icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η σύγχρονη γνώση για την κλιματική κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα λάθη του παρελθόντος. Αυτό αποδεικνύει ότι οι κοινωνίες μπορούν και μαθαίνουν

Δεν περνάει ούτε μια μέρα χωρίς είδηση για την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης που καταδικάζει σε αργό θάνατο τον πλανήτη.

Έλλειψη ετοιμότητας και πολιτική αδράνεια, διεστραμμένα κίνητρα και μετρήσεις που σπάνε όλα τα κοντέρ συνθέτουν το παζλ του προβλήματος. Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε ότι θα καταφέρουμε τελικά να διαχειριστούμε την κλιματική κρίση;

Η αναδρομή στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αποκαλύπτει ότι και μόνο το γεγονός ότι έχουμε επίγνωση του ζητήματος αποτελεί πραγματικό επίτευγμα. Εύκολα μπορεί κανείς να το παραβλέψει, αλλά η ιστορία αναδεικνύει το πόσο μακριά έχουμε ήδη φτάσει στην κατανόησή μας.

Λιγότερο από έναν αιώνα πριν, ακόμα και οι ειδικοί της εποχής μιλούσαν για την κλιματική αλλαγή με τρόπους που θα σόκαραν την ευαισθησία μας στον 21ο αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ισχυρισμοί του Αμερικανού μηχανικού, του William Lamont Abbott, ο οποίος υποστήριζε μια ιδέα που σήμερα μοιάζει αδιανόητη: ήθελε να κάψει κάθε γραμμάριο άνθρακα στη Γη – και, σημειωτέον, πίστευε ότι αυτό θα ήταν για καλό.

Ο δρόμος προς τη γνώση

Σήμερα, όλοι είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι το κλίμα της Γης είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Αν και περιέχει προβλέψιμους κύκλους και τάσεις, όλοι γνωρίζουν πως είναι ασταθές και ευαίσθητο στις παρεμβάσεις του ανθρώπινου πολιτισμού. Αλλά πριν από έναν αιώνα περίπου, οι άνθρωποι είχαν πολύ πιο απλουστευτικές προοπτικές.

Για ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1800, οι φυσικοί είχαν οδηγηθεί να πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας ήταν, ουσιαστικά, ένα σώμα που ψύχεται: χάνει αναπόφευκτα το απόθεμα θερμότητας στο κενό του διαστήματος, όπως μια ζεστή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που πέφτει στο χιόνι. Οι άνθρωποι φοβόντουσαν το επερχόμενο κρύο, προβλέποντας ότι η ζωή θα μαραζώσει σε μια φθίνουσα πορεία της θερμότητας.

Για να αλλάξουν αυτές οι απόψεις χρειάστηκαν χρόνια έρευνας – και ακόμη και τότε, ορισμένα επιστημονικά ευρήματα δεν αναγνωρίστηκαν αμέσως ως σημαντικά. Για παράδειγμα, η σουφραζέτα Eunice Foote είχε συνειδητοποιήσει ήδη από τη δεκαετία του 1850 ότι το διοξείδιο του άνθρακα συγκρατεί τη θερμότητα και, επομένως, μια γήινη ατμόσφαιρα με περισσότερη ποσότητα θα ήταν θερμότερη. Η πρωτοποριακή συμβολή της Foote αγνοήθηκε, πιθανότατα λόγω σεξισμού.

Μόνο γύρω στο 1900 οι επιστήμονες άρχισαν να κάνουν περαιτέρω συνδέσεις μεταξύ του ατμοσφαιρικού CO2 και των ευρύτερων κλιματικών τάσεων. Αυτό προήλθε από την αναζήτηση των αιτιών πίσω από τις Εποχές των Παγετώνων.

Περίπου εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες έκαναν επίσης για πρώτη φορά τη σύνδεση μεταξύ της καύσης ορυκτών καυσίμων από την ανθρωπότητα και του μελλοντικού κλίματος της Γης. Απελευθερώνοντας κολοσσιαίες ποσότητες CO2, ο βιομηχανικός πολιτισμός φαινόταν ξαφνικά έτοιμος να θερμάνει γρήγορα τον πλανήτη μας.

Πώς αντέδρασε ο κόσμος σε αυτή την εικασία; Έχοντας μεγαλώσει με τον φόβο ενός παγωμένου μέλλοντος, πολλοί χάρηκαν. Και αυτό μας φέρνει στην περίπτωση του William Lamont Abbott – και στις λανθασμένες πεποιθήσεις του σχετικά με τα οφέλη της καύσης όλων των αποθεμάτων άνθρακα.

Το σχέδιο για την καύση του άνθρακα

Μηχανικός στο επάγγελμα, ο Abbott, δεν ήταν αδιάφορος, ούτε κάποιος μοναχικός ανεγκέφαλος. Επικεφαλής μηχανικός λειτουργίας του μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας του Ιλινόις, κατείχε και άλλους εξέχοντες ρόλους. Όπως είναι φυσικό, ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πήρε το όνομά του.

