icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Υπάρχουν αποδείξεις πως τουλάχιστον από το 1954, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ήταν ενήμερη για το ενδεχόμενο τα προϊόντα της να διαταράξουν το κλίμα της Γης, σε σημαντικό βαθμό για τον ανθρώπινο πολιτισμό»

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης για το κλίμα, η οποία με τη σειρά της ανέδειξε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη. Το έκανε όμως τελικά για να απαρνηθεί αυτή την επιστήμη δημόσια επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων χρηματοδότησε τις έρευνες που εξέλιξαν την επιστήμη για το κλίμα ήδη από το 1954, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας του Charles Keeling που έγινε γνωστός για τη λεγόμενη «καμπύλη Keeling».

Η καμπύλη αυτή κατέγραψε την ανοδική πορεία των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στη Γη, η οποία εντείνει την κλιματική κρίση, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα της σύγχρονης εποχής.

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων δεν ήταν απλώς ενήμερη, αλλά είχε βαθιά επίγνωση των πιθανών κλιματικών επιπτώσεων των προϊόντων της εδώ και 70 χρόνια

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι μια συμμαχία πετρελαϊκών και αυτοκινητοβιομηχανικών συμφερόντων παρείχε 13.814 δολάρια (περίπου 158.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα), τον Δεκέμβριο του 1954, για τη χρηματοδότηση των πρώτων εργασιών του Keeling, με στόχο να μετρηθούν τα επίπεδα CO2 στις δυτικές ΗΠΑ.

Στην ερευνητική πρόταση για τα χρήματα, ο διευθυντής έρευνας του Keeling, Samuel Epstein, έγραψε για μια νέα ανάλυση ισοτόπων άνθρακα που θα μπορούσε να εντοπίσει «αλλαγές στην ατμόσφαιρα» οι οποίες προκαλούνται από την καύση άνθρακα και πετρελαίου.

«Οι πιθανές συνέπειες μιας μεταβαλλόμενης συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με το κλίμα, τους ρυθμούς φωτοσύνθεσης και τους ρυθμούς εξισορρόπησης με τα ανθρακικά άλατα των ωκεανών, μπορεί τελικά να αποδειχθούν σημαντικής σημασίας για τον πολιτισμό», έγραψε ο Epstein, ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (ή Caltech), στην ομάδα τον Νοέμβριο του 1954.

Το άγαλμα της Ελευθερίας καλυμμένο από πυκνούς καπνούς απόρροια των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τον Καναδά τον Ιούνιο του 2023.

«Υπάρχουν αποδείξεις πως τουλάχιστον από το 1954, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ήταν ενήμερη για το ενδεχόμενο τα προϊόντα της να διαταράξουν το κλίμα της Γης, σε σημαντικό βαθμό για τον ανθρώπινο πολιτισμό» δήλωσε ο Geoffrey Supran, ειδικός στην ιστορική παραπληροφόρηση για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι το “Big Oils” (οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου) είχαν το χέρι τους στον σφυγμό της ακαδημαϊκής επιστήμης του κλίματος για 70 χρόνια – και αποτελεί μια υπενθύνιση ότι συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα» αναφέρει.

Άλλες έρευνες από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία διαπιστώνουν ότι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες διεξήγαγαν επί δεκαετίες τις δικές τους έρευνες σχετικά με τις συνέπειες της καύσης των προϊόντων τους. Μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι οι επιστήμονες της Exxon έκαναν εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν τώρα ότι η βιομηχανία γνώριζε για τις πιθανές επιπτώσεις του CO2 στο κλίμα, ήδη από το 1954 μέσω της εργασίας του Keeling. Ενός 26χρονου τότε ερευνητή του Caltech, ο οποίος πραγματοποιούσε διαμορφωτικές εργασίες μέτρησης των επιπέδων CO2 στην Καλιφόρνια και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χρηματοδότηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλοίωσε την έρευνά του με οποιονδήποτε τρόπο.

