικρές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μία ή δύο δόσεις ψιλοκυβίνης, χορηγούμενες σε θεραπευτικό πλαίσιο, μπορούν να επιφέρουν δραματικές και μακροχρόνιες αλλαγές σε άτομα που πάσχουν από ανθεκτική στη θεραπεία μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν το πώς και το γιατί πίσω από τη σχέση μεταξύ ψυχεδελικών και βελτιωμένης ψυχικής υγείας.

Πέρυσι, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την κλινική συνταγογράφηση του MDMA, ευρύτερα γνωστού ως έκσταση, και της ψιλοκυβίνης για ορισμένες διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης, ότι η λήψη ψιλοκυβίνης και άλλων παραισθησιογόνων ενέχει πιθανούς κινδύνους για την υγεία, όπως η ψύχωση ή άλλα μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας σε ορισμένους, καθώς και σωματικές επιπτώσεις όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Ο quarterback του NFL Aaron Rodgers είναι υπέρμαχος της νομιμοποίησης ορισμένων ψυχεδελικών ουσιών, υποστηρίζοντας πέρυσι ότι η ayahuasca – ένα ποτό που παρασκευάζεται από φυτά του Αμαζονίου και περιέχει ένα ψυχοδραστικό συστατικό – βοήθησε στη βελτίωση της απόδοσής του στο γήπεδο του ποδοσφαίρου.

Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Mike Tyson έχει πει ότι τα μαγικά μανιτάρια άλλαξαν τη ζωή του και ο πρόεδρος του UFC Dana White το 2021 δήλωσε ότι ο οργανισμός μπαίνει στην έρευνα για τα ψυχεδελικά φάρμακα ως θεραπεία για την υγεία του εγκεφάλου των πυγμάχων.

Οι επίλεκτοι αθλητές βιώνουν συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας και ψυχολογικής δυσφορίας σε παρόμοια, αν όχι υψηλότερα, ποσοστά με τον γενικό πληθυσμό, επισήμαναν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Sport Psychology.

Ο Courtney Walton, ακαδημαϊκός συνεργάτης ψυχολογίας στη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών της Μελβούρνης, δήλωσε στο CNN ότι πολλοί αθλητές φοβούνται να αναζητήσουν υποστήριξη ψυχικής υγείας, πιστεύοντας ότι μπορεί να θεωρηθούν κατά κάποιο τρόπο λιγότερο ικανοί ή ανθεκτικοί από τους συνομηλίκους και τους ανταγωνιστές τους, γεγονός που μπορεί να επιδεινωθεί από τις επερχόμενες πιέσεις επιλογής ομάδας ή προπονητή.

Εξήγησε ότι είναι πιθανό η ψυχεδελικά υποβοηθούμενη ψυχοθεραπεία να έχει ιδιαίτερη απήχηση στους αθλητές, δεδομένης της πιο περιορισμένης χρονικά φύσης της θεραπείας.

Πρόσθεσε ότι τα ψυχεδελικά δεν φαίνεται να έχουν συνήθως σημαντικές σωματικές παρενέργειες, γεγονός που θα μπορούσε να προσελκύσει αθλητές που έχουν βιώσει ή ακούσει για αρνητικές εμπειρίες με ψυχιατρικά φάρμακα που επηρεάζουν την απόδοση.

Μπορούν να θεραπεύσουν εγκεφαλικές βλάβες από τραυματισμούς;

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος του UFC για την υγεία και την απόδοση των αθλητών Jeff Novitzky δήλωσε τον Μάιο του 2021 ότι ο White του έδωσε οδηγία να διερευνήσει αν τα ψυχεδελικά βοηθούν στον εθισμό και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και στις εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από τραυματισμούς.

«Όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχουμε μιλήσει είπαν ότι υπάρχει ένα πιθανό πραγματικό όφελος εδώ για τη θεραπεία εγκεφαλικών τραυματισμών και για την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Novitzky, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει αρνητικό στίγμα που συνδέεται με ορισμένα ναρκωτικά, αναφέροντας την κάνναβη.