ανεμογεννήτριες στη θάλασσα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ταξίδεψε στις ΗΠΑ δίνοντας διαλέξεις σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες. Μιλώντας σε μια αίθουσα στη γραφική πόλη Σκράντον της Πενσυλβάνια το 1927, ο Άμποτ χαιρέτισε την επιταχυνόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία. Γιατί; Επειδή είχε βιαστικά καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο τον κόσμο, κάνοντας το κλίμα πιο ήπιο.

Γι’ αυτόν, η επιτάχυνση της κατανάλωσης δεν ήταν αρκετή. Υπολογίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά τρισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα που εξακολουθούν να είναι κλειδωμένοι στο υπέδαφος παγκοσμίως, σκέφτηκε ότι αυτή η αποθήκη, αν «επιστρέψει στον αέρα» θα μπορούσε να δεκαπλασιάσει τα ατμοσφαιρικά επίπεδα.

Με συγκλονιστική αυτοπεποίθηση, ο Abbott ανακοίνωσε ότι μια τέτοια δραματική αύξηση του CO2 θα διπλασίαζε την καλλιεργήσιμη επιφάνεια της Γης, μετατρέποντας τις πολικές χώρες σε εύκρατους παραδείσους. Οραματίστηκε αιώνια καλοκαίρια, ζούγκλες στα βορειοανατολικά της Αμερικής, πρωτοφανείς αποδόσεις καλλιεργειών και αφάνταστα καταπράσινα περιβάλλοντα- ένα αποτέλεσμα, όπως είπε, που απαιτούσε ο «αυξανόμενος πληθυσμός» της ανθρωπότητας.

Στη συνέχεια, ο Abbott κατέληξε στο σχέδιο δράσης του. Παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε αδιάφορα ότι οι επιστήμονες δεν είχαν ακόμη κατανοήσει το ζήτημα, κατέληξε στο συμπέρασμά του: «Ας ενωθούν τα έθνη της Γης» είπε, για να βάλουν αμέσως φωτιά σε όλα τα κοίτασματα άνθρακα ώστε να απελευθερωθεί ολόκληρος ο «θησαυρός του άνθρακα» στον πλανήτη.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι χώρες δεν θα έπρεπε να «ρυθμίζουν τη φωτιά ανάλογα με τις ποικίλες ανάγκες ισχύος» αλλά απλώς «να την αφήνουν να οργιάζει μέρα και νύχτα» – προκειμένου να μετατρέψουν τα ορυχεία του κόσμου σε ένα «καμίνι που βρυχάται».

Όλα αυτά, επέμενε, θα πρέπει να γίνουν στο όνομα της «υστεροφημίας» του, επιταχύνοντας την ανθρωπότητα προς τη μελλοντική ουτοπία: μια «επιστροφή» στην Εδέμ.

Μάθημα από τα λάθη του παρελθόντος

Η γνώση σχετικά με την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της στηρίζεται, εν μέρει, στα κατάφωρα λάθη του παρελθόντος. Η προσέγγιση της αλήθειας προϋποθέτει αναπόφευκτα ότι έχουμε κάνει λάθος στο παρελθόν. Εξαιτίας αυτού, η περίπτωση του Abbott υποδηλώνει ότι δεν πρέπει να είναι κανείς βιαστικός όταν πρόκειται να δράσει δραστικά σε αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον των μελλοντικών γενεών.

Αυτό μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μια αίσθηση του πόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε ακόμη. Οι γνώσεις μας για τους επικείμενους κινδύνους της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο βασίζονται σε αμέτρητα υπολογιστικά μοντέλα, παράλληλα με μια τεράστια, τον πλανήτη περιβάλλουσα συστοιχία αισθητήρων και δορυφόρων. Μια προσπάθεια προσομοίωσης των μεταβαλλόμενων καταστάσεων της Γης – σαν ένα πλανητικό κεντρικό νευρικό σύστημα – είναι ένα συγκλονιστικό επίτευγμα.

Αυτό αποδεικνύει ότι οι κοινωνίες μπορούν και μαθαίνουν. Αυτό αναδεικνύει πόσο πολύ – και πόσο γρήγορα – μπορούν να αλλάξουν οι προοπτικές και οι προτεραιότητες και να γίνουν πιο εξελιγμένες και διορατικές καθώς συγκεντρώνουμε περισσότερα στοιχεία για τον κόσμο.

Μερικές γενιές πριν δεν είχε περάσει καν από το μυαλό των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο σημαντική καταστροφή στον πλανήτη. Τώρα αυτό είναι συντριπτικά αποδεκτό. Πολύ πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε τη δυσχερή θέση του πλανήτη μας. Είναι σαφές ότι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά αν δούμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν λόγοι να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Με πληροφορίες από το BBC