Tο παρασκήνιο της μεγάλης ανατροπής - Γιατί έπεσαν τίτλοι τέλους στις κάλπες - Ο έντονος διάλογος Κασσελάκη-Γεροβασίλη

Σε ακύρωση των εκλογών για πρόεδρο οδηγήθηκε τελικά το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία θυελλώδη διαδικασία, με αντικρουόμενες δηλώσεις, ανατροπές και ένα ατέλειωτο πινγκ πονγκ ευθυνών.

«Καθαρές λύσεις με νέα εντολή από την βάση που θα του λύνει τα χέρια για να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης με μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία που διακόπηκε αρκετές φορές από το έντονο χειροκρότημα των συνέδρων που έχουν κατακλύσει το κλειστό στάδιο του Ταε Κβο Ντο.

Αφού από την αρχή ξεκαθάρισε ότι «θα σεβαστεί την όποια απόφαση των συνέδρων», εν τέλει συμβιβάστηκε με την απόφαση του Συνεδρίου που ενώ τον χειροκρότησε παρόλα αυτά δεν επιθυμούσε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Στην ομιλία του που προηγήθηκε ο κ. Κασσελάκης επικαλέστηκε την παρέμβαση Τσίπρα όπως και την υποψηφιότητα που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη ενώ επιτέθηκε στα στελέχη που δεν τον στηρίζουν τους τελευταίους μήνες και πρόσθεσε: «Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί που ήλθαμε από όλη την Ελλάδα απέναντι σε εκείνους που ήρθαν εδώ και κάθονται στις πρώτες σειρές, δεν χειροκροτάνε και έφθασαν εδώ περνώντας από διαδρόμους και μυστικούς δείπνους; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε στην εσωκομματική δημοκρατία. Κάντε την καρδιά σας πέτρα και δώστε καθαρές λύσεις τώρα. Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου ώστε ο πρόεδρος να έχει ανοικτό ορίζοντα μέχρι τις εθνικές εκλογές χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες. Και να προχωρήσουμε στις άμεσες καταστατικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Αυτό θα δώσει μέλλον στο κόμμα. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλλουν την κλεψύδρα ανάποδα στις ευρωεκλογές ενώ θα προσπαθώ να κλείσω πληγές ετών, δεν μπορώ να γίνω.

Εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Με την θέλησή σας με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τραντάξει τα οφίτσια και να φέρει την αναγκαία δομική διεύρυνση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θα κερδίσει την διεφθαρμένη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αυτό τον ορίζοντα των εθνικών εκλογών σας ζητώ και την ίδια εξουσιοδότηση θα ζητήσω και για την Όλγα Γεροβασίλη αν κερδίσει εκείνη. Ώστε να έχει χρόνο και να αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη κυβέρνηση και να έχει την ξεκάθαρη εντολή ανανέωσης για μία σύγχρονη αριστερά που θα λύνει τα σύγχρονα προβλήματα. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας αλλά με τα χέρια λυμένα όχι δεμένα. Νέος πρόεδρος, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, ανάσα δημοκρατίας, αντεπίθεση τώρα απέναντι σε καίει σε ότι σου τρώει την ψυχή».

Απευθυνόμενος προς το σώμα του Συνεδρίου είπε: « Σηκωθείτε όρθιοι πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Εγώ είμαι εκείνος που δεν τιμά το κόμμα. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία (των ευρωεκλογών) για να πάμε πάλι στο ρινγκ. Και τι απαντάμε στους λίγους, σε εκείνους που έχουν σταυρώσει τα χέρια ενώ κάθονται στις πρώτες σειρές, και είναι οι ταγοί και εξεγείρονται και δεν ακούν εσάς που κάθεστε στις κερκίδες και δεν σας ρώτησαν για τίποτε; Τώρα είναι η ώρα, για όλα ή τίποτε. Μου ζητάτε να μην πάμε σε εκλογή, αυτό όμως δεν γίνεται. Άκουσα την Πέμπτη τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος: ‘αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε συρρίκνωση να δώσουμε τον λόγο σε εκείνους που μας κρατάνε όρθιους, τα μέλη μας’.

Δεύτερον άκουσα την Όλγα Γεροβασίλη ότι ‘οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα, άκουσα την πρόκληση του προέδρου δηλώνω παρούσα’. Σας καλώ να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε με αυτό που έχουμε απέναντι. Ο ιστορικός ηγέτης μας ζητά νέα κάλπη, η συντρόφισσα βάζει υποψηφιότητα απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητά ο νυν και ο πρώην πρόεδρος και να υπάρχει υποψήφιος και να μην γίνονται εκλογές; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από την απόφαση μη εκλογών και να διαιωνιστεί η εσωστρέφεια».

