icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Όπως και πέρυσι, το ίδρυμα Bulletin of the Atomic Scientists όρισε το ρολόι στα 90 δευτερόλεπτα πριν το θεωρητικό σημείο του αφανισμού.

Πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα διατήρησαν οι πυρηνικοί επιστήμονες το Ρολόι της Αποκάλυψης, επικαλούμενοι τις ρωσικές ενέργειες με τα πυρηνικά όπλα, με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία, τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που διαθέτει επίσης πυρηνικά και την κλιματική κρίση. Όλα αποτελούν παράγοντες που μας φέρνουν πιο κοντά στον κίνδυνο της παγκόσμιας καταστροφής.

Το ίδρυμα Bulletin of the Atomic Scientists, όπως και πέρυσι, όρισε το ρολόι στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το θεωρητικό σημείο του αφανισμού. Οι επιστήμονες όρισαν το ρολόι βασιζόμενοι στους «υπαρξιακούς» κινδύνους προς τη Γη και τους ανθρώπους της: πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή και καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η νέα βιοτεχνολογία.

«Επίκεντρα συρράξεων σε ολόκληρο τον κόσμο φέρουν την απειλή της πυρηνικής κλιμάκωσης, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θάνατο και καταστροφή, ενώ καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα προχωρούν ταχύτερα σε σχέση με τις δικλείδες ασφαλείας τους», δήλωσε στο Reuters η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και CEO του Bulletin.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το γεγονός ότι οι δείκτες του ρολογιού παρέμειναν στο ίδιο σημείο σε σύγκριση με πέρυσι «δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός».

ρολόγια Αποκάλυψης προηγούμενων ετών
Το γεγονός ότι οι δείκτες του ρολογιού παρέμειναν στο ίδιο σημείο σε σύγκριση με πέρυσι δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός / Πηγή: Bulletin of the Atomic Scientists

ΗΠΑ και Ρωσία κατέχουν σχεδόν το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ) με έδρα το Σικάγο δημιούργησε το ρολόι το 1947 προκειμένου να προειδοποιήσει το κοινό σχετικά με το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στο να καταστρέψει τον κόσμο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμάκωσε τις εντάσεις, με τη Δύση να βρίσκεται στα πιο επικίνδυνα επίπεδα ακόμα και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

O Σεργκέι Καραγκάνοφ μίλησε για την ανάγκη απειλής πυρηνικών επιθέσεων στην Ευρώπη προκειμένου να «συνέλθουν» οι εχθροί της Μόσχας

«Ο μόνιμος τερματισμός του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία μοιάζει μακρινός και η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία σε αυτήν τη σύρραξη παραμένει ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Τον περασμένο χρόνο, η Ρωσία έστειλε πληθώρα ανησυχητικών πυρηνικών σημάτων», τόνισε η Μπρόνσον.

Επικαλέστηκε μάλιστα την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2023 να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη νέα συνθήκη START με τις ΗΠΑ, η οποία περιόρισε τα στρατηγικά πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέχουν σχεδόν το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως, έναν επαρκή αριθμό που θα μπορούσε να καταστρέψει τον πλανήτη πολλές φορές.

Επιπλέον, η Μπρόνσον ανέφερε την ανακοίνωση του Πούτιν τον Μάρτιο του 2023 σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία καθώς και την έγκριση από το ρωσικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2023 ενός νόμου με τον οποίο η χώρα αποσύρθηκε από την επικύρωση της διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Ταυτόχρονα, πέρυσι ο Ρώσος αναλυτής Σεργκέι Καραγκάνοφ μίλησε για την ανάγκη απειλής πυρηνικών επιθέσεων στην Ευρώπη προκειμένου να εκφοβηθούν και να «συνέλθουν» οι εχθροί της Μόσχας.

Ο Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς από τότε που η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε επιθέσεις τον Οκτώβριο του 2023 στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, περίπου 1.200 ανθρώπους. Παράλληλα, οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού έχουν οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 25.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα.

«Ως ένα πυρηνικό κράτος, οι ενέργειες του Ισραήλ σχετίζονται ξεκάθαρα με τη συζήτηση σχετικά με το Ρολόι της Αποκάλυψης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η σύρραξη μπορεί να κλιμακωθεί στην περιοχή δημιουργώντας έναν ευρύτερο συμβατικό πόλεμο, που θα προσελκύσει περισσότερες πυρηνικές δυνάμεις ή δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων», επισήμανε η Μπρόνσον.

Ένα ρολόι προειδοποιεί την ανθρωπότητα

Όταν το ρολόι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προερχόταν από τα πυρηνικά όπλα. Η κλιματική αλλαγή άρχισε να υπολογίζεται ως παράγοντας για πρώτη φορά το 2007.

«Ο κόσμος το 2023 εισήλθε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς κατέγραψε τη θερμότερη χρονιά και οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται», τόνισε η Μπρόνσον.

«Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στον Βόρειο Ατλαντικό κατέρριψαν ρεκόρ και ο πάγος στη θάλασσα της Ανταρκτικής μειώθηκε στη χαμηλότερη ημερήσια έκταση μετά την έλευση των δορυφορικών δεδομένων».

Το Bulletin of the Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Ρυθμίζει κάθε χρόνο το ρολόι, βασιζόμενο σε ένα συμβούλιο ειδικών στην πυρηνική τεχνολογία και την κλιματική επιστήμη.

Το ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