Πριν από τρία χρόνια, το UFC άλλαξε την πολιτική του κατά του ντόπινγκ, έτσι ώστε τα δείγματα που βγαίνουν θετικά πάνω από το όριο για το carboxy-THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, να μην θεωρούνται πλέον παραβίαση της πολιτικής κατά του ντόπινγκ του UFC, εκτός εάν υπάρχουν πρόσθετες αποδείξεις ότι ένας αθλητής το χρησιμοποίησε σκόπιμα για σκοπούς βελτίωσης της απόδοσης.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ψυχεδελικά φάρμακα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν κατά τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Η υπόθεση είναι πειστική όταν το εξετάζεις ως ψυχολογική θεραπεία, όπου μπορεί να θεραπεύεις την κατάθλιψη ή λίγο πολύ οποιαδήποτε άλλη ψυχιατρική διαταραχή με μερικές εξαιρέσεις, δήλωσε στο CNN Sport ο Robin Carhart-Harris, διακεκριμένος καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής Ralph Metzner στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη θεραπεία εγκεφαλικών τραυματισμών με ψυχεδελικά, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά που δεν είναι γνωστά, πρόσθεσε ο Carhart-Harris, πρώην επικεφαλής του Κέντρου Ψυχεδελικών Ερευνών στο Imperial College του Λονδίνου.

Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ψυχεδελικά προωθούν πτυχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου, λέει.

Ο Carhart-Harris προειδοποίησε ότι τα ψυχεδελικά είναι ισχυρά και έχουν τη δύναμη να κάνουν τους ανθρώπους ψυχολογικά ταραγμένους όταν είναι ήδη ψυχολογικά ευάλωτοι.

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν απλώς να ενεργοποιηθούν, να συντονιστούν και να θεραπευτούν. Και δεν είναι τόσο απλό, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αν τα ψυχεδελικά δεν συνδυάζονται με ψυχολογική υποστήριξη ή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι επιβλαβή.

Ο James Rucker ψυχίατρος και ανώτερος κλινικός λέκτορας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα στοιχεία έχουν δείξει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης, αλλά προειδοποιεί ότι οι μεγάλες προσδοκίες από την χρήση ψυχεδελικών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απογοήτευση, σημειώνοντας ότι ενώ αυτό μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί θετικά σε ένα ιατρικό περιβάλλον, αν είσαι μόνος σου, αν είσαι σε μια μίζερη κατάσταση, αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η ιστορία του Carcillo

Ο Daniel Carcillo μετά από επτά διαγνωσμένες διασείσεις, υπέφερε από συμπτώματα που έμοιαζαν με «άνοια», μαζί με κατάθλιψη, άγχος και πονοκεφάλους
Ο Daniel Carcillo μετά από επτά διαγνωσμένες διασείσεις, υπέφερε από συμπτώματα που έμοιαζαν με «άνοια», μαζί με κατάθλιψη, άγχος και πονοκεφάλους / Πηγή: REUTERS/John Gress

Μετά τους τραυματισμούς στο κεφάλι που υπέστη κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο χόκεϊ, ο 39χρονος σήμερα Carcillo άρχισε να παλεύει με την κατάθλιψη και το άγχος και προσπαθούσε να το αντιμετωπίσει με αλκοόλ, παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και υπνωτικά.

Υποφέροντας από συγκεχυμένη ομιλία, απώλεια βάρους και προβλήματα μνήμης, έγινε πολύ αδιάφορος για τη ζωή μετά τη γέννηση του πρώτου του παιδιού.

