icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Πόσο αναγκαίο και ηθικό είναι; Η καμπάνια για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ινδία που δίχασε και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Έντονες αντιδράσεις και θύελλα σχολίων προκάλεσε η ανακοίνωση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον θάνατο της Ινδής ηθοποιού, Poonam Pandey, από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο λόγος; Χαίρει άκρας υγείας.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ο επίσημος λογαριασμός της Poonam Pandey στο Instagram δημοσίευσε μια δήλωση που έλεγε ότι η 32χρονη ηθοποιός «πολέμησε γενναία την ασθένεια» και πέθανε.

Πολλοί -όπως ήταν λόγικό- το πίστεψαν και δεν είχαν κανέναν λόγο για να κάνουν το αντίθετο. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν, επίσης, την είδηση του θανάτου της μέσα σε λίγα λεπτά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από αφιερώματα για την ηθοποιό.

Μόλις μια μέρα μετά τον «θάνατό» της ωστόσο, η Pandey δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο παραδεχόταν ότι «προσποιήθηκε τον θάνατό της» και ότι η ανάρτηση στο Instagram για τους 1,3 εκατομμύρια followers της ήταν μέρος μιας καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Ξαφνικά όλοι μιλάμε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι δεν είναι;» ανέφερε η Pandey στο βίντεο, προσθέτοντας ότι ήταν «περήφανη» για αυτά που «κατάφερε» με την είδηση του «θανάτου» της.

Ο «σιωπηλός» δολοφόνος

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποκαλείται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή δεν εμφανίζει εμφανή συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Μετά τον καρκίνο του μαστού, είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στην Ινδία, με πάνω από 77.000 να πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο.

Αλλά είναι και από τους καρκίνους που προλαμβάνονται καθώς το εμβόλιο κατά του ιού HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) προστατεύει από τα καρκινογόνα στελέχη του ιού. Όμως, συνιστάται στις γυναίκες να συνεχίσουν να κάνουν τακτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς το εμβόλιο δεν προστατεύει από όλα τα στελέχη του HPV.

Μία ημέρα πριν η Pandey σκηνοθετήσει τον θάνατό της, η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τον εμβολιασμό των κοριτσιών ηλικίας 9 έως 14 ετών, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την εκστρατεία.

Η χρονική στιγμή της ανάρτησης της Pandey οδήγησε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποθέσουν ότι αποτελούσε μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαφήμιση του εμβολίου HPV.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η ανάρτησή της και το βίντεο δημιούργησαν μια συζήτηση γύρω από τη μέθοδο που χρησιμοποίησε για να προσελκύσει την προσοχή σε ένα σοβαρό ζήτημα, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Λίγοι άνθρωποι επαίνεσαν την εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή «σοκάρε» αρκετά ώστε να κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για την ασθένεια. Πολλοί ήταν εκείνοι που την επέκριναν, κατηγορώντας την ότι είναι «αναίσθητη» απέναντι σε όσους παλεύουν με τον καρκίνο ή σε ανθρώπους που είχαν χάσει μέλη της οικογένειάς τους.

Κάποιοι επέκριναν επίσης τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν στον θάνατο του Pandey χωρίς να διασταυρώσουν την είδηση. Ωστόσο, ορισμένοι δημοσιογράφοι υπερασπίστηκαν την απόφασή τους λέγοντας ότι την είχε μοιραστεί ο «επίσημος λογαριασμός του ηθοποιού στο Instagram».

Η εταιρία που δημιούργησε την καμπάνια γνωστοποίησε ότι η μητέρα της Pandey είχε δώσει μάχη με τον καρκίνο / Πηγή: Instagram

Το Σάββατο, η Schbang, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία της καμπάνιας, ζήτησε συγγνώμη από όσους ενοχλήθηκαν από την καμπάνια.

«Οι ενέργειές μας είχαν μια και μοναδική αποστολή: να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» ανέφερε το πρακτορείο σε ανακοίνωσή του και μοιράστηκε στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την νόσο στην Ινδία.

Γνωστοποίησε επίσης ότι η μητέρα της Pandey είχε δώσει μάχη με τον καρκίνο και ότι η ίδια «κατανοεί τη σημασία της πρόληψης και την κρισιμότητα της ευαισθητοποίησης, ειδικά όταν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο».

Αλλά οι αντιδράσεις για την εκστρατεία δεν έχουν καταλαγιάσει ακόμη. Δημιούργησε έντονες συζητήσεις για το κατά πόσον είναι σωστό η αποτελεσματικότητα ενός μηνύματος να υπερισχύει της ηθικής, ειδικά όταν πρόκειται για τη δημιουργία εκστρατειών που αφορούν τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Με πληροφορίες στο BBC