Συνεχίζοντας εξήγησε την απόφασή του: «Ζούμε αμφισβήτηση μηνών μέσω διαρροών. Προχθές μπήκα εδώ ολόκληρος πώς μπορώ να βγω την Κυριακή κομμένος κομματάκια. Λέτε πάλι εκλογές; Σε ψηφίσαμε πριν από πέντε μήνες, κουραστήκαμε, όλο αυτή την δουλειά θα κάνουμε; Έχετε χίλια δίκια, εσείς ψηφίσατε αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Αν χρειάζεται να φωνάξουμε δύο φορές για να ακούσουν οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική ακοή ας το κάνουμε. Αν την πρώτη φορά βγήκες σε ‘φύτεψαν’, δεύτερη φορά δεν βγαίνεις, την δεύτερη φορά βγαίνεις αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία και ανθίζεις».

Ακολούθως μπήκε στα διαδικαστικά: «Κάποιοι λένε “όχι στις 10 Μαρτίου εκλογές, σε ένα μήνα όπως προβλέπει το καταστατικό” και ενώ γνωρίζουν ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο που μπορεί να αποφασίσει επιτάχυνση των εκλογών. Ας δούμε τι ζητούν: Σήμερα είναι Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, σε ένα μήνα θα είναι 24 Μαρτίου, παραμονή εθνικής εορτής, άρα εκλογές στις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα δίχως αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από ένα μήνα διαφωνούντες στα κανάλια και μετά Πάσχα και μετά σε ευρωεκλογές για να μην μείνει τίποτε όρθιο».

«Οι μάσκες έπεσαν. Δεν πάμε σε εκλογές» αναφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης και αφού είχε προηγηθεί έντονος διάλογος με την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε δηλώσει υποψήφια για την προεδρία του κόμματος.

Με αιχμές η πρώτη ανάρτηση μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τη φράση «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Δικό σας είναι» από την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης για την πρώτη του ανάρτηση στα social media, μετά τις εξελίξεις με την αναβολή των εκλογών για την προεδρία.

Εκρηκτικός διάλογος Κασσελάκη – Γεροβασίλη

Απρόσμενη τροπή πήρε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη, του οποίου ακολούθησε μία εκρηκτική αντιπαράθεση, που θύμιζε θεατρικό διάλογο, με την Όλγα Γεροβασίλη.

«Όλα ή τίποτα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του, επιμένοντας στη διεξαγωγή εκλογών στις 10 Μαρτίου και αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς την Όλγα Γεροβασίλη. «Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους χρονοδιάγραμμα, ενώ γνωρίζουν ότι το συνέδριο μπορεί να αποφανθεί ως ανώτερο όργανο του κόμματος και το καταστατικό επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών εφόσον επίκειται η διενέργεια εκλογών εθνικής κλίμακας» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου.

«Αναλάβαμε μαζί με τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα να σας καταθέσουμε μια πολύ μικρή πρόταση: να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο. Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα να πάμε ενωμένοι στις επόμενες εκλογικές μάχες» είπε, μεταξύ άλλων.

«Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ»

Η Όλγα Γεροβασίλη επέμεινε στις καταστατικές προθεσμίες, που κατά την άποψή της, προβλέπουν διάστημα ενός μηνός για την διεξαγωγή εκλογής αρχηγού με κάλπη.

Απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη είπε:

«Αγαπητέ Στέφανε στην πρώτη σου ομιλία είπες βρείτε «μου αντίπαλο και πάμε». Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω το καταστατικό του κόμματος. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος το νόμισε, κάτι δεν καταλαβαίνει. Δεν καταλαβαίνω ποιος έχει πάρει λευκή επιταγή σε αυτή τη ζωή» είπε εν μέσω αποδοκιμασιών.

«Σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες, τώρα αν θέλεις εκλογές σε δέκα μέρες κάν’τες μόνος σου και να δούμε τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα» κατέληξε και έγινε πάλι αντικείμενο αποδοκιμασιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε πάλι στο βήμα και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Στέφανος Κασσελάκης: Επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είστε σκάκι.

Όλγα Γεροβασίλη: Αν αποσύρεις την πρόταση για εκλογές, δεν έχω κάποιον λόγο για πάμε σε εκλογές

Στέφανος Κασσελάκης: Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου, δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές.

Όλγα Γεροβασίλη: Σε δέκα μέρες, χωρίς διασφαλίσεις ή εγγυήσεις, είναι αστείο να λέμε για εκλογές. Αλλιώς κάν’τες μόνος σου.

«Παιδιά αρκετά, έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, με την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου να εγκρίνεται δια ανατάσεως της χειρός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και To Βήμα