Ο Carcillo ήταν ένας από τους πολλές εκατοντάδες παίκτες που κατηγόρησαν την NHL ότι απέτυχε να αποτρέψει τα τραύματα στο κεφάλι που σχετίζονται με το χόκεϊ και ότι απέκρυψε τους κινδύνους. Η αγωγή διευθετήθηκε το 2018, με το πρωτάθλημα να μην αποδέχεται την ευθύνη για τους ισχυρισμούς.

Το 2019, πατέρας πλέον τριών παιδιών, ο Carcillo βρέθηκε σε ένα «πολύ, πολύ σκοτεινό, σκοτεινό μέρος. Δεν πίστευα ότι είχα διέξοδο».

Άρχισε να διαβάζει ιατρικές εφημερίδες και βρήκε μια μελέτη με ψιλοκυβίνη από το Imperial College του Λονδίνου, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η ψυχεδελική ένωση μπορεί να επαναφέρει αποτελεσματικά τη δραστηριότητα βασικών εγκεφαλικών κυκλωμάτων που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη».

Τότε ήταν που ο Carcillo ταξίδεψε σε μια πόλη όπου η ψιλοκυβίνη ήταν αποποινικοποιημένη, λαμβάνοντας μία δόση για ψυχαγωγικούς λόγους και όχι στο πλαίσιο μιας κλινικής μελέτης.

Αργότερα, ίδρυσε την Wesana Health, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ψυχεδελικών φαρμάκων για την ψυχική υγεία, με πιο πρόσφατο ένα φάρμακο με βάση την CBD και την ψιλοκυβίνη.

Η εταιρεία συναντήθηκε με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022 και εργάστηκε μέσω της διαδικασίας πρώιμης ανάπτυξης φαρμάκου, ενώ πρόσφατα πούλησε το πρόγραμμα στην εισηγμένη στο NASDAQ Lucy Scientific Discovery. Ο ίδιος δεν συμμετέχει πλέον στην εταιρεία.

Σήμερα, όπως δήλωσε στο CNN, παίρνει τακτικά μικροδοσολογίες ψιλοκυβίνης, καθώς και μεγαλύτερες δόσεις κατά καιρούς.

Ο Carcillo είναι ξεκάθαρος ότι η σημερινή του ευεξία δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ψιλοκυβίνη, λέγοντας ότι γυμνάζεται τακτικά, προσέχει να διαχειρίζεται τον ύπνο του καθώς και την πρόσληψη ζάχαρης και αλκοόλ και φροντίζει να βγαίνει έξω και να κυκλοφορεί στη λιακάδα.

Τελετές με μανιτάρια, LSD, ayahuasca και βατράχια

Η πρώην παίκτρια ράγκμπι των ΗΠΑ Anna Symonds λέει ότι διαγνώστηκε με TBI (τραυματική εγκεφαλική βλάβη) πριν από περίπου 10 χρόνια και πρέπει να λαμβάνει διάφορες ορμόνες που το σώμα της – κυρίως η υπόφυση – δεν παράγει ως αποτέλεσμα των τραυματισμών στο κεφάλι.

Η πρώην παίκτρια ράγκμπι των ΗΠΑ Anna Symonds άρχισε να χρησιμοποιεί ψυχεδελικά, συμμετέχοντας σε ταξίδια ή τελετές με μανιτάρια, LSD, ayahuasca και… βατράχια
Η πρώην παίκτρια ράγκμπι των ΗΠΑ Anna Symonds άρχισε να χρησιμοποιεί ψυχεδελικά, συμμετέχοντας σε ταξίδια ή τελετές με μανιτάρια, LSD, ayahuasca και… βατράχια / Πηγή: Instagram@exitdrug

Έχοντας πλέον αποσυρθεί από το ράγκμπι, η Symonds λέει στο CNN Sport ότι έχει αρχίσει να αισθάνεται τις συνέπειες των τραυματισμών στο σώμα και το κεφάλι της από την πολυετή συμμετοχή της σε αθλήματα επαφής, όπως το ράγκμπι, το ποδόσφαιρο και οι μικτές πολεμικές τέχνες, καθώς και από την εμπλοκή της σε δύο τροχαία ατυχήματα.

