icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν βλέπει συμμαχίες με τους συντηρητικούς και την κεντροδεξιά μετά τις ευρωεκλογές

H γαλλική ακροδεξιά έρχεται στις Βρυξέλλες.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας εκτιμάται πως θα καταγράψει μεγάλα κέρδη στις επερχόμενες ευρωεκλογές και στο κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, οι αξιωματούχοι καταστρώνουν τη στρατηγική τους για το πώς θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα τους δύναμη.

Ο Εθνικός Συναγερμός κατατάσσεται επί του παρόντος πρώτος στις γαλλικές δημοσκοπήσεις και, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του POLITICO, η κοινοβουλευτική ομάδα των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, Ταυτότητα και τη Δημοκρατία (ID), προβλέπεται να κερδίσει 87 έδρες στις εκλογές του Ιουνίου, 28 περισσότερες από όσες έχει σήμερα.

Αυτό θα καθιστούσε το ID την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πίσω από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, 172 έδρες) και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D, 139 έδρες), αλλά πάνω από την κεντρώα ομάδα Renew (85 έδρες), η οποία περιλαμβάνει ευρωβουλευτές από το κόμμα Αναγέννηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Τζορντάν Μπαρντελά με την Μαρίν Λε Πεν
Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Τζορντάν Μπαρντελά με την Μαρίν Λε Πεν / Πηγή: EPA/TERESA SUAREZ

Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να ανατρέψει τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, που αποτελείται από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και την Ανανέωση – αλλά θα μπορούσε να τους δώσει αρκετή δύναμη για να εμποδίσουν την ψήφιση νομοθεσίας.

Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Τζορντάν Μπαρντελά – ο οποίος ηγείται της λίστας του κόμματός του για τις εκλογές – τον Ιανουάριο υποσχέθηκε να γίνει μια «μειοψηφία αποκλεισμού» στο Κοινοβούλιο, ενώ η Μαρίν Λε Πεν δήλωσε στους δημοσιογράφους 10 ημέρες αργότερα ότι το κόμμα της θα επιδιώξει «ad hoc πλειοψηφίες» μέσω συμμαχιών με άλλα κόμματα για να εμποδίσει συγκεκριμένους νομοθετικούς φακέλους.

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι ομάδες [στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο]. Είναι καθαρά διοικητικό… Αυτό που έχει σημασία είναι οι ψήφοι», δήλωσε ένας από τους στενότερους συμβούλους της Μαρίν Λε Πεν.

Ενωμένοι κατά της Πράσινης Συμφωνίας

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής του κόμματος εξετάζουν κυρίως συμμαχίες με τους δεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Το τελευταίο περιλαμβάνει ευρωβουλευτές από τους Αδελφούς της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ενώ το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ομάδα.

Ο Εθνικός Συναγερμός εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ενώσει τις δυνάμεις του με το κεντροδεξιό ΕΛΚ, του οποίου η πρόσφατη αντίθεση σε ορισμένες από τις πολιτικές της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του Εθνικού Συναγερμού.

Μια τέτοια συμμαχία ήταν μέχρι στιγμής εκτός συζήτησης, λόγω του λεγόμενου cordon sanitaire, ενός άγραφου κανόνα που απαγορεύει στα κυρίαρχα κόμματα να συνάπτουν συμμαχίες με κόμματα της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς.

Αλλά αυτό που κάποτε ήταν μια σαφής κόκκινη γραμμή τώρα παραπαίει όλο και περισσότερο, δήλωσε η ευρωβουλευτής του Renew Marie-Pierre Vedrenne.

Τον Νοέμβριο, ένα νομοσχέδιο για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, το οποίο αποτελούσε βασικό πυλώνα της Πράσινης Συμφωνίας, απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο, αφού η κεντροδεξιά και η ακροδεξιά το καταψήφισαν.

Ο Εθνικός Συναγερμός ελπίζει έτσι να συσπειρώσει τα στρατεύματα του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για να καταπολεμήσει αυτό που αποκαλεί «τιμωρητική οικολογία».

«Στους Γερμανούς αρέσουν τα μεγάλα αυτοκίνητά τους», δήλωσε ο σύμβουλος της Μαρίν Λε Πεν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ομάδα του ΕΛΚ κυριαρχείται από Γερμανούς ευρωβουλευτές.

Άλλα θέματα στα οποία το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε να βρει κάποιο κοινό έδαφος με το ΕΛΚ, είπε ο σύμβουλος, περιλαμβάνουν τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση της ΕΕ, την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της.

Το πρόβλημα Πούτιν

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Εθνικός Συναγερμός στοχεύει στη δημιουργία ad hoc συμμαχιών αντί να σχηματίσει μια «υπερ-ομάδα» με το συντηρητικό ECR.

Το όνομά του; Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η γειτνίαση του γαλλικού κόμματος με τον Ρώσο πρόεδρο αποτελεί μακροχρόνιο σημείο διαμάχης με το υπό πολωνική ηγεσία ECR, το οποίο είναι εχθρικό προς τη Ρωσία και ευνοεί τους ισχυρούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι θέσεις του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του οποίου το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας είναι μέλος του ID, είναι ένα άλλο εμπόδιο που στέκεται στο δρόμο μιας ευρύτερης συμμαχίας ECR-ID.

Μια στρατηγική αναζήτησης ad hoc συμμαχιών θα επέτρεπε επίσης στον Εθνικό Συναγερμό, που ιδρύθηκε από τον Ζαν-Μαρί Λε Πεν, να διατηρήσει κάποιους δεσμούς με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), από την οποία η Μαρίν Λε Πεν προσπάθησε πρόσφατα να αποστασιοποιηθεί.

Ακόμη και αν το AfD αποχωρήσει από την ID, θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Εθνικό Συναγερμό σε συγκεκριμένα νομοθετήματα.

Παράλληλα, ο Εθνικός Συναγερμός τελειοποιεί το πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δήλωσαν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Προς το παρόν, το μόνο θέμα που αποκαλύπτεται δημοσίως είναι η ιστορική ιδέα του κόμματος για μια «Ευρώπη των Εθνών», στην οποία η ΕΕ θα περιορίζεται σε σποραδική συνεργασία μεταξύ ορισμένων χωρών-μελών.

Ο Μπαρντελά πρόκειται να αποκαλύψει το υπόλοιπο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του συγκέντρωσης στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, στις 3 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από POLITICO