Οι λομπίστες της Νέας Υόρκης παίζουν ρόλο «διπλού πράκτορα», καθώς υιοθετούν τη γλώσσα του περιβαλλοντικού κινήματος, ενώ την ίδια ώρα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις βαθιές τσέπες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων

Δεκάδες πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μουσεία και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί της Νέας Υόρκης απασχολούν λομπίστες, που εργάζονται επίσης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων, γεγονός που ορισμένοι χαρακτηρίζουν απροκάλυπτη υποβοήθηση και υποκίνηση της κλιματικής κρίσης.

Οι πλουσιότερες εταιρείες λόμπι της Νέας Υόρκης εργάζονται διπλά στην πρωτεύουσα της πολιτείας, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα τόσο των θυμάτων όσο και των υπαιτίων της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την F Minus, μια βάση δεδομένων για τις αποκαλύψεις λόμπι σε πολιτειακό επίπεδο που δημοσιεύθηκε πέρυσι, και το LittleSis, ένα έργο που δημιουργήθηκε από το μη κερδοσκοπικό παρατηρητήριο εταιρικής και κυβερνητικής λογοδοσίας Public Accountability Initiative.

Η έκθεση ανέλυσε τα πελατολόγια έξι από τις κορυφαίες εταιρείες άσκησης πίεσης στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτοντας πώς οι πολιτιστικοί, επιχειρηματικοί και εκπαιδευτικοί ηγέτες της πολιτείας – πολλοί από τους οποίους διατυμπανίζουν τη δέσμευσή τους να επιβραδύνουν την κλιματική κρίση – συνδέονται σιωπηρά με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Λομπίστες σε ρόλο διπλού πράκτορα

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οποίο δεσμεύτηκε περήφανα να εκχωρήσει το κληροδότημά του ύψους 5 δισ. δολαρίων από εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι, μοιράζεται τους λομπίστες του με έξι εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Το Tobacco-Free Kids Action Fund, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που προσφέρει εκπαίδευση σχετικά με τις θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή του καπνού του τσιγάρου, συνεργάζεται με την ίδια εταιρεία λόμπι με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπως και η Koch Industries, γνωστή για το πλούσιο ιστορικό της ως αρνήτρια της κλιματικής κρίσης και της ρύπανσης του αμερικανικού αέρα και νερού.

Το Νέο Μουσείο, το οποίο εκθέτει επί του παρόντος μια σειρά πινάκων ζωγραφικής με απειλούμενα φυτά και ζώα, απασχολεί την ίδια εταιρεία λόμπι με την BP America και τις Williams Companies, τον μεγαλύτερο διαχειριστή αγωγών φυσικού αερίου στη χώρα.

«Έχετε σχολές όπως το NYU που εξετάζουν την ενεργειακή απόδοση κάθε λαμπτήρα στην πανεπιστημιούπολη, αλλά στη συνέχεια γυρίζουν και προσλαμβάνουν τις ίδιες εταιρείες που εκπροσωπούν τους ανθρώπους που προκαλούν την κλιματική κρίση», λέει ο James Browning, εκτελεστικός διευθυντής της F Minus.

Ο Browning δήλωσε ότι οι λομπίστες εκπροσωπούν πελάτες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, βοηθώντας και υποθάλποντας την κλιματική αλλαγή, κάτι που τούς προσδίδει πολιτιστική υπόσταση και αξιοπιστία.

«Έχουν όλους αυτούς τους πελάτες υψηλού κύρους, πελάτες που αποτελούν τεράστιο μέρος της οικονομίας της Νέας Υόρκης, κι αυτό προσδίδει στους λομπίστες ένα είδος ασπίδας από τον έλεγχο», λέει χαρακτηριστικά.

Το δυνατό «χαρτί» Google

Πέρυσι, η Brown & Weinraub, μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες εταιρείες λόμπι στη Νέα Υόρκη, βοήθησε το American Petroleum Institute να αντιταχθεί στη δημιουργία ενός υπερταμείου που θα απέφερε 3 δισ. δολάρια ετησίως για έργα αποκατάστασης καταστροφών και κλιματικής ανθεκτικότητας.

Η Brown & Weinraub συνεργάζεται επίσης με την Google, η οποία πέρυσι αύξησε τη δημόσια δέσμευσή της για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στον Guardian ότι η εταιρεία έχει αποδεδειγμένο ιστορικό βιωσιμότητας, επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών.

Ωστόσο, ο Browning προειδοποιεί ότι η Brown & Weinraub μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα της Google για να προωθήσει τις προσπάθειες άσκησης πίεσης για άλλους, λιγότερο ελκυστικούς πολιτικά πελάτες, όπως οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Το πρόβλημα επεκτείνεται πολύ πέρα από τη Νέα Υόρκη: Μόνο το 2022, η Google μοιράστηκε εταιρείες λόμπι με πελάτες ορυκτών καυσίμων σε 17 πολιτείες.

Σε εθνικό επίπεδο, 1.500 λομπίστες εργάζονται για λογαριασμό των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα εκπροσωπούν εκατοντάδες δημοκρατικές πόλεις, πανεπιστήμια και τεχνολογικούς γίγαντες.

Αυτοί οι εξωτερικά αριστερόστροφοι πελάτες προσφέρουν ένα είδος περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένου προσωπείου για τους λομπίστες, επιτρέποντάς τους να υιοθετήσουν τη γλώσσα του περιβαλλοντικού κινήματος, ενώ εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις βαθιές τσέπες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Το Πίτσμπουργκ συγκεκριμένα, έχει αγκαλιάσει τους λομπίστες των ορυκτών καυσίμων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση για το 2023 των F Minus και LittleSis.

Το «παραθυράκι» του νόμου

Μέρος του προβλήματος, λένε οι υποστηρικτές του κλίματος, είναι ότι οι εταιρείες και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί υπερεκτιμούν τις ηθικές προστατευτικές μπάρες που υπάρχουν για τους πολιτικούς λομπίστες.

«Οι νόμοι που ρυθμίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στους λομπίστες και τους πελάτες τους είναι σπάνιοι και όχι ιδιαίτερα διαφανείς», λέει ο Carroll Muffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.

«Οι κανόνες σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων για τους λομπίστες δεν είναι τόσο αυστηροί όσο είναι για τους δικηγόρους, για παράδειγμα», εξηγεί.

Τον περασμένο μήνα σε ηλεκτρονική αλληλογραφία με την πολιτειακή επιτροπή για τη δεοντολογία και το lobbying στην κυβέρνηση, η F Minus επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάταξη στο νόμο περί lobbying της Νέας Υόρκης που να «απαγορεύει σε έναν λομπίστα να εργάζεται ταυτόχρονα υπέρ και κατά ενός νομοσχεδίου».

Χωρίς ισχυρή εποπτεία στους λομπίστες, οι εταιρείες αφήνονται να αυτορυθμίζουν τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Δεν είναι σαφές πώς μια εταιρεία άσκησης πίεσης χειρίζεται τις περιπτώσεις όπου ένας πελάτης υποστηρίζει τη νομοθεσία που σχετίζεται με το κλίμα, ενώ ένας άλλος πελάτης αντιτίθεται σε αυτήν.

«Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αλλά ίσως όχι άμεση, υπάρχει αυτό το μεγάλο ερώτημα: πού βρίσκεται η πραγματική πίστη του λομπίστα σας», λέει ο Muffett.

Με πληροφορίες από Guardian