icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Με αίτημα προς το προεδρείο της Βουλής, οι γονείς των θυμάτων ζητούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του δικαίου της ΕΕ

Την άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη ζητούν από τη Βουλή η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Με αίτημα που απεύθυναν στο προεδρείο της Βουλής, οι γονείς των θυμάτων ζητούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του δικαίου της ΕΕ και να σεβαστεί «την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

«Οι συγγενείς προσφεύγουν στην Ευρώπη»

Σημειώνεται την άρση ασυλίας του Κ. Αχ. Καραμανλή ζήτησε εκ νέου σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους. Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του» ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο ανέγνωσε στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ ο Θάνος Μωραΐτης.

«Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων».

«Ζητάμε Δικαιοσύνη»

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων, μίλησε την Δευτέρα (18/3) ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες καταθέτοντας τα αιτήματα του συλλόγου, ενώ παρέδωσε το ψήφισμα, το οποίο υπέγραψαν 1.350.000 άνθρωποι ζητώντας την άρση της βουλευτικής ασυλίας πολιτικών προσώπων.

«Σήμερα εμείς και όλος ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη. Ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι “ο σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι”. Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι δεν είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό» υπογράμμισε η κ. Καρυστιανού και συνέχισε:

«Σημειωτέον ότι εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει, για άλλη μια φορά. Αν όμως δεν λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό» είπε.

«Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα, να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως οι «εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα» είπε.