Έγγραφα αποδεικνύουν ότι το «βαθύ πετρέλαιο» είχε το δάχτυλό του στον σφυγμό της ακαδημαϊκής επιστήμης του κλίματος για 70 χρόνια

Τα ευρήματα αυτής της εργασίας θα οδηγούσαν τον Αμερικανό επιστήμονα σε περαιτέρω πειράματα στο ηφαίστειο Mauna Loa στη Χαβάη, τα οποία θα παρείχαν μια αναφορά για την κατάσταση της επικίνδυνα αυξανόμενης σύνθεσης του διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Ο Keeling πέθανε το 2005, αλλά το θεμελιώδες έργο του συνεχίζεται. Επί του παρόντος, το επίπεδο του ατμοσφαιρικού CO2 στη Γη είναι 422 μέρη ανά εκατομμύριο, δηλαδή σχεδόν 1/3 υψηλότερο από την πρώτη μέτρηση που έγινε το 1958, και 50% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το γεγονός ότι σήμερα παρακολουθείται ένα από τα βασικά αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα και έχει ωθήσει προς τα πάνω την παγκόσμια θερμοκρασία σε επίπεδα που δεν έχει ξαναζήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός, οφείλεται εν μέρει χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση (Air Pollution Foundation).

Συνολικά 18 αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Ford, Chrysler και General Motors, έδωσαν χρήματα στο Ίδρυμα για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση. Άλλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και λιανοπωλητών, συνεισέφεραν επίσης χρηματοδότηση.

Έγγραφο του 1959 αναγνωρίζει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), το οποίο αποτελεί τον κορυφαίο οργανισμό lobbying για το πετρέλαιο, μαζί με την Western Oil and την Gas Association, ως σημαντικούς χρηματοδότες του Ιδρύματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Δεν είναι βέβαια ακριβές πότε ακριβώς το API άρχισε να χρηματοδοτεί το ίδρυμα, αλλά είχε εκπρόσωπό του στην ερευνητική επιτροπή από τα μέσα του 1955 και μετά.

Ήδη από το 1955, το Ίδρυμα είχε χαρακτηρίσει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές της Καλιφόρνια και ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενδελεχή έρευνα και αποτελεσματικές δράσεις.

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν προέρχονται από τα αρχεία του Caltech, τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και από εφημερίδες του Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1950, ενώ αντιπροσωπεύουν ίσως την πρώτη περίπτωση κατά την οποία η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είχε ενημερωθεί για τις δυνητικά ολέθριες συνέπειες του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ασχολήθηκε με την έρευνα που σχετιζόταν με το νέφος και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους πριν αυτό επεκταθεί στις σχετικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου, Carroll Muffett.

«Απλώς πέφτετε ξανά και ξανά στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες ήταν πανταχού παρούσες σε αυτόν τον χώρο» δήλωσε, προσθέτοντας: «Η βιομηχανία δεν ήταν απλώς ενήμερη, αλλά είχε βαθιά επίγνωση των πιθανών κλιματικών επιπτώσεων των προϊόντων της εδώ και 70 χρόνια».

Ο Muffett δήλωσε ότι τα έγγραφα δίνουν περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες σε διάφορες δικαιοδοσίες να θεωρηθούν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου νομικά υπεύθυνες για τις ζημίες που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

«Αυτά τα έγγραφα μιλούν για εκπομπές CO2 που έχουν πλανητικές επιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η βιομηχανία αυτή κατάλαβε εξαιρετικά νωρίς ότι η καύση ορυκτών καυσίμων ήταν βαθιά σε πλανητική κλίμακα», είπε.

«Υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου παραπλανούσε το κοινό και τις ρυθμιστικές αρχές γύρω από τους κλιματικούς κινδύνους του προϊόντος τους εδώ και 70 χρόνια. Είναι παράτολμο να τους εμπιστευόμαστε ότι θα αποτελέσουν μέρος των λύσεων. Έχουμε πλέον περάσει σε μια εποχή λογοδοσίας», κατέληξε.

Η API και ο Ralph Keeling, ο γιος του Charles που είναι επίσης επιστήμονας, κλήθηκαν να σχολιάσουν τα έγγραφα αλλά δεν απάντησαν.

Με πληροφορίες από BBC