icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ακόμη και τα κανόνια χιονιού έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Σκιέρ σε όλη την Ευρώπη φτάνουν στα χιονοδρομικά κέντρα και βλέπουν απογοητευμένοι γυμνές βουνοκορφές σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Βοσνία, καθώς, μετά από έναν χειμώνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, τα επίπεδα χιονιού άγγιξαν ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Άλλες χρονιές, στα τέλη Φεβρουαρίου οι πίστες έσφυζαν από ζωή και οι σκιέρ απολάμβαναν τις ολόλευκες πλαγιές, ενισχύοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις, σε μία βιομηχανία που μέχρι το 2023 απέφερε περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα σε χώρες της Ευρώπης που κατακλύζονταν από λάτρεις του χιονιού.

«Προσωρινά κλειστό»

Στο δημοφιλές γαλλικό θέρετρο Saint-Colomban-des-Villards στις Άλπεις, οι αναβατήρες σκι σταμάτησαν εντελώς να λειτουργούν. Η άνοδος της θερμοκρασίας στους 13°C – που άλλοτε τον Φεβρουάριο δεν ξεπερνούσε τους 4°C – σχεδόν εξαφάνισε το χιόνι.

Νοτιότερα, στο χιονοδρομικό κέντρο Artouste στα Ατλαντικά Πυρηναία, τα διαστρωτικά μηχανήματα είναι παρατεταγμένα σε ένα χωράφι δίπλα στους αναβατήρες σκι – κανείς δεν ξέρει για πόσο.

Στην Αυστρία, το χιονοδρομικό κέντρο Mutterer Alm στο Τιρόλο αναγκάστηκε να κλείσει, σύμφωνα με την Kronen Zeitung, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας.

Επιπλέον, στη Βοσνία το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Σκι Super G γυναικών, που επρόκειτο να διεξαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στην Bjelasnica, ακυρώθηκε λόγω έλλειψης χιονιού.

Άχρηστα και τα κανόνια χιονιού

Ταυτόχρονα, τα κανόνια χιονιού παραμένουν εκτός λειτουργίας σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα, καθώς η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία.

Στα 2.217 μέτρα, το όρος Terminillo δεν αντιμετώπιζε ποτέ πρόβλημα με τις χιονοπτώσεις

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, στο όρος Terminillo στα Απέννινα Όρη της Ιταλίας, τα κανόνια έκλεισαν τις μηχανές τους, αφού έκανε πολλή ζέστη για να λειτουργήσουν.

Το θέρετρο ήταν από τα αγαπημένα των σκιέρ από τη Ρώμη, καθώς, σε ύψος 2.217 μέτρων, δεν αντιμετώπιζε ποτέ πρόβλημα με τις χιονοπτώσεις.

Ταυτόχρονα, στην Ελβετία, τα κανόνια στο θέρετρο Leysin παραμένουν αδρανή – κάτι που σπάνια συμβαίνει στη χώρα που φημίζεται για τις χιονοδρομικές της πίστες.

Το «μεγάλο λιώσιμο»

Η έλλειψη χιονιού σε όλη την Ευρώπη έρχεται την ώρα που οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ο Φεβρουάριος του 2024 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι ειδικοί του κλίματος καθημερινά προειδοποιούν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα η υπερθέρμανση να έχει βάλει «ταφόπλακα» στις πίστες του σκι – προς το παρόν – αλλά μάλλον και επ’ αόριστον.

Με τις πληροφορίες να λένε πως το Ελ Νίνιο, το φαινόμενο στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου οι αλλαγές στην πίεση προκαλούν τη ροή θερμού νερού προς τα ανατολικά, θα διαρκέσει μέχρι την Άνοιξη, το λεγόμενο «μεγάλο λιώσιμο» θα συνεχιστεί πιθανότατα μέχρι το τέλος της σεζόν.

Συχνά βέβαια ακολουθείται από το Λα Νίνια, το οποίο, αντίθετα, έχει ψυκτικό αποτέλεσμα. Πολλοί σκιέρ, μάλιστα, ελπίζουν ότι το Λα Νίνια θα έρθει σύντομα να ασπρίσει τις βουνοκορφές στα μεγάλα και αγαπημένα θέρετρα της Ευρώπης, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν έστω μερικές καταβάσεις πριν αποχαιρετίσουν το άθλημα για τη φετινή χρονιά.

Με πληροφορίες από Euronews