«Σωματικά δεν αισθανόμουν καλά. Εκτός από τα προβλήματα με την υπόφυση, έχω ένα αυτοάνοσο πρόβλημα με τον θυρεοειδή μου», εξηγεί και προσθέτει ότι αντιμετωπίζει επίσης πονοκεφάλους, προβλήματα μνήμης, κατάθλιψη και άγχος.

Άρχισε να χρησιμοποιεί ψυχεδελικά, συμμετέχοντας σε ταξίδια ή τελετές με μανιτάρια, LSD, ayahuasca και… βατράχια.

Γνωστός και ως φρύνος του ποταμού Κολοράντο ή φρύνος της ερήμου Σονόραν, το αμφίβιο απελευθερώνει ένα δηλητήριο που ονομάζεται 5-MeO-DMT, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα.

Από τότε που αποσύρθηκε από τον επαγγελματικό αθλητισμό, η Symonds εξηγεί ότι χρησιμοποιεί ψυχεδελικά φάρμακα για διαύγεια, αν και όχι υπό την καθοδήγηση γιατρού.

Προσθέτει ότι η χρήση κάνναβης για ανακούφιση από τον πόνο ή η χρήση ψιλοκυβίνης δεν προκαλεί απαραίτητα δραματικές αλλαγές σε σύγκριση με άλλα φυτικά ψυχεδελικά.

Πού κρύβεται ο κίνδυνος

Οι κατευθυντήριες γραμμές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH) αναφέρουν ότι οι επιδράσεις των ψυχεδελικών και διαλυτικών ναρκωτικών μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθούν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες από τα ναρκωτικά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, ναυτία ή εμετό, υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, τρέμουλο και διάρροια, σημειώνει το NIH, αν και προσθέτει ότι οι αναφερθείσες περιπτώσεις παρενεργειών αντιπροσωπεύουν πιθανότατα μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό χρηστών.

Ο Rucker λέει στο CNN: «Αισθάνομαι ότι πρέπει να τραβήξω μια σαφή γραμμή μεταξύ αυτού που κάνουμε στις κλινικές δοκιμές μας – το οποίο είναι ασφαλές και περιορισμένο – και της ψυχαγωγικής χρήσης, η οποία μπορεί να είναι θεραπευτική, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη και είναι, εξ ορισμού, πειραματική».

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμάται η επίδραση ουσιών όπως η ψιλοκυβίνη για ψυχικές παθήσεις, καθώς άλλες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά, το λίθιο, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ο διαλογισμός και η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT), μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Απαραίτητη η εκπαίδευση του κόσμου

Ο Rucker λέει ότι χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση γύρω από τα ψυχεδελικά, καθώς ανεξάρτητα από τους νόμους μιας χώρας, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να παίρνουν αυτές τις ουσίες.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι δεν το αντιμετωπίζουν ως ένα ψυχαγωγικό ναρκωτικό όπως όλα τα άλλα, αλλά το αντιμετωπίζουν πραγματικά με τον σεβασμό που του αξίζει», λέει στο CNN.

Ο Carhart-Harris εξηγεί ότι οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να «χτυπήσουν» τον οποιοδήποτε, είτε είναι αθλητής είτε όχι. Παρόλα αυτά, προσθέτει ότι τα ψυχεδελικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, μέσω της ενίσχυσης της πειθαρχίας ή της βοήθειας των ανθρώπων να επεξεργαστούν την πίεση ή την αποτυχία.

Η Symonds προσθέτει: «Τα φάρμακα δεν χρειάζεται να είναι μόνο μια θεραπεία για όταν είσαι άρρωστος, μπορούν να είναι κάτι που παίρνεις για να σε διατηρήσεις ή για να ενισχύσεις την ευεξία σου, την ευημερία σου, την πνευματικότητά σου».

Με πληροφορίες από CNN